Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

"Διαλύστε την πορεία και φακελώστε όσους νέους μπορείτε"

από την Αυγή
Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας:
Το νέο δόγμα καταστολής: "Διαλύστε την πορεία και φακελώστε όσους νέους μπορείτε"
της Έλλης Ζώτου 

Μπορεί ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης να είχε εισαγάγει το δόγμα της "μηδενικής ανοχής", κάνοντας ουσιαστικά τις προληπτικές προσαγωγές αναπόσπαστο κομμάτι της αστυνόμευσης, ειδικά πριν, μετά και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά το νέο δόγμα που αναδύεται τον καιρό του ΔΝΤ συνοψίζεται στο "διαλύστε την πορεία με την πρώτη αφορμή, πνίξτε τους στα χημικά και αν έχουμε να κάνουμε με μικρότερες ηλικίες κλείστε κάθε δρόμο διαφυγής και κάντε προσαγωγές - συλλήψεις για να μην ξανατολμήσουν να βγουν στον δρόμο".


Το νέο αυτό δόγμα, την ανησυχητική ένταση της καταστολής και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας περιέγραψαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας ο Δημήτρης Αγγελής, δικηγόρος από το Παρατηρητήριο, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, ο Θεόδωρος Συμεωνίδης από το Δ.Σ. του ΔΣΑ και ο Λεωνίδας Καπουτζής, μέλος της νεολαίας ΣΥΝ που τραυματίστηκε μαζί με τον Ν. Ηλιόπουλο στην επίθεση των ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η επίκληση του άρθρου που η αστυνομία επικαλείται για τη νομιμοποίηση των προσαγωγών είναι προβληματική, επεσήμανε ο Δ. Αγγελής. Η αστυνομία είναι τμήμα της δημόσιας διοίκησης και ως τέτοια πρέπει να δρα βάσει της αρχής της νομιμότητας, της αναλογικότητας και της ηπιότητας. Δεν είναι δυνατόν μια πέτρα ή ένα νεράντζι να ισούται με χρήση χημικών, διευκρίνισε ο κ. Αγγελής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τραυματισμούς διαδηλωτών που, όπως δηλώνουν οι γιατροί των επειγόντων, από καθαρή τύχη δεν έχουν χαθεί ζωές και τη λεκτική κακοποίηση των πολιτών από τα όργανα της τάξης κατά παράβαση άρθρων του Συντάγματος. Η αποδοχή δε των παραπάνω πρακτικών από την πολιτική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τόνισε.

Ο Θ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη διακριτικών και την ανωνυμία των αστυνομικών και ειδικά των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως τα ΜΑΤ, που ουσιαστικά οδηγεί σε αυθαιρεσίες και στερεί τη δυνατότητα από τον πολίτη να απαντήσει νομικά. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Π.Δ. του 2004, του κώδικα δεοντολογίας της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί οφείλουν να φέρουν διακριτικά, γεγονός που ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης "έκανε πως δεν το ξέρει", εξαγγέλλοντάς το ως μέτρο δικό του.

Οι προσαγωγές - συλλήψεις γίνονται με ηλικιακά και ταξικά κριτήρια, υπογράμμισε, σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να κρατά σε "ομηρεία" πολίτες που διαμαρτύρονται σε καιρό όξυνσης και σε μια προσπάθεια απεμπλοκής των νέων από τα κοινωνικά κινήματα με μια απλή "επέμβαση" από την αστυνομία.

Για "ιδιότυπη χούντα" μίλησε ο Μ. Λώλος, την οποία η δουλειά του φωτορεπόρτερ ενοχλεί καθώς ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει όσα η εξουσία θέλει να κρύψει. "Σε κάθε πορεία έχουμε τραυματίες πια", είπε, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές από τους αστυνομικούς όπως "σας ξέρουμε, θα τα πούμε στην επόμενη πορεία". Από το 2008 η βία έχει αυξηθεί, παρατήρησε, και κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να σταθεί δίπλα τους.

Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ στα δικαστήρια της Ευελπίδων πριν από μια εβδομάδα, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου και του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ Ν. Ηλιόπουλου, περιέγραψε ο Λ. Καπουτζής. "Ενώ βρισκόμασταν κάτω χτυπημένοι, ζαλισμένοι και δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι, τα ΜΑΤ προσπαθούσαν να μας βγάλουν έξω. Ακόμα και όταν προσωπικό του ΕΚΑΒ διαπίστωσε πως έπρεπε να μεταφερθούμε σε νοσοκομείο. Χτύπησαν ακόμα και έναν φοιτητή Ιατρικής που δηλώνοντας την ιδιότητά του προσπάθησε να μας βοηθήσει!" καταγγέλλει μεταξύ άλλων.

"Αξιοποιείται και η παραμικρή παραβατική πράξη για να διαλυθεί η πορεία" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και αναφέρθηκε στην τωρινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, που αποφεύγει συνεχώς να πάρει θέση.

Για την αστυνομική βία και την καταστολή τοποθετήθηκαν σύντομα οι κ. Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ο Α. Μεσσήνης, φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στην πορεία της 17 Νοέμβρη, και ο Θ. Κουτσουμπός.

Τέλος, σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική διεύθυνση astynomikiaftheresia@gmail.com συλλέγονται καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα επεξεργάζονται και, εάν ο αποστολέας είναι θύμα ή μάρτυρας κρούσματος και το επιθυμεί, επικοινωνούν μαζί του μέσω e-mail ή τηλεφώνου.

Δελτάς με... αρχαιοελληνική περικεφαλαία στο κράνος, χτυπά διαδηλωτή με τη μηχανή (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου