Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας!

Από ΑΥΓΗ
 
Με φόντο το γραφικό Καστελλόριζο, σαν σε καρτ ποστάλ του ΕΟΤ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την από πολλών ημερών αναμενόμενη απόφασή του να στείλει τη χώρα στο ΔΝΤ. Επικαλέστηκε την "εθνική ανάγκη", αναφέρθηκε στην "εθνική ενότητα", κατέφυγε στην ποίηση -θάλασσα και ταξίδια στην Ιθάκη. Μόνο που η Οδύσσεια με το ΔΝΤ, που ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί, δεν έχει, επί του παρόντος, Ιθάκη. Έχει μόνο Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες...
Η τουριστική σκηνοθεσία, το couleur locale, με έμβλημα το ακριτικό Καστελλόριζο, δεν είναι αρκετή για να μεταδώσει αίσθημα ηρεμίας σ' έναν λαό που αισθάνεται ταπεινωμένος και γι' αυτό οργισμένος. Άλλα ψήφισε τον Οκτώβριο και τώρα, χωρίς να ερωτηθεί, σύρεται στις επιπτώσεις τής διαμετρικά αντίθετης πολιτικής. Είναι δύσκολη η πορεία από την αμηχανία και την οργή στην κινητοποίηση. Μέσα σε συνθήκες απονομιμοποίησης της πολιτικής στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες αναζητούν κάποια ελπίδα, κάποια έλλογη ανάλυση για τη δυνατότητα εναλλακτικής και αποτελεσματικής πολιτικής απάντησης. 
(...)
Το αίτημα για δημοψήφισμα τώρα ανταποκρίνεται στη λαϊκή απαίτηση να ορθωθεί φραγμός στην εισβολή του ΔΝΤ, που, πριν καλά - καλά εγκατασταθεί ως οιονεί κυβέρνηση, ζήτησε χθες να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και να ξηλωθεί το ασφαλιστικό.
Στην Ισλανδία, με το δημοψήφισμα καταργήθηκε το νομοσχέδιο για την πληρωμή των τραπεζικών χρεών στους ξένους καταθέτες. Η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ επιχειρεί να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα για να προωθήσει μια νέα διαπραγμάτευση με τους μισθωτές, επωφελέστερη για τον λαό. Εδώ; Με διαπιστωμένη τη μοιρολατρική προσαρμογή της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης. (ολόκληρο το άρθρο εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου