Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

«Του ποδός λύσας την Ελλάδα, του τραχήλου δέδεκεν»


(σκίτσο Carlos Latuff από τον ΔΡΟΜΟ)
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
(από την ομογενειακή εφημερίδα Greek Press,* Καναδά)

Προς τον κ. Γ. Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
 
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Δεν θα περίμενα από τον αρχηγό ενός σοσιαλιστικού κόμματος και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να λάβει τόσο σκληρά μέτρα κατά των αδυνάτων, που, τουλάχιστο στην Ελλάδα, δεν τα έλαβε κανένας καπιταλιστής ηγέτης της «επάρατης δεξιάς».


Κι αυτό όταν η άθλια κατάσταση στην οποία ευρίσκεται σήμερα η Ελλάδα οφείλεται βασικά στο κόμμα σας, το οποίο σχεδόν μονοπωλεί την εξουσία επί 30 χρόνια. Υπήρχαν παρενθέσεις της ΝΔ, αλλά όχι τόσο μακρόχρονες ώστε να απαλλάσσεστε των κύριων ευθυνών. Μπορείτε να υπερηφανεύεστε για όλα τα καλά του κόμματός σας, αλλά πρέπει να αναλαμβάνετε και τις ευθύνες για όλα τα αρνητικά. Δεν μπορείτε να πείτε «τότε ήμουν απλά υπουργός εξωτερικών»: ή θα αναλάβετε όλες τις ευθύνες του κόμματός σας, που ο έλεγχός σας στο μηχανισμό του σας ανέδειξε πρόεδρό του, ή θα έπρεπε να δημιουργήστε νέο κόμμα.
 
Αν λοιπόν είναι να κατηγορήσετε κάποιον για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, που έχει γίνει περίγελως των εθνών, πρέπει πρώτα να κατηγορήσετε το κόμμα σας, του οποίου τώρα είστε αρχηγός, άρα δε μπορείτε να πείτε «απεταξάμην». Πριν από έξι χρόνια ο Καραμανλής εκλέχτηκε πρωθυπουργός με την υπόσχεση ότι θα τιμωρήσει το «σπάταλο ΠΑΣΟΚ» για τα σκάνδαλα που έκανε και θα φέρει διαφάνεια. Αν η κατηγορία ήταν αληθινή, γιατί δεν έστειλε κανένα στην φυλακή; Αν ήταν ψευδής γιατί δεν του κάνατε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση;
 
Μήπως υπάρχει μια ιερή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, που τηρείται απαρέγκλιτα τουλάχιστο από το 1996 να μην αποκαλύπτει μια κυβέρνηση τα σκάνδαλα της προηγούμενης ώστε να έχει την ίδια μεταχείριση αν χάσει τις εκλογές στο μέλλον; Είναι η μόνη εξήγηση: γιατί ενώ ακούω για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων (Κτηματολόγιο, Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, Εκκλησιαστικά ακίνητα, κονδύλια για την άμυνα κλπ) ποτέ δεν άκουσα να τιμωρήθηκε κάποιος ποτέ. Το μόνο που βλέπω είναι ότι τελικά θα πληρώσει τα σπασμένα ο λαός.
 
Αν κάποιος φταίει για τη σημερινή κρίση – πέρα από το διάστημα της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία – είναι το κόμμα σας, οι υπουργοί σας, οι βουλευτές σας, οι φίλοι σας και οι φίλοι των φίλων σας, οι προσκείμενοι εργολάβοι, τα ανώτερα κομματικά σας στελέχη, τα προσκείμενα golden boys σας (π.χ. ο οικογενειακός σας φίλος στο C4i).
 
Γιατί τολμάτε να ξεσπαθώνετε εναντίον κάθε εργαζόμενου ακόμα και συνταξιούχου που μπορεί να είναι 80 χρονών και να μη μπορεί καν σηκωθεί από την καρέκλα του για να βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί; Γιατί δε νοιαστήκατε ποτέ να μάθετε πώς κατάφεραν εκατοντάδες βουλευτές αμφοτέρων των κομμάτων εξουσίας να έχουν βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην Εκάλη και στις παρακείμενες πολυτελείς συνοικίες; Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος του κόσμου αν κάποιος αποκτήσει μια πανάκριβη βίλα σε δέκα χρόνια, θα ορμήσουν οι εφοριακοί, η αστυνομία και ο εισαγγελέας και θα την κάνουν φύλλο και φτερό. Σε όλα τα κράτη, εκτός από το Πασοκιστάν και το Νουδουκιστάν.
 
Γελοιοποιήσατε το πόθεν έσχες και το κάνατε μια τυπική φορολογική δήλωση. Τι έκανε το κόμμα σας να δώσει ουσία σ’ αυτή την αρχή που ουσιαστικά σημαίνει: από ποιον έσχες; Γιατί έσχες; Πώς έσχες; Πότε πρόλαβες και έσχες τόσα χρήματα σε λίγα χρόνια; Μήπως τα “έσχες» για τα παιδιά σου ή τα ανίψια σου για να μην φαίνονται; Μήπως δε γνωρίζετε τις βίλες στην περιοχή σας; Κάντε μια βόλτα με ένα τοπικό ταξιτζή και θα σας εξηγήσει πράγματα που κάνουν ότι δε γνωρίζουν οι εφοριακοί σας.
 
Σας ρωτώ εντελώς συγκεκριμένα: 1. Ελέγξατε ποτέ πώς στενοί συνεργάτες σας από «φτωχόπαιδα» σε μερικά χρόνια απόκτησαν βίλες στην περιοχή σας, την ακριβότερη συνοικία της Ελλάδας; 2. Ελέγξατε (μέσω του αρμοδίου επί των οικονομικών) γιατί πισίνες στην ίδια τη γειτονιά σας δε δηλώνονταν για να μην ανεβεί ο φόρος; 3. Ελέγξατε πόσες χιλιάδες αστυνομικοί απασχολούνται με την «προστασία» επώνυμων προσώπων (ουσιαστικά κάνουν τα ψώνια τους ή πάνε τα παιδιά τους στο φροντιστήριο); Γιατί δε δημοσιεύετε αυτά τα στοιχεία στο Ιντερνέτ, όπως υποσχεθήκατε για άλλα θέματα, και μπορεί να φανεί ότι μερικοί από τους «προστατευόμενους» ζουν από χρόνια στο εξωτερικό; 4. Ελέγξατε γιατί ένας όροφος στον Πύργο των Αθηνών, που άξιζε 4,700,000 ευρώ, η εφορία τον κοστολόγησε 700,000 Ε, ήτοι το δημόσιο έχασε 440,000 που θα τις πληρώσει ο λαός; (Υπόθεση Ρουσσόπουλου). 5. Ελέγξατε γιατί σε πωλητήριο συμβόλαιο ένα οικόπεδο 450 τ.μ. εγγύτατα στην περιοχή σας δηλώθηκε ότι αξίζει 12,000 ευρώ (όσο μισή γκαρσονιέρα στο Αιγάλεω), ενώ η πραγματική του αξία ήταν τουλάχιστο μισό εκατομμύριο ευρώ, άρα υπήρξε φοροδιαφυγή τουλάχιστον 50,000 ευρώ;
 
Ναι κ. Παπανδρέου, να «ματώσει ο λαός» για να βγούμε από την κρίση. Ο λαός αυτός έκανε την επανάσταση του 1821 και την Εθνική Αντίσταση στην Κατοχή και ξέρει να δίνει ακόμα και τη ζωή του, αλλά όχι να πληρώνει για κοροϊδία. Μπορεί να κάνει λάθος στις εκλογικές του προτιμήσεις και πρέπει να τις πληρώσει. Αλλά φαίνεται ότι τελικά κατάλαβε ότι όχι μόνο οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ το μήνα, αλλά και όλοι εκείνοι που εσείς, οι πολιτικοί, τους καλύπτετε και δώσατε όρκο «αμορτά» να μην πείτε ποιοι είναι γιατί είναι σαρξ εκ της σαρκός σας, άρα στο απυρόβλητο, πρέπει να πληρώσουν.
 
Δεν ήταν η κυβέρνησή σας που ψήφισε να παίρνουν σύνταξη μετά από 8 χρόνια οι βουλευτές; (40 χρόνια για τους ιθαγενείς); Ή ότι οι βουλευτές δεν ευθύνονται για τίποτα μετά τη δεύτερη βουλή; (20 χρόνια για τους ιθαγενείς). Ουσιαστικά λέτε: πλήρωσε εσύ γι’ αυτούς, χαζολαέ. Γιατί δεν αλλάζετε το νόμο; Μήπως φοβάστε τι θα γίνει αν χάσετε τις επόμενες εκλογές;
 
Σε τελική ανάλυση ίσως δε φταιει ο φουκαράς αφισοκολλητής σας (ή της ΝΔ) που μπήκε ως υπεράριθμος σε κάποια δημόσια υπηρεσία για να ζήσει την οικογένεια του. Εσείς, που τον διορίσατε με καθαρά κομματικά κριτήρια (πομπωδώς το είπατε «Συμβόλαιο με το Λαό», ουσιαστικά είναι «Σκλαβοχάρτι με το Λαό») για να τον έχετε πελάτη, φταίτε.
 
Δώσατε ποτέ την άδεια σε αδέκαστη επιτροπή εφοριακών να ελέγξει την αλήθεια των βουλευτών σας για το πόθεν έσχες, ή απλά κλείνατε τα μάτια για να μη φανεί όλη η αλήθεια; Γιατί χρειάζεται ο δορυφόρος του Google για να μας πει ότι στην συνοικία σας οι μισές πισίνες δεν έχουν δηλωθεί; (πόσες είναι στεγασμένες για να μη φαίνονται είναι άλλο πράγματα) Οι εφοριακοί σας τυφλοί είναι και δεν τις βλέπουν; Αλλάξτε τους και βάλτε κάποιους με καλύτερη όραση και μικρότερη τσέπη.
 
Πριν λοιπόν στείλετε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους των 700 ευρώ στην αγχόνη, κάντε έλεγχο στο κόμμα σας. Θα βρείτε πολλούς που θα πρέπει να πάνε πρώτοι στην αγχόνη, ή τουλάχιστο θα αναγκαστείτε να καταργήσετε την αγχόνη, όπου τώρα στέλνετε τον άμοιρο πολίτη που το μεγάλο του λάθος ήταν ότι ψήφισε το κόμμα σας για να πάρει μια υπεράριθμη θέση για να ζήσει.
 
Συζητώντας με πολίτες έχω την εντύπωση ότι αν δε δουν πολλούς κατέχοντες (κατά μεγάλο ποσοστό από το κόμμα σας) να βρεθούν στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους, αν δεν τις αποδείξουν με ατράνταχτα τεκμήρια, θα είναι εναντίον σας. Λέτε να πείθουν το λαό οι πομπώδεις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «να τιμωρηθούν όλοι όσοι σπατάλησαν δημόσιο χρήμα»; Καλά χρειάστηκε 80 χρόνια για να το πει αυτό; Όταν δήθεν «δάνεισε» στον πατέρα σας μερικά εκατομμύρια δραχμές για να καλυφθεί το σκάνδαλο της ροζ βίλας (του «κωλόσπιτου» κατά το Βαγγέλη Γιαννόπουλο) της κ. Δήμητρας Παπανδρέου δεν το ήξερε αυτό; Γιατί χρειάστηκε το κόμμα σας πάνω από 30 χρόνια (κι εσείς ως αρχηγός του πάνω από 6 χρόνια) για να πει(τε) μόλις πριν λίγες μέρες: να γίνει έλεγχος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Τόσο αργά είναι τα αντανακλαστικά σας;
 
Έχει άδικο ο λαός να πιστεύει ότι τώρα που τα δυο κόμματα εξουσίας άδειασαν το δημόσιο ταμείο, του ζητάτε να το ξαναγεμίσει για να το ξαναδειάσετε;
 
Ο Έλληνας μπορεί να γίνει ήρωας για τη χώρα του, να γίνει μια ανίκητη πυγμή αν κινδυνεύει η πατρίδα του, αλλά δεν είναι ηλίθιος.
 
Αν δε βάλετε να πληρώσουν για την κρίση πρώτα αυτοί που κατά μέγιστο μέρος κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, καθένας έχει δικαίωμα να πει για σας «Του ποδός λύσας την Ελλάδα του τραχήλου δέδεκεν»**. Και μάλιστα σε ένα “σοσιαλιστή” ηγέτη, –εσάς.
 
Δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να είναι έντιμη και να φαίνεται. Πρέπει να είναι και ο ίδιος ο Καίσαρας.
 
Με εκτίμηση,
Χρήστος Μαγγούτας
Τορόντο Καναδά
Chris@Mangoutas.com

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 

* Στην Greek Press είχαμε διαβάσει και την αποκαλυπτική συνέντευξη του Mark Weisbrot για τα γεγονότα της Αργεντινής (Αργεντίνικος εφιάλτης...)

**Μετά την καθυπόταξη της Σικελίας, οι Ρωμαίοι έστρεψαν την προσοχή τους προς την κυρίως Ελλάδα, όπου κυριαρχούσε ο βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε', αλλά και  η Αιτωλική και Αχαϊκή συμπολιτεία· η αποφασιστική μάχη δόθηκε το 197 π.Χ. στις Κυνός Κεφαλάς, όπου ο Φίλιππος υπέστη συντριπτική ήττα. Ο Τίτος, προχώρησε προς την υπόλοιπη Ελλάδα και ανακήρυξε ελευθέρας όλας τας ελληνικάς πόλεις, αλλά διατήρησε ρωμαϊκή φρουρά στις Κόρινθο, Χαλκίδα και Δημητριάδα· «τους μεν άλλους Έλληνας ελευθερούν, Κόρινθον δε και Χαλκίδα και Δημητριάδα διατηρείν εμφρούρους». Δηλαδή εγκατέστησε βάσεις· τους επέβλεπε καλύτερα, αφού τους ξεγέλασε με τη δήθεν ελευθερία τους. Ένας Αιτωλός, που παραβρισκόταν στην Κόρινθο όπου είχε φθάσει ο Τίτος και είχε γίνει ενθουσιωδώς δεκτός, είπε τότε ότι, ο Ρωμαίος στρατηγός, «του ποδός λύσας την Ελλάδα του τραχήλου δέδεκεν»· (δηλαδή,  έλυσε την αλυσίδα από τα πόδια της Ελλάδας και την έδεσε στο λαιμό της). (πηγή Το εμμελές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου