Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Να πληρώσουν οι τράπεζες και όχι οι λαοί.

Η Κριστίν Μεντελσόν, μέλος της Γραμματείας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής για τη βοήθεια προς την Ελλάδα κι εξήγησε τους λόγους που το ΓΚΚ την απέρριψε στη Βουλή.


* Γιατί πιστεύετε ότι ήταν αναγκαίο να βρεθείτε στην Αθήνα την Τετάρτη;

Γιατί αυτό που ονομάζεται βοήθεια στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα βοήθεια προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που μας έχουν καταστρέψει εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Άρα αυτή δεν θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Κι αν η αντίσταση του ελληνικού λαού καμφθεί, τότε οι κερδοσκόποι θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ένα είδος πειράματος για να δουν μέχρι πού μπορούν να πάνε, τι αντιστάσεις θα υπάρξουν... Πρέπει να ξέρουμε ότι επί των 27 χωρών της Ε.Ε., οι 20 δεν συμβαδίζουν με τα αιτήματα του Συμφώνου Σταθερότητας. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. ζητά την επιστροφή στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, οι 20 αυτές χώρες απειλούνται.

* Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Γαλλία...

Απολύτως. Και η βοήθεια που δίνεται στην Ελλάδα θα μεταφέρει, δεν θα επιλύσει την κρίση...

* Κι αν η Ελλάδα υποχωρήσει, πώς η Γαλλία μπορεί να πληγεί;

Θα πληγεί μέσω μιας μεγάλης μείωσης των δημοσίων εξόδων, των δημόσιων υπηρεσιών, των συντάξεων -η επίθεση εναντίον τους έχει ήδη ξεκινήσει από τον πρόεδρο Σαρκοζί. Η κερδοσκοπία θα συνεχιστεί και οι κρίσεις θα πολλαπλασιαστούν.

* Με την περίπτωση της Ελλάδας διαγράφονται δύο στρατόπεδα σχετικά με την ευρωοικοδόμηση: από τη μια η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, με διάλυση του δημόσιου τομέα, μείωση μισθών και συντάξεων και από την άλλη ένα αντίπαλο στρατόπεδο, με κάπως απροσδιόριστους όμως άξονες...

Ορισμένες παρατηρήσεις στο σημείο αυτό. Πρέπει καταρχήν να σταματήσει η δράση των κερδοσκόπων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι Γάλλοι κομμουνιστές βουλευτές καταψήφισαν το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το ΓΚΚ πρότεινε άλλο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες και όχι οι λαοί. Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε τόσο υψηλά επιτόκια από τους λαούς. Δεν συμφωνούμε με την προοπτική η γαλλική κυβέρνηση και οι τράπεζες να παίρνουν έτσι τα χρήματα του ελληνικού λαού. Δεύτερον, η οικονομία κάθε χώρας πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί πριν της ζητηθεί η αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος οφείλεται, εν μέρει, στην επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της τραπεζικής κρίσης. Πρέπει επίσης η ΕΚΤ να μπορεί να δανείζει στις χώρες με επιτόκιο 1% ή ακόμη και 0%.

* Οι Μέρκελ και Σαρκοζί κάνουν λόγο για αυστηροποίηση των ελέγχων ορισμένων θεσμών, όπως οι οίκοι αξιολόγησης, που συμβάλλουν στην κερδοσκοπία...

Ναι, όπως ήδη έχουν μιλήσει για την ηθικοποίηση του καπιταλισμού και τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον σε μια συνάντηση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, οικονομολόγων, δεν άλλαξε τίποτε. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει στον ευρωπαϊκό λαό τις συνθήκες που απελευθερώνουν τα κεφάλαια και τον ανταγωνισμό, αν πραγματικά θέλουν, τότε μπορούν να τις αλλάξουν! Τα κράτη μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες.

* Αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση...

Ακριβώς. Για εμάς η υπόθεση της Ελλάδας συνιστά μια κρίσιμη καμπή. Αν οι αρχηγοί των κρατών συνεχίσουν να ακολουθούν τις επιταγές των αγορών κατά των λαών ή αν οι αρχηγοί ταχθούν στο πλευρό των λαών κατά των αγορών. Αυτή είναι η καμπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου