Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ανάφη: οι "ιερές" μπίζνες λεηλατούν περιοχή NATURA!!!

Αυτά εδώ είναι τα αλμυρίκια που+ κατά την επιστολή που απέστειλε ο ηγούμενος, "απλώς τα εκλάδεψαν"!

Φωτογραφία και κείμενο από ΑΥΓΗ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τα ΜΜΕ απέστειλαν 40 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και κάτοικοι της Ανάφης, ζητώντας να σωθεί ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα από τις διαφαινόμενες επιδιώξεις της μονής Σαντορίνης. Οι καλλιτέχνες και οι κάτοικοι καταγγέλλουν νέο σκάνδαλο τύπου μονής Βατοπεδίου, με τη μονή Σαντορίνης να διεκδικεί 4.400 στρέμματα και να έχει προχωρήσει ήδη στην κοπή αιωνόβιων δέντρων, ώστε να “αξιοποιηθεί” τουριστικά η περιοχή.

Όπως λένε στην επιστολή τους, ο ηγούμενος της Σαντορίνης Δαμασκηνός Γαβαλάς (μετόχι της μονής είναι το μοναστήρι Ανάφης) έκοψε σχεδόν όλα τα αιωνόβια αλμυρίκια στην τελευταία παραλία της Ανάφης, κάτω από το ναό του Απόλλωνα, με τη δικαιολογία ότι... είναι άρρωστα, συγκεντρώνουν σκουπίδια το καλοκαίρι και αποτελούν “κρησφύγετο” για χρήστες ναρκωτικών ουσιών!

Παράλληλα, οι κάτοικοι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα εφημερίδων, καταγγέλλουν σχέδια δημιουργίας τουριστικού χωριού υψηλών προδιαγραφών από το μοναστήρι κάτω ακριβώς από τον σωζόμενο ναό του Απόλλωνα. Η κοπή των αιωνόβιων δέντρων έγινε χωρίς άδεια και το δασαρχείο Σύρου έχει ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του ηγουμένου, ενώ ο δασάρχης Σύρου καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί”!

Σημειωτέον ότι εξαιτίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της περιοχής, είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία ΝΑTURA.



Ανάφη: Ιερές μπουλντόζες καταστρέφουν την παραλία    

Του Μάριου Διονέλλη (ΔΡΟΜΟΣ)


Οι ιερές μπίζνες στην Ανάφη συνεχίζονται. Η Ιερά Μονή Καλαμιώτισσας προκάλεσε την τοπική κοινωνία για ακόμα μία φορά την εβδομάδα που πέρασε προχωρώντας σε ένα οικολογικό έγκλημα, στις Πρασιές, μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Περίπου 20 αρμυρίκια που βρίσκονταν εκεί και χάριζαν τη σκιά τους στους παραθεριστές κόπηκαν από τη ρίζα, από τις μπουλντόζες που φώναξε ειδικά για αυτό το σκοπό ο ηγούμενος της Μονής Δαμασκηνός Γαβαλάς.

Ο λόγος είναι ότι στην παραλία αυτή, που βρίσκεται κοντά στη Μονή, ο ηγούμενος δεν θέλει τους «φτωχοτουρίστες» που φέρνουν και «ναρκωτικά». Για εκεί έχει άλλα σχέδια…

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, στην Ανάφη συζητείται η πρόθεση της Μονής Καλαμιώτισας (σ.σ. κατ΄ ουσίαν της Μονής Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στη Σαντορίνη και στην οποία υπάγεται διοικητικά η Καλαμιώτισσα) να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, που προβλέπει υποδομές εκκλησιαστικού και «ησυχαστικού» τουρισμού με μικρούς ξενώνες, γήπεδα και εστιατόρια, στην παραλία που τυπικά της ανήκει στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Μια σειρά καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων εις βάρος του αρχαιολογικού χώρου έχουν απλά καθυστερήσει ένα σχέδιο που υλοποιείται με αργά αλλά καλοσχεδιασμένα βήματα.

Πολύ πρόσφατη είναι η πλακόστρωση και κατάχωση ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο της Μονής, καθώς εκεί ακριβώς έκριναν οι μοναχοί πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής παραμένει εγκαταλειμμένος στη φθορά του χρόνου, ενώ ακριβώς δίπλα του δημιουργούνται δωμάτια για την υποδοχή τουριστών στο μοναστήρι.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η κοπή των δέντρων. Έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν την παραλία να έχει αλλάξει πλήρως εικόνα. Μήνυση υπέβαλε εναντίον του ηγούμενου ο Κοινοτάρχης Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος. «Αποτελεί έγκλημα για την περιοχή μας. Συνάντησα τον ηγούμενο και το μόνο που είχε να μου απαντήσει για την καταστροφή ήταν πως η παραλία τους ανήκει. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κινηθούμε νομικά εναντίον του», λέει στον Δρόμο ο κοινοτάρχης.

Η αλήθεια είναι ότι η έκταση που περιλαμβάνει και την επίμαχη παραλία ανήκει ιδιοκτησιακά στη Μονή Καλαμιώτισσας. Στις αρχές του 2008 αποκαλύφθηκε πως από τα 4.400 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία της η Μονή, είχε νοικιάσει τα 3.300 στον Κύπριο επιχειρηματία Γρηγόρη Μαυρουδή, ο οποίος είχε αναλάβει αρκετά έργα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, τόσο επί Χριστόδουλου όσο και επί του διαδόχου του, ενώ και ο ηγούμενος Γαβαλάς της Ανάφης προέρχεται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής.

Για το θέμα είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος, παίρνοντας απάντηση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθησαν καταγγελίες για το θέμα στην εισαγγελία Νάξου, αλλά απ’ ότι φαίνεται η θεϊκή βούληση για μπίζνες είναι υπεράνω κάθε ελέγχου...



Τι κρύβεται πίσω από την κοπή των μοναδικών δένδρων της παραλίας «Πρασιές» στην Ανάφη; 

ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. 

Πριν από λίγες ημέρες μπουλντόζες έκοψαν τα μοναδικά 20 περίπου αρμυρίκια στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, αφήνοντάς την εντελώς άδενδρη. Αυτό καταγγέλλεται από Αναφιώτες και σταθερούς εδώ και χρόνια επισκέπτες του νησιού. Αυτό προκύπτει και από δημοσίευμα (26.04.2010) του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΔΡΟΜΟΣ»,  που  συνοδεύεται  από  πλούσιο φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό με  την παραλία πριν και αμέσως μετά την  κοπή των δένδρων.  Τέλος, ο Κοινοτάρχης Ανάφης προέβη σε καταγγελία προς την Αγροφυλακή για την κοπή των δένδρων και ζήτησε την υποβολή μήνυσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί έγκλημα για την περιοχή.

Το ανησυχητικό είναι ότι - σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες και το δημοσίευμα - η εκρίζωση των δέντρων αυτών διαπράχθηκε με εντολή του  ηγούμενου της Ιεράς Μονής Καλαμιώτισσας και ηγούμενου της Μονής Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, στην οποία διοικητικά υπάγεται η Καλαμιώτισσα. Η Μονή στις Πρασιές βρίσκεται πλησίον της παραλίας και φέρεται ως ιδιοκτήτρια 4.400 στρεμμάτων της περιοχής, η οποία σημειωτέον έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από την οδηγία Natura.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φαίνεται να αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας  αλυσίδας ενεργειών, προκειμένου η Μονή να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει υποδομές εκκλησιαστικού και «ησυχαστικού» τουρισμού με ξενώνες, γήπεδα και εστιατόρια.

Ένα όμως από τα σπουδαιότερα ζητήματα που έχει ανακύψει εδώ και δύο περίπου χρόνια και έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, είναι η σωρεία παραβάσεων εις βάρος του υποκείμενου και παρακείμενου της ιδιοκτησίας της Μονής αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοπό της. Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα καταγγέλθηκε  η πλακόστρωση και κατάχωση  του αρχαιολογικού αυτού χώρου, ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο της Μονής, καθώς εκεί ακριβώς – πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- πρόκειται  να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής παραμένει εγκαταλειμμένος στη φθορά του χρόνου, ενώ ακριβώς δίπλα του δημιουργούνται δωμάτια για την υποδοχή τουριστών στο μοναστήρι.

Με βάση τα ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί
1)    Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ για τις καταγγελλόμενες ενέργειες  της Μονής  Καλαμιώτισσας και του ηγουμένου της στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, σχετικά με την πλακόστρωση και κατάχωση αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο της Μονής και την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαίου ναού Απόλλωνα Αιγλίτη που βρίσκεται στον περίβολό της;
2)    Έχον εκδοθεί άδειες ανέγερσης ξενώνων κλπ. για την υποδοχή τουριστών και εάν ναι με ποιους όρους και προϋποθέσεις;
3)    Προτίθενται να ελέγξουν τους υπεύθυνους προς κάθε κατεύθυνση τόσο για την κοπή των δένδρων της παραλίας όσο και για τις ενδεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών
Τάσος Κουράκης
Α΄Θεσσαλονίκης
Γρηγόρης Ψαριανός
Β΄Αθήνας

9 σχόλια:

  1. Για το καλό του τουριΖμού το έκανε ο άνθρωπΑς....

    Θα τους βαράει ο ήλιος τους τουρίστες..και δεν θα χρειάζονται ναρκωτικά....

    Ξέρεις σε τι μαστούρα πέφτεις...με μία καλή ηλίαση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός θα μας σώσει από τα καθάρματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω καλή επικοινωνία με τους πατέρες της Μονής. Είναι μεγάλη βλακεία να νομίζετε ότι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία σε ένα ιερό τόπο όπως αυτός της Καλαμιώτισσας.

    Οι πατέρες τα τελευταία δέκα χρόνια με τους κόπους των χεριών τους και με πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα όσο και για την Παναγία Καλαμιώτισσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση του μνημείου. Αν υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα να ανακαινίσουν και τον αρχαίο ναό, θα το έκαναν, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αρνητικά προκατειλλημένοι είναι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέναντι στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Δεν δίνουν ποτέ τέτοιες άδειες...

    Αν επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, θα δει ότι η Μονή Καλαμιωτίσσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης και αυτό δείχνει ότι οι μοναχοί έδωσαν πολλές από τις οικονομίες της Μονής τους για ένα μετόχι τους μόνο από αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας που την αγαπούν ως Μητέρα τους.

    Όσον αφορά την κοπή των δένδρων: Τα δένδρα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων που τα φύτευσαν δεν ήταν αιωνόβια- όπως ψευδώς καταγγέλθηκε- αλλά μόλις 50 ετών και δεν ξεπερνούσαν τους 9 κορμούς. Η βρωμιά, οι ακαθαρσίες και οι σύριγγες που μάζεψαν οι Πατέρες στην παραλία και κάτω από τα δένδρα είναι κάτι που οι λάτρεις της παραλίας και οι παραθεριστές- κατα τ'αλλα προασπιστές της προστασίας του περιβάλλοντος- δεν έκαναν ποτέ τους...

    Όλα τα ψευδεπίγραφα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον πρώην φύλακα της Μονής, που ο Γέροντας του συμπαραστάθηκε όσο κανένας στον κόσμο. Ο Θεός να τον συγχωρέσει για την λύπη που προκάλεσε στους Πατέρες της Μονής. Εκείνοι εύχονται για την επιστροφή του...

    Μην ξεγιελέστε, ακόμη και όσοι δεν αγαπάτε την Εκκλησία του Χριστού ή είστε δωδεκαθεϊστές, μην ακούτε τα ψεύδη όλων αυτών των δημοσιευμάτων.

    Όι Πατέρες αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι γνήσιοι και ανιδιοτελείς μοναχοί.

    Με τιμή,
    Απόστολος Κουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω καλή επικοινωνία με τους πατέρες της Μονής. Είναι μεγάλη βλακεία να νομίζετε ότι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία σε ένα ιερό τόπο όπως αυτός της Καλαμιώτισσας.

    Οι πατέρες τα τελευταία δέκα χρόνια με τους κόπους των χεριών τους και με πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα όσο και για την Παναγία Καλαμιώτισσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση του μνημείου. Αν υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα να ανακαινίσουν και τον αρχαίο ναό, θα το έκαναν, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αρνητικά προκατειλλημένοι είναι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέναντι στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Δεν δίνουν ποτέ τέτοιες άδειες...

    Αν επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, θα δει ότι η Μονή Καλαμιωτίσσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης και αυτό δείχνει ότι οι μοναχοί έδωσαν πολλές από τις οικονομίες της Μονής τους για ένα μετόχι τους μόνο από αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας που την αγαπούν ως Μητέρα τους.

    Όσον αφορά την κοπή των δένδρων: Τα δένδρα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων που τα φύτευσαν δεν ήταν αιωνόβια- όπως ψευδώς καταγγέλθηκε- αλλά μόλις 50 ετών και δεν ξεπερνούσαν τους 9 κορμούς. Η βρωμιά, οι ακαθαρσίες και οι σύριγγες που μάζεψαν οι Πατέρες στην παραλία και κάτω από τα δένδρα είναι κάτι που οι λάτρεις της παραλίας και οι παραθεριστές- κατα τ'αλλα προασπιστές της προστασίας του περιβάλλοντος- δεν έκαναν ποτέ τους...

    Όλα τα ψευδεπίγραφα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον πρώην φύλακα της Μονής, που ο Γέροντας του συμπαραστάθηκε όσο κανένας στον κόσμο. Ο Θεός να τον συγχωρέσει για την λύπη που προκάλεσε στους Πατέρες της Μονής. Εκείνοι εύχονται για την επιστροφή του...

    Μην ξεγιελέστε, ακόμη και όσοι δεν αγαπάτε την Εκκλησία του Χριστού ή είστε δωδεκαθεϊστές, μην ακούτε τα ψεύδη όλων αυτών των δημοσιευμάτων.

    Όι Πατέρες αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι γνήσιοι και ανιδιοτελείς μοναχοί.

    Με τιμή,
    Απόστολος Κουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω τι "επικοινωνία" έχεις με τους "άγιους πατέρες", αλλά θα σου επισημάνω το εξής: Το γεγονός ότι τα δέντρα ήταν 50 χρονών δε σημαίνει ότι έπρεπε να κοπούν. Τώρα αν εσένα σου είπαν ότι οι κορμοί ήταν 9, καλό θα ήταν πρίν γράψεις ο,τι σου κατέβει να το διασταυρώσεις και λίγο....Πηγαίνω τα τελευταία είκοσιπέντε χρόνια στο νησί και ποτέ δεν βρήκα ούτε σύριγγες, ούτε ακαθαρσίες οι οποίες να οφείλονται στα δέντρα...
    Αναφορικά δε με τη "συντήρηση" του ναού από τους "πατέρες", ας μην το σχολιάσουμε γιατί θα πάει μακριά το πράγμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο συγκεκριμενος κυριος στο σχολιο apostolos Kouris εχει ποσταρει το ιδιο μυνημα παντου...τυχαιο?
    Αξίες όπως η πίστη και η αγάπη δεν απαιτούν ποτέ χρήματα.
    Το κάτι περισσότερο από ανοησία θα έπρεπε να το πείτε στους πατέρες με όλο αυτό το δίκτυο θρήσκοαπατεώνων, μια και τους γνωρίζετε καλά απ’οσα λέτε, που καταπάτησαν και εκμεταλλεύτηκαν όλη την περιοχή, κόβοντας όλα τα δέντρα της παραλίας και όχι μόνο 9 δέντρα, απωθώντας έτσι όλους τους ανθρώπους να πηγαίνουν για μπάνιο, χτίζοντας πάνω στα αρχαία και γενικότερα να κάνουν τον Αγά στη περιοχή.
    Όσο αναφορά τα δέντρα δεν έχει σημασία τόσο εάν ήταν αιωνόβια η όχι, άλλα το έγκλημα να αφαιρέσουν τις ζωές τους. Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπεροπτικοί απέναντι στη φύση είναι η θρησκεία μας και οι παθιασμένοι πιστοί, νομίζοντας ότι σε αυτό τον κόσμο υπερέχει ο άνθρωπος πάνω από τη φύση και τα ζώα. Ακόμα και μέσα στη παλαιά διαθήκη αναφέρεται ότι ο Θεός είπε, να είναι κυρίαρχος ο άνθρωπος πάνω στα ζώα και τη φύση!!! παραμύθια για μικρά παιδιά δηλαδή, μόνο που τα μικρά παιδιά μεγάλωσαν και κατάλαβαν πόσα χάσανε πιστεύοντας όλα τα ψέμματα, που η θρησκεία μας τους γαλούχησε εκατοντάδες χρόνια, παίρνοντας τις περιουσίες τους και κλέβοντας το βίος τους με κάθε τερτίπι. Είναι σίγουρο ότι δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ανάφη και δε γνωρίζετε το θέμα??? Το μετόχι που λέτε, δεν είναι καθόλου φτωχικό, ούτε μικρο, εκτός και αν πείτε έτσι εύκολα ότι όσοι έχουν πάει εκεί λένε ψέμματα. Δε γνωρίζω εάν οι αρχαιολόγοι είναι προκατειλημμένοι με τα μοναστήρια και τους μοναχούς, γνωρίζω όμως ότι οι μοναχοί και οι περισσότεροι παθιασμένοι άνθρωποι με τη θρησκεία, είναι κάτι πολύ παραπάνω από προκατειλημμένοι με την Ελευθερία του ανθρώπου! Δεν χρειάζεται να είσαι δωδεκαθεϊστής η άθεος η οτιδήποτε άλλο για να καταλάβεις το πλιάτσικο που κάνει η εκκλησία της Ελλάδας. Θα ήθελα να πω και άλλα μια και αγαπώ το Χριστό και όχι την εκκλησία των φαρισαίων, που την δημιούργησαν για να έχουν υποτελείς τους πιστούς…αλλά ας μη δώσω συνέχεια στη παράνοια της θρησκοληψίας.
    Στις μέρες που περνάμε είναι σπάνιο κάποιος μοναχός να είναι ανιδιοτελής και ακόμα πιο σπάνιο όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία. Δεν διαβάζεται ούτε ακούτε όλα αυτά τα σκάνδαλα που συμβαίνουν γύρω μας? ευτυχώς εμείς δεν πάθαμε κώφωση, ούτε τύφλωση ακόμη και παραμένουμε πιστοί μόνο στο καλό όπως πράγματι δίδαξε ο Χριστός και όχι στο ψέμα, το κλέψιμο, την άπατη και τόσα άλλα που οι εκπρόσωποι της εκκλησίας κάνουν.
    Με αληθινή πίστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι πατέρες να ανακαινίσουν τα αρχαία ?
    Τα έχουν "ανακαινίσει" σε ολόκληρο το Αιγαίο εδώ και αιώνες. Από που νομίζετε ότι βγήκαν αυτές οι 1000-δες εκκλησάκια ? Κάτι υπήρχε εκεί πριν 2000 χρόνια. Ας μείνει και τίποτα όρθιο. Δε ντρέπονται λίγο λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το λευκο φως του θεου το αντικατεστισε η μαυρη σιδεροπορτα του μοναστιριου,δεν ντρεπεστε λιγο μια φορα το χρονο παμε αναφη και φαγαμε πορτα δεν προσκυνισαμε.εχουν το θρασος να κανουν ζημιες εξω απο το μοναστιρι φανταστιτε τικανουν οταν κλεινουν το μαγαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή