Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει!

Το μεγαλύτερο θηλαστικό της γης μας, η φάλαινα, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Για αυτό το λόγο  το κυνήγι της φάλαινας έχει απαγορευθεί από το 1986. Τρεις όμως χώρες αρνούνται να σταματήσουν το έγκλημα: η Ιαπωνία, η Νορβηγία κι η Ισλανδία...



Στην Ιαπωνία τα τελευταία 20-25 χρόνια, με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας, έχουν ναυπηγηθεί τεράστια πλωτά εργοστάσια εξόντωσης φαλαινών που λυμαίνονται όλο τον Ειρηνικό φθάνοντας ως τις ακτές της Λατινικής Αμερικής και της Γης του Πυρός, ή ακόμα και σε περιοχές των Νότιων Ωκεανών, που έχουν ανακηρυχθεί Διεθνή Καταφύγια Φαλαινών.

(από Ελευθεροτυπία): Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια έχουν ανατραπεί οι ισορροπίες, αφού η βιομηχανική φαλαινοθηρία ξεπέρασε τον ρυθμό αναπαραγωγής αυτών των θηλαστικών και κατέστησε αδύνατη την αποκατάσταση των πληθυσμών τους, μας λέει η Αντζελα Λάζου από το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης. Τα ιαπωνικά αλιευτικά αλωνίζουν στο Νότιο Ωκεανό κυνηγώντας φάλαινες. Με το πρόσχημα της «επιστημονικής έρευνας» έχουν σκοτώσει περισσότερες από 8.000 φάλαινες το διάστημα 1987-2007, παρά το μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία, που «παρακάμπτουν» στο όνομα ερευνητικών σκοπών.
Μεγάλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Ισπανία κ.ά. έχουν σταματήσει τη φαλαινοθηρία μετά την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας. Ωστόσο το Τόκιο συνεχίζει προκλητικά να παραβιάζει το πνεύμα αυτής της απόφασης.
Περίπου 4.000 τόνοι κρέατος φάλαινας βρίσκονται στις ιαπωνικές αποθήκες. Και τα αποθέματα αυξάνουν καθώς η ζήτηση μειώνεται συνεχώς. Το κυνήγι των θηλαστικών αυτών είναι περιττό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο. Κάνουμε προσπάθειες σε επίπεδο διεθνούς Greenpeace να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι είναι καιρός να στραφούν, σε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος όπως τα προγράμματα παρακολούθησης φαλαινών και δελφινιών, με κέρδος που θα συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Η θανάτωση των φαλαινών δεν καλύπτει τις ανάγκες των ψαράδων αλλά μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, όπως ακριβώς και ο θάνατος των δελφινιών που παρασύρονται με ειδικούς ήχους και παγιδεύονται στους όρμους θανάτου όπου εκεί σφαγιάζονται με μαχαίρια και καμάκια. Με διαφορετικό τρόπο αλλά το ίδιο απάνθρωπα κόβονται κομμάτια οι φάλαινες μέσα στα υπερσύγχρονα ιαπωνικά αλιευτικά, όπου το μακέλεμα γίνεται με επιστημονικό τρόπο.
Η Ιαπωνία συνεχίζει να κυνηγά φάλαινες στον Ατλαντικό και τον Νότιο Ωκεανό εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στη διεθνή απαγόρευση που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς.Δεν μιλάμε για απλά φαλαινοθηρικά καθώς, για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες στην ξηρά, έχουν διαμορφωθεί στόλοι όπου στο κέντρο υπάρχουν τα τεράστια πλωτά εργοστάσια, όπου τα άτυχα ζώα σύρονται ημιθανή και κατακρεουργούνται... Ποτάμια αίματος τρέχουν από τις αποχετεύσεις των Ιαπωνικών πλοίων-σφαγείων.


Νορβηγία, Ισλανδία συνεχίζουν επίσης το έγκλημα... Στο τέλος του βίντεο, εκτός από όμορφες εικόνες με φάλαινες, υπάρχουν και δείγματα του πόσο κερδίζουν νησιωτικά κράτη από τον τουρισμό παρακολούθησης φαλαινών και δελφινιών μετά το σταμάτημα της σφαγής...


Στο παρακάτω βίντεο ακτιβιστές της Greenpeace προσπαθούν να σώσουν φάλαινα με κίνδυνο της ζωής τους μπαίνοντας με φουσκωτό ανάμεσα στο ζώο και το φαλαινοθηρικό... Δυστυχώς χωρίς επιτυχία- και το δυστυχισμένο ζώο πεθαίνει μαρτυρικά... 

(από παλαιότερη ιστοσελίδα Πανεπιστημίου Πάτρας): Το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) απαγόρευσε την εμπορική φαλαινοθηρία, φέρνοντας την ελπίδα σε πολλά είδη φαλαινών. Παρόλη όμως την απαγόρευση η Ιαπωνία συνέχισε να σκοτώνει φάλαινες με πρόφαση "ερευνητικό πρόγραμμα", που άρχισε το 1987. Το 1987 σκότωσαν 330 φάλαινες στα νερά της Ανταρκτικής και το 1998 389 φάλαινες μέσα στο Διεθνές Καταφύγιο Φαλαινών των Νότιων Ωκεανών που είχε εν τω μεταξύ ιδρυθεί. Ο λόγος για αυτό ήταν, σύμφωνα με την Ιαπωνία, η "επιστημονική" φαλαινοθηρία, στην πραγματικότητα όμως το κρέας των φαλαινών κατέληξε στα γιαπωνέζικα εστιατόρια. (...) Το 1993 η Νορβηγία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας ξανάρχισε κι αυτή τη φαλαινοθηρία.
Οι πληθυσμοί (...) δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. Η φαλαινοθηρία πρέπει να σταματήσει οριστικά!


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΦΑΛΑΙΝΑ!
Ακούστε το μαγευτικό τραγούδι της φάλαινας!
Ακούστε τον ήχο που κάνουν οι φάλαινες όταν κυνηγάνε!  

Αυτές τις μέρες, δύο ακτιβιστές της Greenpeace δικάζονται για την δράση και την προσπάθειά τους να σταματήσουν το έγκλημα.

Από Greenpeace

Οι Γιουνίτσι και Τόρου χρειάζονται τη βοήθειά σου περισσότερο από ποτέ. Παρά τη διεθνή κατακραυγή από 500.000 ανθρώπους, από ανθρωπιστικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και ειδικούς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές τη μεγαλύτερη ποινή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ακτιβιστής της Greenpeace στα 40 χρόνια δράσης της, δηλαδή 1,5 χρόνο φυλάκιση!

 

Κρατάς τηv ελευθερία των ακτιβιστών στα χέρια σου!

Δύο ακτιβιστές της Greenpeace, οι Γιουνίτσι και Τόρου κινδυνεύουν να χάσουν την ελευθερία τους επειδή υπερασπίστηκαν τις φάλαινες! Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 1,5 χρόνο λόγω της εμπλοκής τους στην αποκάλυψη σκανδάλου για λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας εντός του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος.
Πιστεύουμε ότι η ποινική δίωξη των Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, γνωστοί ως «Tokyo 2» είναι παρακινούμενη πολιτικά κι έχει σαν στόχο να αποσιωπήσει την εναντίωση μας στη φαλαινοθηρία. Πρόκειται για μια άδικη και παράλογη υπόθεση, η οποία καταπατά μια σειρά από βασικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι και η επίσημη γνώμη του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Βρισκόμαστε σε ένα καίριο σημείο στην ιστορία της δράσης μας για τις φάλαινες. Την ώρα που οι Γιουνίτσι και Τόρου περιμένουν την ετυμηγορία της δίκης τους, το μέλλον της φαλαινοθηρίας θα επανεξεταστεί στην επικείμενη Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Φαλαινοθηρία (IWC) αυτό το μήνα στο Μαρόκο.
Πες στην Ιαπωνική Κυβέρνηση ότι στέκεσαι στο πλευρό των Τόκιο 2 και ζήτα από τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών να βάλει τέλος στη φαλαινοθηρία.



End whaling and the Tokyo Two trial

Dear Sir,
In the last year, Japan has taken important steps to lead the world on environmental issues. By embracing climate solutions instead of short-term profits, Japan has proved itself to be a progressive and forward-thinking voice on global issues. I am writing to ask that again Japan again make a decision based on the future.
Japan’s 'scientific' whaling in the Southern Ocean whale sanctuary has stained the image and reputation of Japan for decades. The Antarctic ocean is one of our last pristine marine ecosystems and should finally become the sanctuary that was intended decades ago. Japan’s commitment to end whaling in the Southern Ocean would be an appropriate way to mark the International Year of Biodiversity. This can happen at the next meeting of the International Whaling Commission in Morocco this month
Two years ago, Junichi Sato and Toru Suzuki, two Japanese Greenpeace activists exposed the corruption and embezzlement behind your government’s whaling programme. Instead of investigating their claims, Japan has put these two men on trial. They risk up to ten years in jail for a peaceful protest motivated purely by public interest. I respectfully request that you do all you can to honour Japan’s commitments to international human rights agreements by ending this prosecution.
The prosecution of Sato and Suzuki – known as the Tokyo Two - has produced further international outcry and concern. The United Nations High Commissioner for Human Rights noted her concern at their prosecution during a recent visit to Japan and the United Nations Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention concluded the prosecution was political and the human rights of the two men had been abused. Numerous other organisations and legal experts have registered similar concerns.
Please listen to the global community. End the whaling operations and the trial that are undermining Japan’s potential for environmental leadership.
Thank you for your time.

Sincerely,

 (από Ελευθεροτυπία):
Η Greenpeace παρουσιάζει 10 λόγους που καταδεικνύουν το έγκλημα και τον παραλογισμό των ισχυρισμών της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.
  • 1 Από το 1987, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας κυνηγά φάλαινες στον Νότιο Ωκεανό με το πρόσχημα της «επιστημονικής έρευνας» και των «μελετών σκοπιμότητας», σκοτώνοντας μέχρι τώρα πάνω από 8.000 φάλαινες.
  • 2 Η δικαιολογία για τις μελέτες τους είναι ότι τους βοηθούν να κατανοήσουν τις φάλαινες προκειμένου να βεβαιωθούν για τους κινδύνους και να διαχειριστούν τους πληθυσμούς. Η «έρευνά» τους θα μπορούσε να διεξάγεται χωρίς θανατηφόρες μεθόδους.
  • 3 Καμία από τις «έρευνές» τους δεν έχει υπαγορευτεί ή χρησιμοποιηθεί από την επιστημονική επιτροπή της IWC.
  • 4 Στην Ιαπωνία σχεδόν κανείς δεν τρώει κρέας φάλαινας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 95,3% τρώει κρέας φάλαινας πολύ σπάνια ή ποτέ.
  • 5 Παρά τη συσκευασία και την ψύξη του κρέατος φάλαινας που συγκεντρώνεται στις ετήσιες «ερευνητικές αποστολές», στην Ιαπωνία κάθε χρόνο 5.222 τόνοι κατεψυγμένου κρέατος φάλαινας μένουν στα αζήτητα.
  • 6 Η φάλαινα δεν είναι ψάρι! Είναι θηλαστικό και δεν παράγει εκατοντάδες χιλιάδες αυγά τον χρόνο. Γεννάει μονάχα ένα μικρό κάθε ένα με δύο χρόνια, το οποίο ταΐζουν, αναθρέφουν και προστατεύουν οι γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση των πληθυσμών των φαλαινών από την υπερεκμετάλλευση γίνεται με αργούς ρυθμούς.

  • 7 Τα στοιχεία του Ιδρύματος των Κητολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας αναφέρουν πως πάνω από το 90% των ενήλικων θηλυκών που πιάνονται είναι είτε έγκυες είτε φάλαινες που θηλάζουν τα μικρά τους!
  • Η IWC έχει επανειλημμένως απορρίψει την «επιστημονική σφαγή» της Ιαπωνίας και έχει ζητήσει να σταματήσει.
  • 9 Μια άλλη δικαιολογία που χρησιμοποιούν είναι ότι... οι φάλαινες τρώνε ψάρια και γι' αυτό είναι απειλή για τα ιχθυαποθέματα. Το να κατηγορεί κανείς τις φάλαινες για την εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων είναι σαν να κατηγορεί τους τρυποκάρυδους για την αποψίλωση των δασών. Αντιθέτως, οι βιολόγοι ρίχνουν τις ευθύνες στους αλιευτικούς στόλους που ρημάζουν τα πάντα στο πέρασμά τους και ανάμεσά τους πάνω από 300.000 φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες, που χαρακτηρίζονται «παρεμπίπτοντα αλιεύματα».
  • 10 Η Greenpeace αποκάλυψε στην Ιαπωνία κύκλωμα λαθρεμπορίας κρέατος από φάλαινες που είχαν θανατωθεί για «επιστημονική έρευνα». Η έρευνα απέδειξε πως μέλη του πληρώματος έπαιρναν, σαν προσωπικές αποσκευές, τα κουτιά που περιείχαν τα καλύτερα κομμάτια κρέατος φάλαινας και τα διακινούσαν λαθραία στην αγορά.

Όποιος/α θέλει ας διαδώσει το θέμα

19 σχόλια:

  1. My brother recommended I might in this way blog. He has been proper.
    That definitely manufactured our morning. You are unable to picture the time I needed
    invested searching for that.
    Here is my weblog :: How to prevent acne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. You can use each Randy even though you should certainly focus regarding the particular examine
    website by itself.
    My blog post : Background Check

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thank you all to your appealing along with insightful comments to date.

    Much meals regarding believed. A number of inciteful suggestions in addition to viewpoints throughout.
    I won't say that To be sure with everything for you to state when some admit this legitamecy of one's
    submit I would possibly be ignorant to the understanding.
    Feel free to visit my web-site :: Instant Car Insurance Quote

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I’m no longer guaranteed where you’re taking your information and
    facts... I must spend some time studying much more or perhaps identifying far more.
    Feel free to visit my weblog Treatment For Genital Warts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A person necessarily help to make severely articles I
    might state. That is the very first time I frequented your web page and thus far?
    I surprised with the analysis you made to create this actual
    put up incredible. Excellent task!

    Feel free to surf to my homepage ... steinzeit diät

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I think this is among the most vital info for me.
    And i am glad reading your article. But want to
    remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really nice
    : D. Good job, cheers

    My page ... mandelmehl kaufen

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. This post is in fact a good one it assists new web people, who are wishing
    in favor of blogging.

    My homepage steinzeitdiät

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. I know this web page offers quality dependent posts and additional information,
    is there any other site which provides these kinds of information in quality?


    Also visit my blog post; steuerberater eltville

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I enjoy looking through a post that can make people think.
    Also, thanks for allowing for me to comment!

    Also visit my page :: Finanzberater in Mainz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Wоw! Thіs blog looks ехaсtly like my οlԁ
    one! It's on a totally different topic but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

    Here is my blog :: raspberry ketone uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. When І originallу commented ӏ сlicκed the
    "Notify me when new comments are added" chеckbox and
    noω each time а сomment is aԁdеd I get sеveral emailѕ wіth the samе comment.
    Iѕ there any wау you can гemovе рeoρle from that servіcе?
    Thank уou!

    Mу sіtе :: vitamin shoppe coupon 20% off 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. I leave a response each time I like a article on a site or if I have something to valuable to contribute to the conversation.
    It's caused by the sincerness displayed in the article I read. And after this article "Ένa έγkλημa που πρέπeι νa στaμaτήσeι!". I was excited enough to post a thought ;-) I do have 2 questions for you if you don't mind.
    Is it only me or do some of the remarks come across like coming from brain dead people?
    :-P And, if you are posting at additional online sites, I'd like to keep up with you. Would you make a list all of all your shared pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Here is my weblog ... buy mflb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "A crime that must be stopped" conveys urgency and moral imperative. What Controller Best It underscores the gravity of an unjust act that demands collective intervention.

    ΑπάντησηΔιαγραφή