Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αποθράσυνση ανοήτων ή να ετοιμαζόμαστε για ταξιδάκια;


Αμέσως μετά το διάγγελμα ντροπής του Καστελλόριζου και την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ άρχισαν τα όργανα...
(Από Ανεμογκάστρι):
Χθες, ύστερα από το διάγγελμα της μέγιστης πολιτικής ξεφτίλας, το οποίο σήμανε την παράδοση της χώρας στο Νομισματικό Ταμείο και την παρεπόμενη λεηλασία, οι άνθρωποι του ΔΝΤ έλεγαν σε Έλληνες δημοσιογράφους όχι μόνο ότι η ελληνική κυβέρνηση «άργησε ένα μήνα» να προσφύγει, αλλά επιπλέον ότι, αν δεν το έκανε και χθες, η αμερικάνικη «αγορά» θα ωθούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.


Ομολογουμένως οι πληροφορίες αυτές, τις οποίες μετέδωσε ο καλός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μέσω του Mega, ήχησαν παράξενα. Είναι δυνατόν το ΔΝΤ να αδειάζει αν ψυχρώ την κυβέρνηση η οποία μόλις είχε πράξει αυτό που με τόση επιμονή της είχε ζητηθεί – ακόμη και με τα έσχατα εκβιαστικά μέσα – όλη την προηγούμενη περίοδο; Είναι δυνατόν να την αποκαλούν τα στελέχη του Ταμείου περίπου άχρηστη επειδή επιδείνωσε τη θέση της Ελλάδας;

Λίγο αργότερα κατέφθανε η πληροφορία ότι αμερικάνικες ιστοσελίδες έγραφαν ήδη για την προοπτική μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα», ως αναγκαίο όρο μάλιστα προκειμένου να μπορέσει το Νομισματικό Ταμείο να εφαρμόσει απερίσπαστο το πρόγραμμά του. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τοποθέτηση «επιτρόπων» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ελληνικά υπουργεία προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση των νέων κανόνων προσαρμογής στις απαιτήσεις των επιτηρητών μας.

Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν. Ούτε καν σε όσους προσέφερε γην και ύδωρ... Οι οποίοι, από την πλευρά τους, δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να της φερθούν με το στοιχειώδες τακτ. Το σύνδρομο της «στυμμένης λεμονόκουπας» έπληξε πολύ νωρίς μια κυβέρνηση της οποίας τα στελέχη σε λίγο ίσως δεν θα μπορούν ούτε καν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο...

Τις επόμενες μέρες παρακολουθήσαμε στα κανάλια μια απολύτως ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της αριστεράς αλλά και άρθρα εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων της ιδίας αντίληψης. Επιμένω να σχολιάζω όσες από αυτές τις επιθέσεις πέφτουν στην αντίληψή μου γιατί δεν θεωρώ πως πρόκειται για απλή σύπτωση απόψεων κάποιων ακραίων...Αλλά σήμερα το πρωί, έπεσα πάνω στην αποκορύφωση της στρατηγικής που περιέγραφε το Ανεμογκάστρι, παραπάνω. Συγκεκριμένα, στο protagon.gr o Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος στο συγκρότημα Αλαφούζου με την πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην αριστερά, ανέβασε κείμενο υπό τον τίτλο "το τίμημα της εκλογής". Εκεί λοιπόν καταλήγει:
"Δέν υπάρχει αμφιβολία οτι οι «πατέρες» της σημερινής «καταστροφής « είναι πολλοί και διαχρονικοί και πρίν απ όλα οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου που μαλλον ηταν οι χειρότερες απο το 1974. Αλλά δέν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία οτι το όνομα του τρίτου Παπανδρέου θα μείνει συνδεδεμένο με την ημέρα που οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου «χαρακτηρίστηκαν σκουπίδια». Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης εχει παρέλθει ,το πιθανότερο όμως είναι οτι και η επόμενη θα εχει ως βασικό κορμό της το ΠΑΣΟΚ.Είναι ανάγκη να έχει πρωθυπουργό τον κ Παπανδρέου;"
Λίγο μετά ακολουθεί σχόλιο-ερώτηση του Άρη Δαβαράκη:

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Παπανδρέoυ; 
Η τελευταία φράση του κειμένου σου Τάσο είναι πολύ εντυπωσιακή. Να γίνει δηλαδή συνέδριο και εκλογή άλλου αρχηγού εν μέσω αυτής της απερίγραπτης κατάστασης ή απλώς να παραιτηθεί ο Γιώργος υπέρ κάποιου άλλου - του Χρυσοχοϊδη π.χ; Η προτείνεις μια άλλη, άλλου είδους κυβέρνηση, με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες και εκλεγμένους πολιτκούς, στηριγμένη από το ΠΑΣΟΚ; Επειδή περνάμε δύσκολες μέρες και ώρες, πες μας πιο καθαρά τι σκέφτεσαι. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου γιατί ξέρω οτι στηρίζεται σε γερά θεμέλια γι’ αυτό και θέλω να την καταλάβω και να την επεξεργαστώ καλύτερα
Και ιδού η απάντηση-άποψη του Τάσου Τέλλογλου που "στηρίζεται σε γερά θεμέλια"
Κατ αρχήν γραφω "βασικό κορμό" το ΠΑΣΟΚ , αρα δέν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ .Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία αλλη πολιτική απο αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος .Το ΠΑΣΟΚ δέν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα .Να κάνουμε εκλογές;Δέν είμαστε αυτόχειρες .Αρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974 , απο όλους τους πολιτκούς χώρους  Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εχει εκτακτες εξουσίες ,για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν "εκτός" η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου , πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς(πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας ,απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις )Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα . Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης "εθνικής ανάγκης" ,λμπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος . Η μόνη προυπόθεση που θέτει η κοινωνία είναι να μοιραστεί το βάρος δίκαια.
Κι αφού ακολουθούν διάφορα σχόλια αγανάκτησης για την πρόταση της συνταγματικής εκτροπής, επανέρχεται ο κύριος Άρης Δαβαράκης:
Τάσο ευχαριστώ για την επεξήγηση σου. Αυτό που σκέφτεσαι και προτείνεις είναι ο μόνος σωστός και λογικός δρόμος αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση εξ’ άλλου είναι κρισιμότερη και από το 74 ακόμη.
Είπατε τίποτα; Η δημοσιογραφία των ομίλων μετά την ισοπέδωση του "όλοι οι πολιτικοί φταίνε", μετά την ανακάλυψη του "εσωτερικού κινδύνου", μετά τις προτροπές "να κάτσουν στο σκαμνί" οι απεργοί του "φασισμού με κόκκινη λεοντή" ρίχνει και την πρόταση για κατάλυση άρθρων του συντάγματος, για απαγόρευση των απεργιών, για περιορισμό του δικαιώματος της διαμαρτυρίας... Για χούντα! Πέστε το ανοιχτά βρε παιδιά! Έτσι κι αλλιώς το λεξιλόγιό της χρησιμοποιείτε! Τι, όχι ακριβώς; Ε, καλά τι "προβιά", τι "λεοντή", σιγά το λαθάκι σας! Και στο επόμενο πόνημά σας μιλήστε για γύψο και χειρουργείο! Τι; Ντρέπεστε μην σας πούμε... "νεοχουντικούς"; Ελάτε τώρα... Εκεί κολλήσατε; Σβήνουμε το "νέο"...


Υ.Γ. Μια και είδα στο radical desire πως αρχίσανε οι δηλώσεις για προτεινόμενους τόπους εξορίας... εεε, αν γίνεται κύριοι δημοσιογράφοι, θα προτιμούσα τον εκτοπισμό μου στη Νάξο... Γίνεται;

4 σχόλια:

  1. Λοιπόν, μετά από αυτά τα συγκλονιστικά "καλά νέα" και εγώ, από το βήμα του μπροστάρη Ρήγα, θέλω να δηλώσω ότι προτιμώ τη Νάξο επίσης, αλλά δεν με πειράζει να πάω και σε άλλο νησί. Αρκεί να είναι νησί και να μην είναι βουνό. Δεν είμαι βουνίσιος τύπος (εξάλλου το δηλώνει και το όνομά μου).
    Μόνο, όχι στο Καστελόριζο παιδιά, γιατί το καβάτζωσε ο Giorgos, ξεκινώντας το ταξίδι που θα κάνει με "όλους μαζί" -τους άλλους, όμως. Εγώ δεν θέλω να πάω μαζί τους, υποθέτω και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες!... Επίσης, το ταξίδι που θα κάνει ο Giorgos από το απάνεμο λιμάνι του Καστελόριζου στην Ιθάκη...το 'κανε μια φορά ο Οδυσσέας,ξεκινώντας από αλλού αλλά δεν έχει σημασία η αφετηρία, ούτε κι ο προορισμός, όπως μας είπε και ο Καβάφης. Σημασία έχει το ταξίδι.., και ταξίδι με τον Giorgo και τους υποστηρικτές τού "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΎ" (sic) δεν γίνεται!...
    Τέλος, η ιστορία, λένε, όταν επαναλαμβάνεται, είναι ως φάρσα! Τώρα, ας συμπληρωθεί αυτό και με την ελληνική μυθολογία (ιδίως την ελληνική!...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε Ρηγα,εγω μαλλον κλινω προς τα βουνα κ οχι σε νησι,για να δικαιωσω κ τη φραση "θα παρουμε τα βουνα"!
    κ προτιμω τα βουνα για να αποκλεισω τη πιθανοτητα να δω καμια γνωστη τηλεοπτικη φατσα γιατι ο πειρασμος θα ειναι μεγαλος κ δεν αργει το κακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. - Τα παραπάνω είχαν γραφτεί κάτω από το κείμενο του Τέλλογλου εδώ http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2323&reftab=37&t=%CE%A4%CE%BF-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82 αλλά μετά τον θόρυβο που έγινε σε διαδίκτυο και μετά την ανάγνωση της πρότασηςΤέλλογλου για χούντα από Καννέλη στο Alter, το protagon έσβησε τα σχόλια και έβαλε το αρχικό κείμενο ΧΩΡΙΣ τα επίμαχα σχόλια σε νέο λινκ εδώ http://www.protagon.gr/epikairotita/politiki/to-timima-tis-eklogis-2072000000. Ψάχνοντας τώρα βρήκα κάποια screenshot που είχαν προλάβει να κρατήσουν στο indymedia https://athens.indymedia.org/post/1159779/ αλλά δεν φαίνεται σε αυτά η τελευταία απάντηση Δαβαράκη που βρήκε τότε έξοχη την πρόταση Τέλλογλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή