Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Συναυλία για την Γάζα στην Τεχνόπολη.


Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους, πάνω από 11.000, Παλαιστίνιους, μεταξύ τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται παράνομα σε ισραηλινές φυλακές και κρατητήρια και αποτελεί μέρος της καμπάνιας που πραγματοποιεί πανελλαδικά η Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα".από tvxs 
Οι στόχοι της Πρωτοβουλίας
Για αρκετές δεκαετίες, από τις αρχές του ’70, η ελληνική κοινωνία στάθηκε αλληλέγγυα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, όσο καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Από κάποιο σημείο και μετά, όπως όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης στην κοινωνία μας, άρχισε να ατονεί και αυτό. Αλλά, πριν δυο χρόνια, μέσα στην πιο σκληρή στιγμή στη 40χρονη πολιορκία της Γάζας, ήρθε ένα γεγονός παράτολμο, εύψυχο, που φάνταζε να επιζητεί το αδύνατο. Μια χούφτα άοπλοι πολίτες μπορούν να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας; Κι όμως αυτό ακριβώς έγινε τον Αύγουστο του 2008.
Επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement (www.freegaza.org) έσπασαν για πρώτη φορά, μετά από 41 χρόνια, τη θαλάσσια πολιορκία της Γάζας. Την πιο μακρόχρονη και βάρβαρη πολιορκία στην ανθρώπινη ιστορία ενός ολόκληρου λαού, από στεριά, αέρα και θάλασσα. Σαράντα ολόκληρα χρόνια, ενάμισι εκατομμύριο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μόνο μέσα από τα λαγούμια που ανοίγουν οι εύψυχοι γαβριάδες όλων των πολιορκιών.
Ακολούθησαν άλλα τέσσερα ακόμη επιτυχή εγχειρήματα. Κι άλλα τρία, στα οποία οι Ισραηλινοί πειρατές, στην πρώτη περίπτωση διεμβόλισαν το σκάφος, στη δεύτερη, κατά τη διάρκεια της περσινής γενοκτονικής εισβολής στη Γάζα το καταδίωξαν επί 3 ώρες, απειλώντας να το βυθίσουν και στην τρίτη το απήγαγαν στο Ισραήλ κλείνοντας στη φυλακή και στη συνέχεια απελαύνοντας τους αγωνιστές ναυσιπλόους.
Έτσι, σήμερα, εμπνευσμένοι από το μοναδικό παράδειγμα αδούλωτου φρονήματος του παλαιστινιακού λαού που συνεγείρει κάθε ανθρώπινη συνείδηση, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε και πάλι. Εκφράζοντας, με τον τρόπο αυτό, έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες.
Στα τέλη του Απρίλη 2010, η αποστολή με περισσότερα από 9 σκάφη, φορτηγά και επιβατηγά, πολυεθνικό πλήρωμα και επιβάτες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τούτη τη φορά –κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, σίδερο, ξυλεία κ.λπ.), υλικά που το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα, καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στόχος μας, εφικτός, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο, έχει συμμετοχικό και μεριδιακό χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό μετά το τέλος των πρώτων αποστολών.
Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας. Με το χτίσιμο του Ισραηλινού Τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την Παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμο της θαλάσσιας πολιορκίας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον έξω κόσμο.
Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ’ ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ό,τι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν’ ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί να πάψει να υπάρχει.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του Σαββάτου
Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ 19:00 – 21:30
• ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
GILAD ATZMON (σαξοφωνίστας της τζαζ, συγγραφέας και φιλόσοφος)
MATTIAS GARDELL (καθηγητής συγκριτικής θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ (καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου)
• ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
α) Έκθεση έργων γνωστών καλλιτεχνών που παραχώρησαν στην πρωτοβουλία μας και θα διατεθούν προς πώληση για την ενίσχυση του σκοπού του ταξιδιού.
β) Έργα ομάδας σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών που έγιναν ειδικά για το «Ένα καράβι για τη Γάζα».
γ) Ανάρτηση σχεδίων από τα δύο κόμικς άλμπουμ του Joe Sacco: «Palestine” και “Footnotes in Gaza”
δ) Φωτογραφική έκθεση για τη Μέρα των Φυλακισμένων Παλαιαστινίων
• ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: «ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ»
Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ» των Γ. Αυγερόπουλου & Γ. Καρυπίδη (Πρώτο Βραβείο στο φετινό 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
• «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ» - ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΑΤΟ
Κλαρινέτο-φωνή: Έλλη Βασιλάτου
Ακορντεόν: Δημήτρης Κούστας
Κιθάρα-φωνή: Γιάννης Σιφναίος
Μπάσο: Σταύρος Ράπτης
Κρουστά: Βασίλης Βασιλάτος
Percussion Part: Ξένια Κατσικοκέρη, Παναγιώτης Βρυζάλας,
Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Ιράνα Σάμιτα
Συμμετέχει: Ομάδα κρουστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου
• BOBAN MARKOVIC BRASS BAND (ΣΕΡΒΙΑ)
• ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ & «ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ»
Βασιλική Καρακώστα, φωνή
Νίκος Μέρμηγκας, λαούτο
Κλέων Αντωνίου, κιθάρες
Μιχάλης Καλκάνης, κοντραμπάσο
Κώστας Μερετάκης, κρουστά.
Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 21:30-23:30
• GILAD ATZMON & “TRILOGIA”
Gilad Atzmon, σαξόφωνο
Γιώργος Κοντραφούρης, hamond όργανο
Γιώτης Σαμαράς, ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Τρανταλίδης, ντραμς
• ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ 3
Γιάννης Αγγελάκας, φωνή
Ντίνος Σαδίκης, τζουρά
Στάθης Αραμπατζής, κιθάρα
• RABIH ABOU-KHALIL QARTET
Rabih Abou-Khalil, ούτι
Gavino Murgia, φωνή
Luciano Biondini, ακορντεόν
Jarrod Cagwin, ντραμς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου