Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πού είναι το χάος οέο;

σκίτσο Γιάννη Ιωάννου (δημοσιεύθηκε στο Έθνος)
του Θανάση Καρτερού
από την ΑΥΓΗ 

Υπήρξε κάποιο σοβαρό κενό στο δίλημμα εγώ ή το χάος, που επικαλέστηκε ο Παπανδρέου για να διασώσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ενώ στον ευφυέστατο συλλογισμό του δέσποζε ένα τεράστιο και σαφέστατο ΕΓΩ, έλειπαν το χάος, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του, η στρατηγική της αποσταθεροποίησης στην οποία απαντούσε η στρατηγική του παπανδρεϊκού διλήμματος. Τι σόι "εγώ ή το χάος" είναι αυτό, χωρίς να υπάρχει σαφές και καθορισμένο χάος;

Αποτέλεσμα ήταν να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του και να σκάσουν ποικίλες ερμηνείες. Πού είναι το χάος, οέο; Άλλος το έψαχνε στον κλαυσίγελο του Δημαρά, άλλος στη μουρμούρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, άλλος στους εξτρεμισμούς της αριστεράς και οι περισσότεροι φυσικά στη φιλολογία του Σαμαρά κατά του Μνημονίου. Μάλιστα ορισμένοι το έψαξαν και το βρήκαν στη συνωμοσία των ξένων κερδοσκόπων που επενδύουν στη χρεωκοπία της Ελλάδας ξεκινώντας από τη σχετική αναφορά του Παπανδρέου.

Ευτυχώς αυτό το χάος για το χάος το διαπίστωσε εγκαίρως το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ που έχει επιφορτιστεί με το σισύφειο έργο να νομιμοποιεί πολιτικά και λογικά τους ημι-υπαίθριους του πρωθυπουργού. Με πρώτο τον Ραγκούση η ομάδα κρούσης των υπουργών το τσάκωσε το χάος πάνω που πήγαινε να κρυφτεί τσουρουφλισμένο από τον ghost buster Παπανδρέου. Ιδού η λογική αλυσίδα του: Η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει τη χώρα - όπλο της είναι η πολιτική του Μνημονίου -χωρίς αυτή την πολιτική επέρχεται το χάος- κάποιοι χτυπούν αυτή την πολιτική - άρα επιδιώκουν να επέλθει το χάος. Όπερ έδει δείξαι.

Αν το κάνουμε αυτό λιανά, τότε όσοι αντιστρατεύονται το Μνημόνιο, την πολιτική Παπανδρέου, τα σκληρά μέτρα, είναι πράκτορες του χάους -συνειδητοί όπως οι δεξιοί, ασυνείδητοι όπως οι αριστεροί, ιδιοτελείς όπως οι συνταξιούχοι, βολεμένοι όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αντιδρούν στην αντι-χαοτική πολιτική, άρα είναι φιλο-χαοτικοί. Τόσο απλά. Κι από 'κεί και πέρα είναι ένα ζήτημα αν και πόσο αγαπούν την Ελλάδα, ποιον υπηρετούν τα φιλο-χαοτικά τους σχέδια και εν πάση περιπτώσει τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία.

Και αφού πια καταλάβαμε γιατί οι εκλογές είναι ντέρμπι σταθερότητας - χάους, μπορούμε ήρεμοι να παρακολουθήσουμε απόψε το άλλο ντέρμπι. Εκεί δεν υπάρχει χάος, αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρξουν γκολ στη σωστή εστία.

1 σχόλιο:

  1. prompts introspection in a world often bustling with noise. Top Games Permanently It beckons us to seek stillness, to appreciate moments of calm amidst the storm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή