Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο Εμάντ Αζίζ έπεσε απότομα...

(πηγή)
από την Αυγή

Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων του 2008, η συνδικαλίστρια ενοικιαζόμενη καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται δολοφονική επίθεση επιστρέφοντας στο σπίτι της. Η αστυνομία καταχώρισε το περιστατικό ως έγκλημα πάθους και μόνο μετά την κινητοποίηση εκατοντάδων αλληλέγγυων που κατέλαβαν τα γραφεία του ΗΣΑΠ, ανήμερα Χριστούγεννα, αναδείχθηκε η υπόθεση ως προς τα κίνητρα και μαζί της προβλήθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις ο εργασιακός μεσαίωνας των ενοικιαζόμενων εργατών. Η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετώπισε το θέμα πρακτικά: Αποζημίωσε το θύμα με ένα διαμέρισμα και συνέχισε την εντατική αδιαφορία.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα και προώθησε για την αντιμετώπισή του τη "νομοθετική οργάνωση του μεσαίωνα" υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό παρέχονται οι μίνιμουμ εγγυήσεις ρύθμισης και προστασίας στη μερική, εκ περιτροπής και την ενοικιαζόμενη εργασία την οποία θεωρεί δεδομένη. Φαίνεται πως την θεωρεί και επιβεβλημένη. Παραμονές των φετινών Χριστουγέννων, σκοτώθηκε ο Εμάντ Αζίζ, αδήλωτος, ανασφάλιστος εργάτης που δούλευε Κυριακή, καθαρίζοντας τζάμια σε μεγάλο ύψος, χωρίς μέτρα ασφαλείας, και μάλιστα σε κτήριο του υπουργείου Εργασίας, του υποτιθέμενου θεματοφύλακα της εργασιακής προστασίας. Πρόκειται άραγε για τραγική ειρωνεία ή για κακό παράδειγμα; Όταν λειτουργεί έτσι το υπουργείο Εργασίας, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στους σύγχρονους δουλέμπορους; Και ποια είναι η αντήχηση του μηνύματος στην κοινωνία, σε εργοδότες και εργαζόμενους; Το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες και όταν δεν υπάρχουν κανόνες, την πληρώνουν αυτοί που είναι πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.

Ο θάνατος του 44χρονου εργάτη δεν είναι ένα ακόμα τραγικό περιστατικό εργατικού ατυχήματος, αλλά το προείκασμα ενός μέλλοντος γενικευμένης επισφάλειας και ανασφάλειας, ενός μέλλοντος με μαύρα μεροκάματα χρονιάρες μέρες. Για την ανταγωνιστικότητα πρέπει να πέσουμε πολύ χαμηλά, μας λένε η κυβέρνηση και τα αφεντικά. Ο Εμάντ Αζίζ έπεσε απότομα...


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 





Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη για τον θάνατο ανασφάλιστου αλλοδαπού εργάτη στο υπουργείο Εργασίας
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στις 19 Δεκεμβρίου ο 44χρονος Αιγύπτιος Εmad Aziz έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ.

Από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προέκυψε ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτοχρόνως παραβίαζε την εργατική νομοθεσία αφού δεν είχε δηλώσει την απασχόληση του άτυχου εργάτη (αδήλωτη εργασία).

Το υπουργείο Εργασίας καθυστέρησε επί 9 ολόκληρες μέρες, να ανακοινώσει το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

• Γιατί υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ατυχήματος;

• Πως σχολιάζει το Υπουργείο το γεγονός ότι ένας αδήλωτος μετανάστης εργαζόταν στο χώρο του Υπουργείου;

• Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αντιμετωπίσει, το φαινόμενο της αδήλωτης σχέσης εργασίας που γιγαντώνεται και την έλλειψη ελέγχων τήρησης μέτρων ασφαλείας όπως προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία ,όχι μόνο για τους ξένους μετανάστες, αλλά και για τους έλληνες εργαζόμενους;

• Πόσους ελέγχους έχει κάνει την χρονιά που πέρασε το ΣΕΠΕ ;Πόσες παράνομες πράξεις έχει εντοπίσει , τι πρόστιμα έχει επιβάλλει και από αυτά τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


από τον Ριζοσπάστη 

Τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για την εργατική τάξη η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αποκάλυψε (και) ο θάνατος του Αιγύπτιου εργάτη, πατέρα τεσσάρων παιδιών, την Κυριακή 19 Δεκέμβρη που έπεσε από τον τρίτο όροφο κτιρίου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας - στο πολιτικό κέντρο, υποτίθεται, της εργατικής προστασίας. Ο θάνατος του μετανάστη ήρθε κι αυτός να αναδείξει ότι τα εργατικά «ατυχήματα», η φθορά της υγείας των εργαζομένων, οι επαγγελματικές ασθένειες είναι πρώτα και κύρια απόρροια των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, τις οποίες υπηρετεί το κράτος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό και επιβάλλει ωράρια - λάστιχο, ανασφάλιστη εργασία, μεροκάματα - ψίχουλα κι έτσι εκβιάζει τους εργάτες να δουλεύουν με οποιουσδήποτε όρους απαιτεί η εργοδοσία. Η «καταδίκη» και η «έκπληξη» που εκφράζουν τώρα κυβέρνηση, αστικά ΜΜΕ και κόμματα για τις συνθήκες του «ατυχήματος» μόνο την οργή των εργαζομένων μπορεί να προκαλέσει, αφού όλοι αυτοί υπηρετούν πιστά τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, ούτε «εξωφρενικό» ότι δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται για εργασία σε ύψος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας που κυριαρχούν σε όλο και περισσότερους τόπους δουλειάς είναι η φυσική και σχεδιασμένη συνέπεια της οργάνωσης της παραγωγής που αντιμετωπίζει την εργασία με πλήρη δικαιώματα ως εμπόδιο στην «ανταγωνιστικότητα». Αυτήν την οικονομία, όπου ο εργαζόμενος είναι κόστος και όχι ο παραγωγός όλου του πλούτου, στηρίζει και το υπουργείο Εργασίας. Ο τραγικός θάνατος του εργαζόμενου ακριβώς στον «τόπο του εγκλήματος» δεν είναι αντίφαση. Είναι επιβεβαίωση μιας εγκληματικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη

Ερώτηση για το «ατύχημα» σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας θα καταθέσει σήμερα το ΚΚΕ στη Βουλή. Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας στην οδό Κοραή 4, στις 19 Δεκεμβρίου 2010, έχασε τη ζωή του ο Αζίζ Εμάντ, εργαζόμενος σε Συνεργείο, το οποίο έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό του κτιρίου. Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος της εργατικής τάξης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που ενισχύει τη βαθύτερη εκμετάλλευσή της.
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και γι' αυτό το έγκλημα, όχι μόνο γιατί προσπάθησε να το κουκουλώσει, αλλά γιατί η ίδια θεσμοθέτησε και επέκτεινε τα βάρβαρα εργασιακά καθεστώτα των εργολαβιών, ενοικιαζόμενων εργαζομένων που εκτός των άλλων οδηγούν αναπόφευκτα και σε θανατηφόρα ατυχήματα.
Αποκαλύπτεται, επίσης, πόσο υποκριτικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν ευαισθησία της για την προστασία της ζωής του εργάτη και την καταστρατήγηση της σχετικής εργατικής νομοθεσίας, αφού το έγκλημα της εταιρείας συνέβη στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη της.
Ερωτάται η υπουργός Εργασίας:
1. Ποια παραδειγματική τιμωρία θα επιβάλει στους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος;
2. Τι μέτρα θα λάβει για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, έτσι ώστε να σταματήσουν τα εργατικά ατυχήματα που σακατεύουν και σκοτώνουν εργάτες;
3. Ποια ολοκληρωμένη και μόνιμη φροντίδα θα θεσμοθετήσει για τις οικογένειες των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα;
4. Ποια πολιτική και ηθική ευθύνη προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τραγική κατάληξη ενός ανθρώπου του μόχθου;».


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


από Γραφείο Τύπου Συνασπισμού

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σκοτώνονται άνθρωποι σε ώρα παράνομης εργασίας (εργασία εκτός ωραρίου και την Κυριακή αργία), ανασφάλιστη χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και μάλιστα σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες σε όλη τη χώρα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας και μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε σύγχρονη δουλεία.

Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα της Κυριακής,19/12, το οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν από το υπουργείο Εργασίας, είναι τραγική απόδειξη όλων των παραπάνω. Δυστυχώς, έπρεπε να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή ερώτηση στην υπουργό Εργασίας για να αποκαλυφθεί το θανατηφόρο ατύχημα που στην ουσία είναι δολοφονία με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση. Έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς στη βουλή γεγονότα ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου ή σφυρίζει αδιάφορα ή νομοθετεί αντεργατικά μέτρα για να τα καλύψει και να τα νομιμοποιήσει στο όνομα πάντα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θάνατο του μετανάστη εργάτη, για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στο ίδιο το υπουργείο και την μη ανακοίνωση-απόκρυψη του θανατηφόρου αυτού ατυχήματος. Σε άλλη πολιτισμένη χώρα μετά από ένα τέτοιο γεγονός ο/η επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα είχε τουλάχιστον παραιτηθεί.

Ο αντιλαϊκός αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να σταματήσει από τις δυνάμεις της αριστεράς, εφόσον βρουν ένα κοινό βηματισμό, αλλά και από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 


Οι αιγύπτιοι δεν έχουν ψυχή;
του Βασίλη Χιώτη
από το Βήμα 

Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Β. Μαγγίνας απασχολούσε στο εξοχικό του έναν αλλοδαπό ανασφάλιστο, έγινε πραγματικός σεισμός. Και σωστά έγινε. Γιατί δεν μπορεί ένας υπουργός που υποτίθεται ότι φροντίζει για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να την καταστρατηγεί ο ίδιος.

Αλλά τουλάχιστον εκείνος ο εργάτης δεν έπαθε τίποτα. Εν γνώσει του δέχθηκε να εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Στις 19 Ιανουαρίου, ένας αιγύπτιος πατέρας τεσσάρων παιδιών, εργαζόταν ανασφάλιστος στο υπουργείο Εργασίας καθαρίζοντας τα τζάμια του 3ου ορόφου. Έπεσε από τη σκαλωσιά και σκοτώθηκε.

Τι συνέβη από τότε;

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κράτησε την είδηση κρυφή επί δέκα ημέρες. Κι όταν ρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας χθες από τον «vimafm» απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια νομική ή ηθική δέσμευση, να ανακοινώνονται τέτοια γεγονότα.

Και θα ρωτούσε κανείς τον υπερφίαλο Γραμματέα, αλλά και την προϊστάμενη του υπουργό:

-Θα κρατούσαν την είδηση κρυφή, αν ο εργάτης δεν ήταν αιγύπτιος, αλλά έλληνας;

-Θα την αποσιωπούσαν τα ίδια πρόσωπα, αν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία;

-Θα τη μαθαίναμε ποτέ, αν δεν κατέθετε ερώτηση στη Βουλή ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η κυρία Μπακογιάννη;

-Που κρύβονται σήμερα όλοι αυτοί που χάλασαν τον κόσμο για τα δικαιώματα των αλλοδαπών, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Μαγγίνα, ή η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα;



.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 



Τέλος, εδώ η ανακοίνωση του υπουργείου με μια τόση δα μικρούλα καθυστέρηση... 10 ημερών!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου