Με τη συμμετοχή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνίας μας σκοπεύει το κράτος να γεμίσει τα άδεια ταμεία του. Ετσι, με την πενιχρή σύνταξή τους θα καλύπτουν στο εξής τις δαπάνες για τη νοσηλεία τους οι χρονίως ψυχικά πάσχοντες που νοσηλεύονται σε δημόσια ψυχιατρεία και άλλες μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Την πρωτοφανή αυτή απόφαση πήρε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Την πρωτοφανή αυτή απόφαση πήρε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με την απόφαση, άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας και νοσηλεύονται σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, θα υποστούν παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη την οποία λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, με ταυτόχρονη απόδοση αυτού στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που τους φιλοξενεί. Το ποσό της σύνταξης που παρακρατείται είτε θα αποδίδεται από τον ασφαλιστικό φορέα στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε θα παρακρατείται απ'ευθείας από το ΝΠΔΔ.
Σημαντικά είναι τα ποσά των συντάξεων που θα παρακρατούνται και θα καθορίζονται κλιμακωτά ως εξής:
α) Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%. β) Για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%. γ) Για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ ποσοστό 60%. δ) Για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ ποσοστό 70%. ε) Για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.«Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία κατάσχεται αυθαίρετα το μισό και παραπάνω της σύνταξης των πιο αδύναμων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας, δείχνει ότι ο νεοφιλεύθερος απανθρωπισμός της πολιτικής του δεν έχει πάτο», κατήγγειλε στην «Ε» ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ Δαφνί, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου και διευκρίνισε:
«Αγγίζει τα άκρα»
«Μέσα σε μια δομή του "δημοσίου" ο περιθαλπόμενος, από εδώ και πέρα, θα πληρώνει με το, κυριολεκτικώς, υστέρημά του. Και αυτό με μια απλή υπουργική απόφαση. Είτε φιλοξενείται σ' έναν ξενώνα ή οικοτροφείο είτε σε πτέρυγα χρόνιας παραμονής ιδρύματος. Είτε η περίθαλψη αυτή του επιτρέπει να βγαίνει έξω για έναν καφέ είτε είναι δεμένος σ' ένα κρεβάτι ή κλεισμένος σ' ένα κλουβί.
»Και όλο αυτό για τη "μείωση της κρατικής επιχορήγησης", όπως ανενδοίαστα αναφέρει στον ολιγόλογο φετφά που εξέδωσε. Για τη "σπατάλη" που προκαλούν και το "οικονομικό βάρος" που αποτελούν στον προϋπολογισμό οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Με αυτή την απόφαση και το τελευταίο ίχνος "κράτους πρόνοιας" ακυρώνεται εδώ, ο Λοβέρδος πραγματικά "αγγίζει τα άκρα"».
«Γνωρίζοντας την κοινωνική, ψυχολογική και υπαρξιακή συνθήκη των ανθρώπων από τους οποίους θα κατακρατηθεί η σύνταξη (συνήθως δεν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό πλαίσιο στήριξης και δυνατότητα, προσωρινή ή μονιμότερη, αυτόνομης διαβίωσης)» πρόσθεσε ο κ. Μεγαλοοικονόμου «καταλαβαίνουμε ότι θα πρόκειται για μιαν άκρως αυθαίρετη και εκβιαστική διαδικασία, κατά την οποία είτε θα κληθούν να δώσουν τα λεφτά ή, αλλιώς, θα βρεθούν στο δρόμο, είτε δεν θα ερωτηθούν και, απλώς, θα υπάρξουν κάποια προσχηματικά έγγραφα διεκπεραίωσης της ληστείας. Για τους περισσότερους η κατακράτηση θα είναι "κεραυνός εν αιθρία", ενίοτε αναβίωση (άκρως πραγματική και αδιαμφισβήτητη αυτή τη φορά) του διωκτικού στοιχείου και της απόρριψης που διέπει τη ζωή τους και οι εκρήξεις και οι υποτροπές θα είναι αναπόφευκτες».
Τη νομιμότητα της απόφασης αμφισβήτησε ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ Δαφνί και είπε: «Εδώ, πλην των άλλων, προκύπτει ένα ερώτημα για τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης (ακόμα και καταφεύγοντας στον "συνταγματικό", ή μη, χαρακτήρα της), ακριβώς στο σημείο που αφορά όχι μόνο την ίδια την απόφαση, αλλά και τις διαδικασίες κατακράτησης αυτών των ποσών και το πώς κατοχυρώνονται η αξιόπιστη και η πλήρης άσκηση του δικαιώματος διαπραγμάτευσης του χρήστη των υπηρεσιών.
Προσφυγές
»Θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και αγωγές κατά του υπουργού, των διοικητών και των διοικητικών υπαλλήλων που θα την εφαρμόσουν, αλλά και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - παρά τον εν γένει περιορισμένο χαρακτήρα τέτοιων ενεργειών.
»Συμπληρωματικά, να ληφθεί υπόψη ότι τα Ταμεία καλύπτουν τα νοσήλια για την παραμονή και φροντίδα του ατόμου στην όποια δομή, ιδρυματική χρόνιας παραμονής είτε εξωνοσοκομειακής στεγαστικής (ξενώνας ή οικοτροφείο).
»Και ως προς τα ιδρύματα, είναι γνωστές οι άθλιες συνθήκες για την παροχή των οποίων θα παρακρατείται η σύνταξη, προκειμένου να γίνει οικονομία από την ήδη διαρκώς συρρικνούμενη, έως μηδενισμού, κρατική επιχορήγηση του δημόσιου (ακόμα) ιδρύματος».*
Νέο χαράτσι - εξόντωση των ψυχικά ασθενών
από tvxs
To 40%-80% από τις συντάξεις των νοσηλευμένων - ψυχικά ασθενών απαιτεί η κυβέρνηση με νέα της απόφαση. Για εξόντωση των ψυχιατρικά ασθενών μιλά ο Δ/ντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί, προειδοποιώντας ότι θα κινήσει άμεσα νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ψυχιατρικά ασθενείς αλλά και ηλικιωμένοι καλούνται να συμμετάσχουν περισσότερο στις δαπάνες περιθαλψής τους, στα συνολικά 100 επιχορηγούμενα από το κράτος Ιδρύματα ΝΠΔΔ, στα οποία νοσηλεύονται. Με νέα απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου που δημοσιεύτηκε στην “Διαύγεια”, καλούνται να καταβάλουν, εκτός από το ημερήσιο νοσήλιο του ασφαλιστικού τους φορέα που παρακρατούνταν έως τώρα, και ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης ή του επιδόματος πρόνοιας.
(...)
Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, δ/ντης του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί αναλύει την απόφαση, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο: «Τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν ως σύνταξη ή επίδομα απορίας οι φιλοξενούμενοι είτε στις στεγαστικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) είτε στα ιδρύματα χρόνιας παραμονής ανέρχονται συνήθως στα 300 ευρώ μηνιαίως, σπανίως δε είναι λίγο περισσότερα και φτάνουν μόνο για τσιγάρα, καφέ και πιθανώς για μια ελάχιστη ψυχαγωγία το μήνα, ενώ κάποιες φορές χρειάζεται και αγορά των απολύτως απαραίτητων ρούχων. Αυτό που επιχειρείται τώρα ισοδυναμεί με εξόντωση των ανθρώπων αυτών. Πρώτον, ποιος θα τους πει ότι από εδώ και πέρα θα σου κρατούν τη μισή σύνταξη και παραπάνω, χωρίς να τους κάνει ψυχιατρικά κακό; Πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα του τύπου «είτε πληρώνεις για την περίθαλψή σου σαν να ήσουν σε ιδιωτικό ίδρυμα είτε βρίσκεσαι στο δρόμο... επίσης, τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας και νομιμότητας αυτής της απόφασης και πρέπει να τονίσω ότι οι ευθύνες για τα αποτελέσματα θα επιβαρύνουν τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων που θα εφαρμόσουν την απόφαση όσο και τον ίδιο τον υπουργό. Θα κινήσουμε άμεσα νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι σε μια απόφαση που οδηγεί στην εξόντωση των ψυχιατρικά ασθενών»
(πηγή) |
Ειχα μια ελπιδα....πως με οσα ζω θα τους εκδικουμην με την εισοδο μου σε δημοσιο Ιδρυμα ψυχικως πασχοντων και θα την περνουσα δωρεαν , παει κι αυτη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επειδη το πραγμα παραχοντρηνε, λεω να ξεχασουμε τους 'ταξιτζιδες' και να δουμε τον κακο μας τον καιρο.
Α, και κατι ακομη. Καιρος δεν ειναι να ξεπερασουμε το συνδρομο του 'ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ';;;
Τασουλα ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως αυτός ο διευθυντής του ψυχιατρείου έπρεπε να εξετάσει αυτόν τον παρανοϊκό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνθρωποι με ειδικες αναγκες, ανεργοι, αγωνιστες,
ΑπάντησηΔιαγραφήκι απροθυμοι να γινουν πουτανεςππολυεθνικων,
δεν εχουν θεση στον θαυμαστο νεο κοσμο που οραματιζεται το καθε βρωμερο, σιχαμενο ερπετο
που σε συνεννοηση με τους ξενους κ ντοπιους καπιταλιστες, ρημαζει τη χωρα.
Οσο πιο αργει η λαικη επιθεση στα ερπετα, τοσο θα δυσκολευουν οι συνθηκες της.
Σχόλιο για την απόφαση Λοβέρδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν φίλε Ρήγα το θέμα έχεις ως εξής, πάντα κατά τη γνώμη μου:
Κατ' αρχήν πρόκειται για υπουργική απόφαση και όχι για νόμο. Κάθε υπουργική απόφαση έχει ανάγκη νομοθετικής εξουσιοδότησης για να είναι έγκυρη, διαφορετικά αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι ανυπόστατη, μη παράγουσα τα έννομα αποτελέσματά της.
Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γνωρίζω αν η συγκεκριμένη απόφαση του ως άνω ανάλγητου υπουργίσκου έχει ή δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση. Ωστόσο, από την πείρα μου τόσων ετών στο δικαστικό σώμα, υποψιάζομαι βάσιμα ότι δεν πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.
Στη συνέχεια, αν θα μπορούσε να γίνει δεκτό ότι με αυτή την απόφαση επιβάλλεται πλαγίως πλην σαφώς αναγκαστική κατάσχεση σε συντάξεις ή βοηθήματα, τότε η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται ευθέως στο άρθρο 982παρ.2δ΄του Κ.Πολ.Δικ. και γι' αυτό το λόγο είναι άκυρη, μη παράγουσα και πάλι τα έννομα αποτελέσματά της, εφ' όσον προσβληθεί δικαστικά.
Όμως, δεν πιστεύω ότι η έννοια της εν λόγω κατάπτυστης απόφασης είναι η επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης, αλλά η επιβολή, κατά τρόπο άκομψο και αποκρουστικό, νοσηλίων σε χρόνια πάσχοντες συνανθρώπους μας. Και σ' αυτή την περίπτωση πάσχει ακυρότητα, λόγω αντισυνταγματικότητας, για να μην πω τίποτα χειρότερο, ερχόμενη σε έμμεση πλην σαφή σύγκρουση με τις διατάξεις του άρθρου 21παρ.3 και 6, καθώς και του άρθρου 22παρ.4 του Συντάγματος, τα οποία καθιερώνουν αφ' ενός μεν την υποχρέωση του κράτους - και το αντίστοιχο ατομικό δικαίωμα των πολιτών - να μεριμνά για την υγεία των τελευταίων και να παίρνει τα απαιτούμενα ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων και να λαμβάνει, για τα άτομα με αναπηρίες, τα αναγκαία μέτρα, που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και αφ' ετέρου την υποχρέωση να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει.
Κρίμα που ο συγκεκριμένος υπουργίσκος είναι και συνταγματολόγος. Και μη χειρότερα.
Παναγιώτης Σκουρκέας