Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Αιδώς αχρείοι!

Άκουσα προχθές τον -συνήθως μετρημένο- Απόστολο Κακλαμάνη να εξοργίζεται και να επιτίθεται στην αριστερά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε πως με την στάση τους δεν θα τολμούν να πάνε στις περιφέρειές τους. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε σε θερμοκήπιο, δεν εξηγείται αλλιώς. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει τι σημαίνουν αυτά που αποφασίζουν για τον κόσμο. Νομίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ τροφοδοτούν & καθοδηγούν την οργή. Δεν καταλαβαίνουν πως αν έλειπε η αριστερά που κράτησε -παρά την ανεπάρκεια και τα λάθη της- στα χρόνια της μεγάλης ψευδαίσθησης και ρεμούλας, ζωντανή την πολιτική σε μια μερίδα του πληθυσμού, οι "εξοργισμένες κυρίες" που είδα προχθές με τα "ταγιεράκια" να φωνάζουν "να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή" θα τους έκαιγαν στα αλήθεια. Διαβάζω στα ΝΕΑ:
 
"Το νέο που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στην Αθήνα θέλει κυρία μιας κάποιας ηλικίας που τρώει με τις φίλες της σε κεντρικό εστιατόριο, στο οποίο γευματίζει και ο Καραμανλής, να σηκώνεται, να τον πλησιάζει, να τον φτύνει και να του λέει «φτου σου ρε, μόνο να τρως ξέρεις». Το άλλο νέο θέλει τον περίφημο Αλογοσκούφη- αυτόν που προκάλεσε τα άκρατα γέλια των φοιτητών που δίδασκε επειδή τους έλεγε ότι δεν φταίει για την κατάντια της χώρας- να προσέρχεται σε εστιατόριο στην Κάτω Κηφισιά για να φάει, αλλά να αναγκάζεται να φύγει υπό τα γιουχαΐσματα των θαμώνων. Τρίτο νέο θέλει τον Γιώργο Βουλγαράκη να αποδοκιμάζεται σε γνωστό καφέ του Κολωνακίου όπου πίνει συχνά τον καφέ του και να αποχωρεί επίσης. Τέταρτο νέο, θέλει να υφίσταται την ίδια τύχη ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στο Κολλέγιο στη διάρκεια μιας σχολικής γιορτής.  Πέμπτο νέο θέλει τον Βασίλη Μαγγίνα να προπηλακίζεται στον δρόμο...". 
O Απόστολος Κακλαμάνης δεν γιουχαΐστηκε μόνο από τους διαδηλωτές, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο (κυρίως ηλικιωμένο) που έπινε καφέ στην στοά που κατέφυγε... Μόνοι τους, γαλούχησαν στον βάρβαρο και χυδαίο αυριανισμό, στον ατομισμό και στην αποπολιτικοποίηση τους ψηφοφόρους τους, οι ίδιοι μετέτρεψαν τους πολίτες σε υστερικούς καταναλωμανείς και τώρα, αντί να σκάσουν επιτέλους, ζητάνε και τα ρέστα από πάνω!

Δεν έχει ευθύνες η αριστερά; Έχει! Και πρώτα και κύρια πως δεν αντιστάθηκε όσο έπρεπε στον κοινωνικό και αισθητικό εκμαυλισμό που πέτυχε η "ευημερία" με κλεμένα από τους επόμενους, "το άλφα της αξίας, της αρχής της μίας" δηλαδή της 30ετούς κατρακύλας. Δείγμα αυτής της "συνθηκολόγησης" είναι π.χ. η οικονομίστικη θεώρηση των πάντων και η εγκατάλειψη της μάχης στον -άλλοτε προνομιακό για αυτήν- χώρο του πολιτισμού. Δυστυχώς, οι πετυχημένες κινητοποιήσεις της αριστεράς ήταν μόνο για οικονομικές διεκδικήσεις. Στη ποιότητα ζωής, δεν έπεισε ούτε τον κόσμο της. Ελάχιστοι είμασταν στις διεκδικήσεις για το περιβάλλον, η καταγγελία της αρρώστιας της κατανάλωσης εξαντλήθηκε μόνο σε κείμενα, η κριτική απέναντι στο άθλιο τηλεπροϊόν περιορίστηκε σε άρθρα και σε αποπροσανατολιστικές εκδηλώσεις σε φεστιβάλ με τίτλους κατά της... Καλομοίρας (!), υποτονική αντίδραση στο τεράστιο σκάνδαλο επιδότησης (ξανά και ξανά) μεγένθυνσης του στόλου της αυτοκίνησης, "καρμική" αποδοχή της ανηθικότητας του περιβαλλοντοκτόνου κλιματισμού, ανοχή στον σκοταδισμό της επανακάμπτουσας εκκλησίας, αδιαφορία για την κινητή υστερία, ανοχή στη δημοσιοϋπαλληλοποίηση της μη παιδείας κ.λπ. μικρά αλλά καθοριστικά για την μείωση των αριστερών ανακλαστικών... Αλλά, να φωνάζουν οι εκμαυλιστές και να κατηγορούν αυτούς που... δεν εκμαυλίστηκαν όσο αυτοί, ε, είναι αθλιότητα!

Άκουσα και σήμερα τον Πεταλωτή να κατηγορεί την αριστερά πως δεν σέβεται τους θεσμούς. Και το είπε ο απίστευτος αυτός τύπος, μετά το μπαράζ γελοιοποίησης και εξευτελισμού Συντάγματος και Κοινοβουλίου που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΓΑΠ το προηγούμενο 48ωρο:

πραξικόπημα και μη τήρηση του συντάγματος που απαιτούσε 180 και όχι 151 ψήφους για την κύρωση της συνθήκης,
πραξικόπημα και μετατροπή της βουλής σε λέσχη "ενημέρωσης και συζήτησης" των αποφάσεων του ευτυχούς Παπακωνσταντίνου,
αυτοαναγόρευση του Παπακωνσταντίνου σε πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Ναι, μετά όλα τα παραπάνω, έχουν το πολιτικό θράσος να κατηγορούν την αριστερά για μη σεβασμό προς τους θεσμούς.

Αιδώς αχρείοι! 

Η παράφραση της ρήσης του Αίαντα ταιριάζει πια απόλυτα στο "νέον ΠΑΣΟΚ".

Αλλά η κανονική φράση του Ομηρικού ήρωα προς τους Αργείους, που πανικόβλητοι έβλεπαν τους Τρώες να καίνε τα πλοία τους, ταιριάζει σε όλους τους υπόλοιπους, που δεν αφήνουν να χυλοποιηθεί ο εγκέφαλός τους από την λεκτική τρομοκρατία του ΓΑΠ, του επιτελείου του, και των τηλεπαπαγάλων τους:


αἰδώς Ἀργεῖοι· νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι 
ἠ έ σαωθῆναι καί ἀπώσασθαι κακά νηῶν

"Ντροπή Αργείοι! Το μόνο που μας μένει τώρα πια, ή να χαθούμε 
ή να σωθούμε και να διώξουμε τη συμφορά απ’ τα πλοία."
Ιλιάδα  502 -  503
 
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.




Παρακάτω αναρτώ τα πρακτικά από την προχθεσινή ντροπιαστική διαδικασία μετατροπής του κοινοβουλίου σε λέσχη... συζήτησης και ενημέρωσης! Αξίζει να τα διαβάσει κανείς για να δει πως εννοούν οι του ΠΑΣΟΚ τον σεβασμό στο σύνταγμα και τους θεσμούς της δημοκρατίας, αλλά και την υποκρισία ΝΔ και ΛΑΟΣ που αφού έκαναν το κορόϊδο στο πραξικόπημα της Πέμπτης, παρίσταναν χθες τις απατημένες συζύγους... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΣΤ΄
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου».
Το παραπάνω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή –ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού- συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 4 του Συντάγματος και του άρθρου 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, η συζήτηση ολοκληρώνεται επί της αρχής και επί των άρθρων σε μία συνεδρίαση και διαρκεί κατά ανώτατο όριο δέκα ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Υπουργός επί των Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει το λόγο.Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω μερικές προσθήκες και αναδιατυπώσεις στο σχέδιο νόμου.
Η πρώτη γίνεται στο τέλος της παραγράφου 7. Προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τον τρόπο υπολογισμούς της σύνταξής τους». Αυτό έγινε για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι για να διευκρινίσουμε σε όσους έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31.12.2010 ότι δεν επηρεάζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά ούτε και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Είναι μία διευκρινιστική προσθήκη.
Η δεύτερη προσθήκη – αναδιατύπωση έχει να κάνει με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε χθες. Στο σημερινό νομοσχέδιο προστίθεται μία νέα παράγραφος με την οποία η ισχύς των συμβάσεων δανεισμού είναι από τη στιγμή της υπογραφής τους. Αυτό γίνεται για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των ποσών στην ώρα τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προφανώς, οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση. Όμως, για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση στην ώρα τους, το διευκρινίζουμε αυτό με μερικές νομοτεχνικές αλλαγές που γίνονται στο κείμενο.
Τις καταθέτω. Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής τις προαναφερθείσες προσθήκες- αναδιατυπώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορώ να έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επ’ αυτού, κύριε Κεφαλογιάννη;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επ’ αυτού κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο της Βουλής να έρθει στην Αίθουσα, να έρθει στο Κοινοβούλιο. Έχει συμφωνήσει το πολιτικό σύστημα, όλα τα Κόμματα, ότι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν έρχονται στη Βουλή. Να έρθει ο Πρόεδρος εδώ και να μας εξηγήσει, γιατί επιτρέπει –ο ίδιος ο Πρόεδρος όμως- μια τέτοια τροπολογία να έρθει την τελευταία στιγμή.
Δεύτερο θέμα. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει το λογαριασμό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανησυχώ, πραγματικά ανησυχώ. Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία φέρνει ένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή και δεν βρίσκεται ένας νομικός σύμβουλος να της εξηγήσει ότι με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να φέρει συνταξιοδοτικές διατάξεις μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και πρέπει να έρθουν αυτές οι διατάξεις μόνες τους. Και γίνεται συζήτηση στο νομοσχέδιο στη Βουλή, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που διαδραματίζεται το μέλλον της οικονομίας και μαθαίνουμε στην Επιτροπή, ότι έφερε συνταξιοδοτικές διατάξεις. Αλλάζει, λοιπόν, το νομοσχέδιο, ξανακάνουμε Επιτροπή και ερχόμαστε να το συζητήσουμε σήμερα.
Είπαμε ερρέτω. Ας δώσουμε άλλη μία ανοχή και ας μην αντιπολιτευτούμε την Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα. Είναι κρίσιμες οι καταστάσεις και ούτε καν το σχολιάσαμε. Και έρχεται σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση να τροποποιήσει νομοσχέδιο, που ψήφισε χθες η Βουλή και δεν έχει πάει ακόμη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;
Πραγματικά, αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες. Δεν είναι σοβαρή αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο.
Και θα παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε, να ειδοποιήσετε τώρα τον Πρόεδρο της Βουλής, να έρθει να μας το εξηγήσει. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, να αλλάζει η ίδια η μορφή του νομοσχεδίου, διότι με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά, οδηγούμε το χθεσινό νομοσχέδιο που εμείς στηρίζαμε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 151 Βουλευτών και η Κυβέρνηση ψαχνόταν μέσα σε μία μικροκομματική προσέγγιση και λογική πώς θα στριμώξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση να την εξαναγκάσει να ψηφίσει «ναι» στα μέτρα…

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μα, δεν αλλάζει η μορφή.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γι’ αυτό ήρθε και ο κ. Βενιζέλος εχθές εδώ και μας έλεγε, «ήξεις αφίξεις» για το νομοσχέδιο, μέχρι που κατάλαβε ο Πρωθυπουργός ότι τα παιχνίδια τα μικροπολιτικά, δεν βοηθούν τη χώρα και ο ίδιος έδωσε λύση στο θέμα.
Αλλά, αυτή η τροπολογία που φέρνει ο Υπουργός, ουσιαστικά την καθιστά διεθνή σύμβαση. Άρα, όντως, εάν υπήρχε αυτό στο νομοσχέδιο έπρεπε να το ψηφίσουμε με τη διαδικασία των 180, του άρθρου 28, παρ. 2.
Εδώ, τα πράγματα έχουν γίνει σοβαρά και πέρα από την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, πέρα από την αναθεώρηση σε μία ημέρα ενός άλλου νομοσχεδίου -και αυτό είναι μία απάντηση σε όσους ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο- η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο, διότι πέρα από την ανησυχία του ελληνικού λαού, την ανησυχία του Κοινοβουλίου, βλέπω ότι έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να χειριστεί μία τόσο μεγάλη και σημαντική κρίση.
Εμείς, βεβαίως, μια τέτοια τροπολογία δεν μπορούμε να τη δεχθούμε και δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό, γιατί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απευθύνθηκε στο Προεδρείο.
Επειδή δώσατε λοιπόν, δραματικούς τόνους σε κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και θα επαναλαμβάνεται και στο μέλλον στην πρακτική του Κοινοβουλίου, θα πω ότι εδώ δεν έχουμε νέες ρυθμίσεις. Έχουμε αναδιατυπώσεις και νομικές βελτιώσεις.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τι αναδιατυπώσεις;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Βεβαίως. Και αν θέλετε να σας τις διαβάσω. Τίθενται αντί της λέξης «κύρωση» οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση» κλπ.
Τι ακριβώς θέλετε να πείτε; Λοιπόν, σας παρακαλώ, η απάντηση του Προεδρείου είναι ότι πρόκειται για αναδιατυπώσεις και για νομικές βελτιώσεις και είναι καθ’ υπερβολή αυτά τα οποία είπατε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο, μετά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Και εμείς ύστερα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ναι και οι υπόλοιποι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.
Παρακαλώ κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Απλώς, λυπάμαι πάρα πολύ που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για άλλη μια φορά.
Έχουμε μία διαδικασία σε εξέλιξη, με την οποία από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση των συμφωνιών με δικηγορικά γραφεία, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι, να γίνει η εκταμίευση πριν από τις 18 του μηνός.
Προκύπτουν συνέχεια ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και δυστυχώς, αντί να γίνει αυτό κατανοητό και να υπάρξει έστω και σε αυτό το μικρό τεχνικό θέμα η συμβολή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιλέγει να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Λυπάμαι πάρα πολύ, για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι.
Το ζητούμενο είναι να γίνει η εκταμίευση για τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν. Η Βουλή των Ελλήνων θα έχει όλη τη δυνατότητα να συζητήσει, να κυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.
Τα παιχνίδια του τύπου, «αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος», νομίζω πως δεν είναι αντάξια της στιγμής. Η Κυβέρνηση κάνει μία τεχνική αναδιατύπωση, η τεχνική αυτή αναδιατύπωση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία, όσων έχουμε ψηφίσει.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συγγνώμη κύριε Κεφαλογιάννη, μισό λεπτό. Θα πάρει το λόγο ο κ. Ευθυμίου.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα με το Προεδρείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα πάρετε μετά το λόγο πάλι. Να ακούσουμε πρώτα τους υπόλοιπους Κοινοβουλευτικούς, γιατί κάτι θέσατε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς ερμηνεύσατε ως Προεδρείο τη θέση σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Είναι η απάντησή μου αυτή. Ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, όχι απλώς η καλή πίστη ή η επίκληση του να διαβαστεί τι προτείνεται, αλλά και η κοινή λογική, λένε ότι αυτές οι επαναδιατυπώσεις που έχουμε, όχι απλώς δεν εισάγουν κάποιο θέμα ουσίας και δη συνταγματικού χαρακτήρα, αλλά είναι οι πιο τυπικές πράξεις που ένας έμπειρος Κοινοβουλευτικός, όπως ο κ. Κεφαλογιάννης, σε απειρία νομοσχεδίων και δικών του έχει κάνει και είναι η πιο τυπική πλευρά της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Μα, είναι δυνατόν, να λέμε για επαναδιατυπώσεις φραστικές, ότι τίθενται συνταγματικά θέματα; Ας κάνει έλεγχο στα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει ο ίδιος να δει πόσες τέτοιες επαναδιατυπώσεις έχει χειριστεί με κοινή πίστη και κοινή πεποίθηση όλων και δεν του ασκήθηκε ποτέ κριτική. Είναι δυνατόν; Είναι συνήθως κιόλας, αυτά που δέχεται κάθε Κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση και προσθέτει σε απειρία νόμων στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ζωής.
Αυτές οι επαναδιατυπώσεις, όχι απλώς δεν θέτουν θέματα ουσίας, αλλά δεν αναφέρονται καν σε ζητήματα ουσίας και μάλιστα συνταγματικά. Θα ήταν σκόπιμο αυτό που στη Βουλή συμβαίνει, να έχει πάντα το μέτρο των πραγματικών δεδομένων και να μην εγείρονται ζητήματα από μία συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική απολύτως γνωστή σε όλους, που δεν έχει κανέναν ψόγο και καμία μομφή ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες και πέντε εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με έκπληξη είδαμε την τροποποίηση που γίνεται στο χθεσινό ψηφισθέν νομοσχέδιο, για το οποίο μάλιστα έγινε πολύ μεγάλη αντιπαράθεση. Και ειδικότερα στο σημείο αυτό το οποίο τροποποιείται, εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση για ενισχυμένη πλειοψηφία 180 Βουλευτών, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Και με έκπληξη βλέπουμε τώρα ότι αντιληφθήκατε ότι το νομοσχέδιο, που ψηφίσατε χθες, σήμερα νόμος, χρειαζόταν όχι 151, αλλά 180 Βουλευτές, διότι ήταν κύρωση Σύμβασης, κύρωση Συμφωνίας, η οποία παραδίδει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε ξένους οργανισμούς. Και το κάνετε αυτό για να μην είναι άκυρο πλέον το χθεσινό σας νομοσχέδιο, δηλαδή για να μην πεταχτεί στο κάλαθο των αχρήστων, προφανώς μετά από πιέσεις ή εισηγήσεις που σας έγιναν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους συμβούλους του εδώ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπαλλήλους της εδώ, της Κομισιόν, που σας είπαν ότι με αυτόν τον τρόπο που ψηφίσατε το νομοσχέδιο, μπορεί να βρεθεί εκτός νυμφώνος.
Και για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν το νομοσχέδιό τους, διότι αυτοί το συνέταξαν στην ουσία, σας έβαλαν σήμερα να κάνετε μια τροποποίηση απαράδεκτη επί της ουσίας, για να παρακάμψετε τη συνταγματική εκτροπή που κάνατε χθες.
Και τι λέει εδώ η τροποποίηση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Λέει ότι, δεν τίθενται για κύρωση οι Συμφωνίες και οι χθεσινές οι Συμβάσεις, αλλά για συζήτηση και ενημέρωση. Μάλιστα, συζήτηση και ενημέρωση. Πολύ ωραία! Αλλά όμως, προκειμένου να εφαρμοσθούν αυτές οι Συμφωνίες και Συμβάσεις και να παρακαμφθεί η λέξη «κύρωση», η οποία συνεπάγεται την πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, τι προστίθεται παρακάτω;
Ισχύουν, λέει -αφού τέθηκαν για συζήτηση και ενημέρωση οι Συμβάσεις- αγαπητοί κύριοι και κυρίες, και εκτελούνται από την υπογραφή τους. Δηλαδή, δεν κυρώνονται, υποτίθεται, οι Συμβάσεις και οι Συμφωνίες, αλλά εκτελούνται με νόμο, μετά την υπογραφή τους! Τι είναι αυτά τα καραγκιοζιλίκια, κύριοι; Τι είναι αυτά τα οποία κάνετε, για να εμπαίξετε τη Βουλή, άλλο να ψηφίζετε χτες και άλλο να φέρνετε σήμερα και να προσπαθείτε να παρακάμψετε το Σύνταγμα με τέτοιου είδους λαθροχειρίες;
Το νομοσχέδιο που ψηφίσατε δεν είναι πλέον νόμος του Κράτους. Είναι έκθετο αυτό το νομοσχέδιο, όπως έκθετη είναι από συνταγματική άποψη και η σημερινή σας νομοθετική παρέμβαση. Κάνετε λαθροχειρίες, ακροβατείτε και παίζετε με το Σύνταγμα, προκειμένου να περάσετε απαράδεκτες, αποικιοκρατικού τύπου, συμβάσεις και παραχωρήσεις.
Και για τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, θα πω μια κουβέντα μόνο. Καταστροφή είναι ο δρόμος που ακολουθείτε, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση. Δεν εννοώ εσάς προσωπικά. Εσείς υπερασπιζόσαστε μια τακτική και μια επιλογή της Κυβέρνησης. Καταστροφή είναι, όμως, αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και δεν είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή. Δεν είναι μονόδρομος καθόλου, όπως πήγατε να την εμφανίσετε. Σας κάναμε επανειλημμένα πολλαπλές εναλλακτικές προτάσεις και μας είπατε ότι η επαναδιαπραγμάτευση-επαναρρύθμιση του χρέους ισοδυναμεί με στάση πληρωμών και πτώχευση. Από το μυαλό σας τα βγάζετε αυτά και κινδυνολογείτε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε επί της ουσίας εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες δεν μας οδηγούν στο σφαγείο της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην υποδούλωση της χώρας μας και στην αποικιοκρατική της εκχώρηση. Αυτή είναι η πρόταση που σας κάνουμε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μπορεί να οδηγηθεί η χώρα, σύντομα, πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φαντάζεστε, κάτω από τους απαράδεκτους όρους κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, όμως, θα ήταν ακόμα τραγικότερο λάθος και ακόμα τραγικότερη επιλογή για τον τόπο, από μια Κυβέρνηση η οποία έχει παραδοθεί στις αγορές και δεν θέλει να δει καμμιά άλλη εναλλακτική επιλογή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει παρατεταμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κλείστε, κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αλλά αν αυτή είναι η δική σας επιλογή, δεν είναι αυτή η επιλογή του ελληνικού λαού και του τόπου. Ο τόπος γρήγορα θα βαδίσει σε άλλους δρόμους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Άγγελος Τζέκης έχει το λόγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η προσθήκη που έφερε η Κυβέρνηση, δια του κυρίου Υπουργού, αποδεικνύει αυτό που πολύ καιρό ισχυρίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ότι ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, όργανα κ.λπ. Και βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι ώρα για γέλια. Για γέλια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, βέβαια.
Έτσι, λοιπόν, παρακάμπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ ήταν για κύρωση και τώρα μας λένε για μια απλή συζήτηση και ενημέρωση. Και βέβαια, εν γνώσει της η Κυβέρνηση το φέρνει σήμερα και δεν το έφερε χθες, γιατί θα αποδείκνυε ακριβώς τους ισχυρισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος ότι πραγματικά μέσα από το Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεχίζεται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Εμείς το είχαμε τονίσει και το 1991, μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, όταν λέγαμε ότι δια μέσου της Συνθήκης του Μάαστριχτ εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Και επιβεβαιωθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μάλιστα, από τα χείλη του Προέδρου της Κυβέρνησης ειπώθηκε το εξής «Ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δανειοδοτήσει τα Κράτη, παρά μόνο τους τραπεζικούς ομίλους». Ναι, αυτό περιέχεται μέσα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σε όλες τις επόμενες Συνθήκες.
Επομένως, κύριε Πρόεδρε, το συγκεκριμένο θα πρέπει η Κυβέρνηση να το αποσύρει, διότι πραγματικά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η επίκληση του Συντάγματος είναι πλέον «λάστιχο», όποτε θέλουν το τσαλαπατάνε και όποτε θέλουν το επικαλούνται.
Και επομένως, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει για πολλά δίκιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης έχει το λόγο, για ένα λεπτό.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μπορεί η Κυβέρνηση να ψηφίσει αυτή τη διάταξη με δική της ευθύνη. Δεν μπορεί να έχει όμως, τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης. Και βεβαίως, στη διαδικασία διευκόλυνσης του κυβερνητικού έργου, μπορεί το Προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο, πάλι με δική του ευθύνη.
Όμως, δεν μπορείτε να μας λέτε, σε καμμία των περιπτώσεων, αν αυτά είναι θέματα ουσίας ή είναι θέματα λεκτικά. Είναι θέματα ουσίας, είναι σαφές αυτό. Δείχνει μια κατάσταση η οποία μας ανησυχεί, διότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάζει ένα νόμο την επόμενη ημέρα. Και αν σε τελευταία ανάλυση, κύριε Πρόεδρε, αυτά δεν ήταν θέματα ουσίας, δεν υπήρχε λόγος να τα φέρει εσπευσμένα, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση.
Και αυτό είναι και μια απάντηση προς το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, γιατί δεν ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τοποθετηθούμε, κύριε Κεφαλογιάννη!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τώρα, κύριε Πρόεδρε, θέλω μιας και πήρα το λόγο να μας διευκρινίσετε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Για ένα λεπτό πήρατε το λόγο, δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Σας παρακαλώ.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μια φράση, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, θα ήθελα να μας διευκρινίσει η Κυβέρνηση, πριν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, για να μην χρειάζονται πάλι διευκρινιστικές ρυθμίσεις την επόμενη ημέρα, πώς καθορίζονται τα όρια της σύνταξης. Τουλάχιστον, να μας πει αυτό. Ας αναλάβει την ευθύνη της τροπολογίας. Εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, το καταψηφίζουμε. Είναι θέμα ουσίας και εγείρονται και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Κεφαλογιάννη.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης, δια ολίγον.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μάλιστα.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς τοποθετηθήκαμε χθες με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης και συνεισφέραμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη Βουλή. Απώτερος στόχος μας ήταν να καταδείξουμε ή μάλλον να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα υπάρχουν και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Άρα, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή σας μιλάει ένας άνθρωπος που εμπράκτως και αυτός και το Κόμμα του, τοποθετήθηκαν όπως τοποθετήθηκαν, χθες.
Εδώ τώρα, η τροποποίηση που κάνετε, δεν είναι απλή αναδιατύπωση διαδικαστικού τύπου. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ουσίας. Χθες, κύριε Υπουργέ, έγινε μια διαδικασία, έγιναν ψηφοφορίες, κάποιοι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν, αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη, κάποιοι συνάδελφοι, στη συνέχεια, καρατομήθηκαν από τα Κόμματά τους. Και σήμερα έρχεστε και λέτε ότι, δεν ισχύει η λέξη «κύρωση», αλλά πλέον έχουμε συζήτηση και ενημέρωση.
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται πλέον και πρέπει να απαντηθεί από εσάς με επάρκεια είναι: αφού ήταν ενημέρωση και συζήτηση γιατί επακολούθησαν ψηφοφορίες, αφού δεν επρόκειτο για κύρωση;
Άρα, λοιπόν, το ζήτημα της πολιτικής ουσίας είναι το εξής: Ζητάτε υπευθυνότητα, ζητάτε από τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον και εσείς που είστε η Κυβέρνηση που έχει αναλάβει να κάνει τους χειρισμούς αυτούς, μεταβάλλετε τα ουσιώδη της όλης συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Άρα, λοιπόν, πρέπει να απαντήσετε, γιατί οδηγήσατε χθες τη Βουλή σε ψηφοφορίες;
Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, σας είπα ότι μίλησε εκ μέρους του κόμματός σας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά ως Εισηγητής θέλω για την τροπολογία κάτι να πω. Δώστε μου ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν γίνεται, σας εξηγώ. Δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη συζήτηση. Αργότερα αν θέλετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ένα λεπτό τώρα, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν χθες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, εμείς εξηγούσαμε γιατί χρειάζονται εκατόν ογδόντα και για συνταγματικούς και για πολιτικούς λόγους, η κυβερνητική πλειοψηφία και η εκ δεξιών Αντιπολίτευση διαφώνησαν.
Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση και μας λέει: ξέρετε κάτι; Γι’ αυτό που έγινε χθες και για το οποίο ο Παπανδρέου διέγραψε τρεις και ο Σαμαράς διέγραψε έναν λάθος καταλάβατε, δεν ήταν ψηφοφορία, ήταν ενημέρωση και συζήτηση.
Λοιπόν, απαιτούμε πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να μας εξηγήσει εκπρόσωπος της Κυβέρνησης τι έγινε χθες. Αν χθες έγινε απλώς ενημέρωση και συζήτηση, τότε γιατί διαγράψατε τον κ. Δημαρά, τον κ. Οικονόμου και την κυρία Σακοράφα; Τι λάθος κάνανε; Ούτε καν μιλήσανε. Και ο κ. Σαμαράς, κύριε Κεφαλογιάννη, γιατί διέγραψε την κυρία Μπακογιάννη; Ενημέρωση και συζήτηση έγινε, ως μη γενόμενη η ψηφοφορία.
Να μας εξηγήσει λοιπόν η Κυβέρνηση, τι είναι αυτό που φέρνει τώρα και να μας εξηγήσει και η Νέα Δημοκρατία, διά του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου, γιατί τόσο βραδυφλεγής αντίδραση. Έπρεπε χθες να ζητήσετε και να συνταχθείτε μαζί μας τους εκατόν ογδόντα, αλλά φοβόσασταν ότι θα προέκυπταν οι εκατόν ογδόντα με περισσότερα «ναι» από την πλευρά σας και βολευτήκατε. «Βάστα με να σε βαστώ», Σαμαράς και Παπανδρέου. Να περάσει το νομοσχέδιο με την ουσιαστική συναίνεση και τυπική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας, να καθαρίσουν και οι δύο μαζί συμπράττοντας όσους διαφωνούν με την κομματική γραμμή.
Να σημειώσω και κάτι ακόμη. Υπάρχει ένα θέμα δημοκρατίας. Και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς κούναγαν το δάκτυλο προς την πλευρά της Αριστεράς λέγοντας «Σεβαστείτε το Σύνταγμα». Εμείς παρ’ ότι διαφωνούμε το σεβόμαστε το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, όμως, λέει ότι ο Βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση και σε έναν τόσο κορυφαίο νόμο αν κάποιος ψηφίζει αντίθετα ή διαφορετικά με την κομματική γραμμή, το Σύνταγμα λέει ότι δεν πρέπει να τον καρατομείς, πρέπει να τον σέβεσαι γιατί εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για τρεισήμισι λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, αν δεν υπήρχαν οι χθεσινές διαγραφές, μόνο το γεγονός ότι ομολόγησε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε χθες τη συνέταξε η Commission, έφτανε.
Τότε, κύριοι Υπουργοί, το οικονομικό επιτελείο, κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Σαχινίδη, την άλλη φορά να έλθει να καθίσει σε αυτά τα έδρανα ο κ. Όλι Ρεν. Αφού συντάσσει πλέον τα νομοσχέδια της Ελληνικής Δημοκρατίας η Commission και το ομολογεί ο Πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μην έχουμε εκπρόσωπο της Commission και να απευθυνόμαστε σε εκείνον.
Ο κ. Λοβέρδος είναι ένας εργατικός Υπουργός, όπως και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, απλώς θα πρέπει να ακούει περισσότερο τους Βουλευτές για να κάνει τις αλλαγές στα κακά νομοσχέδια που παρουσιάζει στο Υπουργείο. Έχει, λοιπόν, μία βόμβα στα χέρια της, πολλές βόμβες, αλλά μια είναι το ασφαλιστικό.
Γνωστό είναι το δημοσίευμα για τους εξήντα χιλιάδες νεκρούς που παίρνουν σύνταξη και Ε.Κ.Α.Σ. Σε άλλους τριάντα χιλιάδες νεκρούς έστειλε το Υπουργείο Εργασίας κάρτες ΑΜΚΑ, ενώ έχω κουραστεί να λέω για τις αποδείξεις για τους είκοσι δύο χιλιάδες λαθρομετανάστες που πήραν την πρώτη δόση από το επίδομα αλληλεγγύης, όταν άλλοι χιλιάδες Έλληνες δεν το παίρνουν ή ξεροσταλιάζουν στις ουρές καταθέτοντας χαρτιά επί χαρτιών.
Εδώ είναι το δημοσίευμα, πάνω από τριάντα χιλιάδες νεκροί παίρνουν σύνταξη και ΕΚΑΣ στην Ελλάδα. Το ξεκαθαρίσατε αυτό; Τους βρήκατε αυτούς τους εξήντα χιλιάδες νεκρούς; Αυτούς τους τριάντα χιλιάδες που έστειλε η Κυβέρνησή σας να πάρουν την κάρτα ΑΜΚΑ τους βρήκατε; Τους ξεκαθαρίσατε; Θα καταθέσω το δημοσίευμα στα Πρακτικά της Βουλής.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι γνωστό ότι βούλιαξε άλλοτε κραταιά και υγιή ταμεία, όπως το Ν.Α.Τ., βάζοντας διάφορους απίθανους επαναπατριζόμενους και αδικώντας προκλητικά όσους πλήρωναν εισφορές επί χρόνια. Χιλιάδες έγιναν δήθεν ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ήταν αγέννητοι ή νεογέννητοι εκείνη την εποχή και έτσι φαλίρισαν άλλοτε υγιή ταμεία που συντηρούσαν με το αίμα τους οι Έλληνες ναυτικοί.
Από την άλλη, χωριά ολόκληρα αποτελούνται κατά 80% από αναπήρους. Έχουν αναφερθεί στον Τύπο περιπτώσεις καραμπινάτες στην Κρήτη, όπου υπάρχουν χιλιάδες δεκάδες κουτσοί, τυφλοί που παίρνουν συντάξεις, αλλά προφανώς έχουν πολλά χέρια να παίρνουν και τις συντάξεις, αλλά παράλληλα να ψηφίζουν και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρέπει να έχουν πάνω από δύο χέρια και για τις συντάξεις και για να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα στις κάλπες.
Ξεκαθαρίσατε τους «μαϊμού» αντιστασιακούς πριν ψαλιδίσετε τα δικαιώματα των συνταξιούχων; Ακυρώσατε τις παράνομες συντάξεις σε δήθεν αναπήρους; Βρήκατε τις εξήντα χιλιάδες νεκρών που παίρνουν ΕΚΑΣ; Ακυρώσατε τις χιλιάδες συντάξεις που τσεπώνουν από το ξεχειλωμένο και ξεχαρβαλωμένο ελληνικό κράτος Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί που δουλεύουν μόνο τριακόσιες ημέρες σε αυτόν τον τόπο και παίρνουν πλουσιοπάροχες συντάξεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να ζουν χλιδάτα στις χώρες τους, όταν Έλληνες οι οποίοι έχουν λιώσει να δουλεύουν σε αυτόν τον τόπο δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη για λίγα ένσημα;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και θα καταθέσω εδώ, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώσει και ο σαδισμός κατά των Ελλήνων πολιτών, την απάντηση του κ. Λοβέρδου σε ερώτησή μου στη Βουλή.
Ο κ. Λοβέρδος μου αναφέρει στα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας ότι δύο χιλιάδες εξακόσιες συντάξεις δόθηκαν σε Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους μόνο με τριακόσιες μέρες εργασίας στην Ελλάδα και άλλες δύο χιλιάδες τετρακόσιες θα δοθούν αμέσως πάλι σε Βούλγαρους, Ρουμάνους και Πολωνούς. Προς τιμήν του ο κ. Λοβέρδος είπε σε πάνελ που συμπέσαμε μαζί στην ΕΤ3 ότι θα την καταργήσει αυτή τη ρύθμιση.
Επιτέλους, καταργήστε την γιατί πρόκειται για καραμπινάτη αδικία κατά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια και συντάξεις δεν παίρνουν. Ο κάθε καπάτσος εκμεταλλεύεται το φαυλοκρατικό σύστημα που έστησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το οποίο προφύλαξε ως κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία.
Θα στραφείτε επιτέλους κατά αυτής της κομπίνας που έχει στηθεί για να ευνοηθεί σκανδαλωδώς η κομματική σας πειθαρχία ή θα βλέπουμε όλο και περισσότερο αίμα αθώων να χύνεται, αίμα μεροκαματιάρηδων που πάνε να βγάλουν το ψωμί τους και πεθαίνουν από τις μολότοφ;
Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Αϊβαλιώτη, εκ καθήκοντος, επειδή επικαλεστήκατε φράση, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα Πρακτικά του Πρωθυπουργού εχθές, για να βγάλετε λαθεμένο συμπέρασμα ότι τάχα είπε ο Πρωθυπουργός ότι είναι του Όλι Ρεν ή ότι είναι της Commission οι διατυπώσεις του χθεσινού νομοσχεδίου, σας υπενθυμίζω ότι όπως φαίνεται από τα Πρακτικά αναφέρει επί λέξει ο Πρωθυπουργός ότι η διαπίστωση για το ύψος του ελλείμματος δεν είναι δική του, αλλά των αρμοδίων οργάνων της Commission.
Σας παρακαλώ…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ένα λεπτό, παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θέλω να μου απαντήσετε. Είναι θέμα του τι είναι γραμμένο..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αφού τοποθετήστε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας λέω να ανατρέξτε στα Πρακτικά για να μη βγάζετε λάθος συμπεράσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ, σας άκουσα με σεβασμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θέλω να σας δώσω περισσότερο χρόνο. Σας παρακαλώ. Σας έκανα μια διόρθωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εδώ είναι ο παριστάμενος Υπουργός…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
Το Προεδρείο θα πει σε αποκατάσταση της αληθείας τι είναι γραμμένο στα Πρακτικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η αποκατάσταση της αλήθειας να γίνει από τον παριστάμενο Υπουργό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν μπορεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, δεν είναι ζήτημα τι λέει η Κυβέρνηση επ’ αυτού. Αναφερθήκατε σε χθεσινή ομιλία εντός του Κοινοβουλίου καταγεγραμμένη στα Πρακτικά. Οφείλω ως Προεδρεύων να αποκαταστήσω την πραγματικότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και άλλα οφείλετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η κυρία Ηρώ Διώτη έχει το λόγο για τρεισήμισι λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συγγνώμη, κυρία Διώτη, όταν ζητάει το λόγο ο Υπουργός, προηγείται.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Να με συγχωρέσει η κυρία Διώτη που παίρνω το λόγο.
Τρία πράγματα θα ήθελα να πω. Πρώτον, θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους χθες υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ότι ήξεραν πάρα πολύ καλά αυτό που ψηφίζουν.
Χθες ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου με συγκεκριμένα μέτρα, βασισμένο πάνω σε ένα Μνημόνιο. Με βάση τη χθεσινή συζήτηση, επικυρώθηκαν τα μέτρα και το Μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Σήμερα, εγώ με τη χθεσινή εξουσιοδότηση, υπογράφω τη δυνατότητα εκταμίευσης -και πρέπει να γίνει σήμερα αυτό- και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί.
Άρα, λοιπόν, είναι απολύτως ορθά όλα όσα έχουν γίνει. Η αλλαγή, την οποία ζητήσαμε σήμερα είναι για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης. Τίποτε άλλο, πέρα από αυτό. Όποιος θέλει να δημιουργήσει ευρύτερο ζήτημα από αυτό μπορεί να το κάνει, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Δεύτερο ζήτημα, το θέμα των συντάξεων. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι σε μια δύσκολη συγκυρία, εμείς έχουμε καταφέρει με μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση, να κρατήσουμε ένα ελάχιστο ποσό για την 13η και 14η σύνταξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Στην αρχή της διαπραγμάτευσης αυτό ήταν εκτός τραπεζιού. Καταφέραμε όμως, όπως και για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι και για τις συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να μείνει αυτή η στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Τρίτο ζήτημα, γιατί δεν θέλω να το αφήσω και αυτό. Χθες έγινε μια ανταλλαγή γύρω από το ζήτημα του χρέους και του ελλείμματος και του 2009. Η φράση, στην οποία έγινε χθες η επίκληση, είναι μια φράση που υπάρχει στο Μνημόνιο, είναι μια φράση η οποία έχει συνταχθεί και έχουν συμφωνήσει όλα τα μέρη και -θα έλεγα- πως είναι μια σχετικά ανώδυνη και επιεικής φράση σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που βρήκαμε. Δεν είναι στην αιτιολογική έκθεση της κυβέρνησης, είναι στο Μνημόνιο που ακολουθεί και συνοδεύει το νόμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Η κυρία Διώτη έχει το λόγο. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον Κανονισμό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή μόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Επί των ιδίων θεμάτων τοποθετήθηκε…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια καινούρια τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό σε κάθε νέα τοποθέτηση. Ο Υπουργός έχει –όπως ξέρετε- το δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις. Κάθε παρέμβαση του Υπουργού δεν γεννάει δευτερολογίες.
Σας παρακαλώ.
Η κ. Διώτη έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, ζητάνε οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ!
Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, είχαμε μια καινούρια τοποθέτηση του Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε Τζέκη. Δεν έχετε το λόγο. Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προστατεύσετε τη Βουλή από συνταγματικές εκτροπές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μπορούμε να συζητούμε…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ο Υπουργός νομίζει ότι μιλάει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ελληνικά.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι θέμα Κανονισμού να μας δώσετε το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας έδωσα άνεση λόγου και χρόνου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Επειδή έκανε μια καινούρια τοποθέτηση ο Υπουργός πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, κύριε συνάδελφε, δεν είναι καινούρια η τοποθέτηση. Επανέλαβε αυτά, τα οποία είπε και στην αρχή.
Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ο Υπουργός έκανε καινούρια τοποθέτηση και πρέπει να μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί πάνω σε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, είναι πρωτοφανές τώρα αυτό.
Σας παρακαλώ! Ποιο είναι το καινούριο που είπε, δηλαδή;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι θέμα Κανονισμού να μας δώσετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θέλετε να πάρετε το λόγο επί του Κανονισμού;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όταν ζητάει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός τον παίρνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σοβαρολογείτε; Όποτε κάνει ο Υπουργός παρέμβαση πρέπει να παίρνουν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Έκανε μια καινούρια τοποθέτηση και πρέπει να λάβετε υπόψη τις θέσεις των κομμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία, θα μιλήσει η κυρία Διώτη και έχετε τη δυνατότητα να δευτερολογήσετε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ωραία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ.
Ορίστε, κυρία Διώτη, έχετε το λόγο.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
«Όποιος ξεχνά το παρελθόν», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» λέει ένα ινδικό ρητό.
Η κοινωνία, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί στις τελευταίες εκλογές να έδειξε προσωρινά ότι ξέχασε όσα βίωσε από τις τελευταίες περιόδους της διακυβέρνησής σας, αλλά ευτυχώς δεν έχει μείνει χρυσόψαρο, κύριε Σαχινίδη. Πολύ γρήγορα θυμήθηκε –και εσείς του το θυμίσατε- για ποιους λόγους και με ποιο σκεπτικό σας είχε στείλει στην αντιπολίτευση με μια συντριπτική ήττα τότε. Γρήγορα θυμήθηκε του λόγους που και επί Γιαννίτση είχε βγει σύσσωμη στους δρόμους και σας είχε κάνει, μόνη η κοινωνία, με το δικό της αγώνα, να πάρετε πίσω ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ήταν έκτρωμα.
Η κοινωνία αποφάσισε και πριν από τρεις μέρες, ότι δεν είναι καταδικασμένη να ξαναζήσει τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής σας, αλλά ότι είναι στο χέρι της να ανατρέψει όσα πάτε να της παρουσιάσετε ως θέσφατα.
Οι εργαζόμενοι δεν θα σας αφήσουν, κύριε Υφυπουργέ, να τους στερήσετε όσα με κόπους κατέκτησαν. Και οι νέοι που μπορεί να μην βίωσαν τις άγριες μέρες του παρελθόντος και με όλη την κουτσουρεμένη παιδεία που τους προσφέρετε, κάτι έχουν υποψιαστεί. Δεν πρόκειται να σας αφήσουν να αλωνίζετε ανεξέλεγκτοι.
Οι συνταξιούχοι που σήμερα μπαίνουν στο στόχαστρο –γιατί αύριο θα μπει ένας-ένας από εμάς- δεν θα σας αφήσουν να τους καταδικάσετε στην ένδεια που γνώρισαν σε άλλες εποχές.
Την 1η Οκτωβρίου 2009, μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές, υποκλέψατε και μάλιστα υφαρπάξατε την ψήφο των ηλικιωμένων και εκλεχτήκατε, υποσχόμενοι αυξήσεις στις συντάξεις και επίσπευση των διαδικασιών για την πληρωμή τους, υποσχόμενοι την κατάργηση των διατάξεων τους, των ομογάλακτων -όπως στην πράξη αποδεικνύεται- συναδέλφων σας στη Νέα Δημοκρατία που προέβλεπαν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, με την αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων σταδιακά κατά 200 χιλιάδες συνταξιούχους. Και το τραγικό είναι ότι σας πίστεψαν και σας ψήφισαν.
Τιμάτε τα περήφανα γερατειά δεόντως σήμερα, με αυτό το έκτακτο νομοσχέδιο, μειώνοντας δραστικά σε αυτούς που αποκαλείτε υψηλοσυνταξιούχους -σαν κακόγουστο και κρύο ανέκδοτο ακούγεται αυτό, κυρίες και κύριοι- τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων, διακόσια, διακόσια και τετρακόσια αντίστοιχα.
Υπολογίζετε λοιπόν, ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξοικονομήσει ετήσια δαπάνη ύψους 722,5 εκατομμύρια ευρώ, από αυτές τις περικοπές και τη μείωση του συντάξιμου μισθού, λόγω της μείωσης των επιδομάτων που υπολογίζονται σε αυτόν. Υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Χρησιμοποιείτε λοιπόν, το μπαμπούλα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της «κακιάς» Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μας πείσετε ότι κατά βάθος σοσιαλιστές είστε και ότι πολύ σας πονάει, που αναγκάζεστε να περάσετε αυτά τα βάρβαρα και επαχθή μέτρα, πως μόνη μας προοπτική, μόνη προοπτική της χώρας είναι η χρεοκοπία εάν δεν διαλύσετε την κοινωνική ασφάλιση, εάν δεν καταλύσετε τα εργασιακά δικαιώματα. Σαν το κατά Μπους δόγμα κατά της τρομοκρατίας «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» προσπαθείτε να περάσετε μια λογική ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνετε και όποιος δεν συντάσσεται είναι εναντίον της κοινωνίας. Θεατρινισμοί και φληναφήματα, κύριε Υφυπουργέ και κύριοι συνάδελφοι.
Εάν θέλατε να βρείτε έναν άλλο τρόπο, θα βρίσκατε, αλλά δεν θέλετε. Είναι συνειδητή και πολιτική σας επιλογή, η επιλογή του να στείλετε συγχώρηση στους κερδοσκόπους και ας έλεγε προ εβδομάδας ο κύριος Υπουργός Οικονομικών ότι οι κερδοσκόποι θα χάσουν τα πουκάμισά τους. Για την ώρα, το μόνο που βλέπουμε είναι τους κερδοσκόπους να έχουν στήσει πανηγύρι και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους να χάνουν όσα με χρόνια αγώνων και μαχητικών διεκδικήσεων έχουν καταφέρει να κατακτήσουν.
Τέλη Μαρτίου, κύριε Υπουργέ, διαβάζαμε τις προτάσεις του τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής Εθελοντισμού και Τρίτης Ηλικίας. Με αυτή, κύριοι, θα λύσετε τα προβλήματα των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων; Επαναφέρετε απλά με άλλο όνομα το ΛΑΦΚΑ υπό τη μορφή έκτακτης εισφοράς, χωρίς να έχετε αποσαφηνίσει τα ποσοστά παρακράτησης. Μειώνετε τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυξάνετε διαρκώς σε βασικά προϊόντα ο ΦΠΑ και σύντομα τα είδη πρώτης ανάγκης θα ισοφαρίσουν τα είδη πολυτελείας. Αναστέλλετε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης. Χάνονται εδώ καράβια και εσείς τυρβάζετε περί εθελοντισμού.
Ποιος από εσάς λοιπόν, θα μπορέσει να κοιτάξει τους συνταξιούχους στα μάτια, τα περήφανα γερατειά που λέγατε κάποτε και που τελικά τα κατευθύνετε σε έναν άλλο κόσμο, όχι έναν κόσμο που είναι εφικτός -όπως λέμε εμείς- αλλά μια ώρα αρχύτερα στον άλλο κόσμο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με αυτό: Επειδή έχετε το λαό απέναντί σας, έχετε στρατεύσει, κύριε Υφυπουργέ, τα μιντιακά σας μαντρόσκυλα, τα «παπαγαλάκια» που αμείβονται από τα payroll των υπουργικών γραφείων ή με χρυσοφόρες θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς και βάζετε τη ΝΕΤ να αγοράζει τις αποτυχημένες νουβέλες τους, έναντι πολλών εκατομμυρίων για να κάνετε σήριαλ που ποτέ δεν γυρίστηκαν. Τα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά μίντια, που όπως παλιά είχε πει ένας Διευθυντής Ειδήσεων της Βρετανίας, «διψάνε για αίμα, στέμμα, σπέρμα» πέσανε σαν τα κοράκια εκεί που πίστεψαν ότι θα κάνουν νούμερα τηλεθέασης. Γνωρίζετε πολύ καλά τι εννοώ. Καπηλεύτηκαν ένα τραγικό γεγονός για τη φουκαριάρα τη θεαματικότητά τους. Και αρνούμαστε να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι και αρνούμαστε μια χούφτα άνθρωποι που ελέγχουν με τη δική σας ανοχή και τη δική σας προτροπή να σπιλώνουν την εικόνα του χθεσινού, μεγαλειώδες συλλαλητηρίου και να το μετατρέπουν σε δεύτερη είδηση, διότι γι’ αυτούς δεν πουλάει και εσάς δεν σας συμφέρει να το δουν όσοι έμειναν σπίτι τους. Διότι και αυτοί τότε θα βγουν στο δρόμο μαζικά, σε νέα, μεγάλα και ενωτικά συλλαλητήρια και θα σας στείλουν πίσω –δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για εμάς- από εκεί που ήρθατε.
Να είστε καλά!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Αμοιρίδης έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε είπατε μετά την κυρία Διώτη…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, σας παρακαλώ πολύ, είπατε μετά την κυρία Διώτη…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, στη δευτερολογία σας είπα. Μόλις τελειώσει ο κ. Αμοιρίδης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ γίνονται πραξικοπήματα.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ.
Τρία λεπτά να μιλήσει ο κ. Αμοιρίδης και μετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ για τρία λεπτά το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ ήμασταν μέσα στην Αίθουσα που μας είπατε ότι μόλις μιλήσει η κ. Διώτη, θα μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, είπατε μετά την κυρία Διώτη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη. Σεβαστείτε τον τελευταίο ομιλητή. Σεβαστείτε τον τελευταίο ομιλητή και θα πάρετε το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως άλλα είπατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είπα στις δευτερολογίες σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μετά την κ. Διώτη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι και ο κ. Αμοιρίδης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορείτε να φιμώσετε την Αντιπολίτευση. Γίνεται πραξικόπημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θα φιμωθείτε. Δεν μπορείτε να το ισχυριστείτε αυτό, κύριε Λαφαζάνη. Μη δημιουργείτε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Σε τρία λεπτά θα τελειώσει ο κ. Αμοιρίδης.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αν κάνει δευτερολογία ο κ. Αμοιρίδης, θα κάνει δευτερολογία κι άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν μπορεί να γραφτεί άλλος στη δευτερολογία. Έχουμε συμφωνήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν. Θα μιλήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα μιλήσετε, κύριε Λαφαζάνη, μετά τον κ. Αμοιρίδη.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είπατε ότι δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες. Είπατε ότι μετά την κ. Διώτη θα πάρουν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί. Άλλα λέτε, άλλα κάνετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχει γραφτεί ο κ. Αμοιρίδης δύο ώρες πριν.
Κύριε Αμοιρίδη έχετε το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Γίνεται πραξικόπημα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προσπαθώ να μιλήσω. Τα δικά μου τρία λεπτά αποτελούν το πραξικόπημα της Βουλής;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής να διευθύνει τις εργασίες του Σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ ,κύριε συνάδελφε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Άλλα λέτε κι άλλα κάνετε και άλλα θα κάνετε στη συνέχεια. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κατάσταση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επειδή εσείς διαρκώς σέβεστε τον Κανονισμό, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κύριε Αμοιρίδη, έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν παίζονται. Είναι απίθανοι οι τύποι πλέον. Δηλαδή, δεν γίνεται να έχω αρχίσει τρεις φορές και τρεις φορές να με έχουν διακόψει. Ε να μη μιλήσω…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν λέμε για σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ε σεβαστείτε εμένα. Στα λόγια δεν είναι θέμα; Στην πράξη δεν είναι θέμα. Στην πράξη να το αποδείξετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Αμοιρίδη, θα σας παρακαλούσα να λάβετε το λόγο και να τοποθετηθείτε επί του νομοσχεδίου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εγώ θα απαντήσω στην κ. Διώτη η οποία είπε ότι η πορεία ήταν δεύτερο θέμα. Για την κ. Διώτη φαίνεται ότι η ζωή των ανθρώπων δεν είναι ποτέ πρώτο θέμα. Είναι μια πορεία μιας κομματικής παράταξης να φανεί. Για μας πρώτο θέμα είναι η ζωή των ανθρώπων και οι άνθρωποι και όχι η πορεία ενός πολιτικού σχήματος. Άποψή σας, άποψή μας.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Της κοινωνίας ήταν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Την κοινωνία την αποτελούμε και εμείς. Δεν την αποτελείτε μόνο εσείς.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: …(Δεν ακούστηκε)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν βάζουμε διακριτικά, όταν πάμε στις πορείες κ. Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Δεν σας είδαμε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εσείς ήσασταν πολύ πίσω. Για πορείες σ’ εμένα δεν θα μιλήσετε. Δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για πορείες σ’ εμένα. Έχετε τρία χρόνια σε πορείες, κι έχουμε τριάντα τρία χρόνια σε πορείες.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μόνο εσείς κάνετε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Αφήστε τους αγώνες τώρα. Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες πριν από σας. Το πρόβλημά μας είναι η πορεία;
Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι οι διορθωτικές πράξεις που έκανε ο Υπουργός και αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες είναι πολύ σημαντικές, όπως είναι οι τυφλοί, τα άτομα με χρόνια προβλήματα, νεφρικά, το σύνδρομο Down, μεσογειακή αναιμία και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν αυτά τα συνδυάσουμε στο νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για τις εργατικές διατάξεις -όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνταν χρόνια με τις επιτροπές και τώρα τελειώνει το θέμα τους με την μία επιτροπή που περνούν εφ’ όρου ζωής- νομίζω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αναδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία της πολιτικής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πέρα από το πολιτικό κόστος, νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη είναι αυτή που θα αναδείξει πλέον και τον τρόπο που ζητούν οι πολίτες να λειτουργούν οι πολιτικοί, με πράξεις ευθύνης. Και αν περιοριζόμαστε σε κάποιες τυπικές γραμμές και αφήνουμε την ουσία, νομίζω ότι δεν αναδεικνύουμε την πολιτική μας ευθύνη, αλλά την ευθύνη μας απέναντι στην παράταξη μόνο. Αλλά αυτή τη στιγμή η ευθύνη μας είναι απέναντι στη χώρα και όχι απέναντι στην παράταξη. Και αυτό η δική μας η Κυβέρνηση το υλοποίησε.
Κύριε συνάδελφοι, πέρα από τα μέτρα που πάρθηκαν, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Με προσοχή και χωρίς βιασύνη να προχωρήσουμε να δούμε όλα αυτά τα ρυθμιστικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Όμως, αυτά πρέπει να δούμε γιατί κάποτε μπήκαν, αν κάποτε πρέπει να βγουν, ποιες ήταν τότε οι κοινωνικές συνθήκες, ποιες είναι σήμερα και οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα στηρίζονται σε αυτά τα εμπόδια, θα πρέπει να δουν ότι πολλές φορές η ανασταλτικότητα των εμποδίων δημιουργεί και μαλθακότητα και όχι δυναμική.
Όμως, το στοίχημα είναι στο κράτος, στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου, στα ΣΔΙΤ, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση της διαφθοράς.
Θα σταθώ σ’ ένα τελευταίο και θα κλείσω που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη».
Έχουμε μπροστά μας τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους που σήμερα υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και οι οποίοι δεν θα κατεβούν στις επόμενες εκλογές, να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι τις 31/12 με τους ίδιους ρυθμούς. Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτούς που θα είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες ή υποψήφιοι δήμαρχοι, να μην εμποδίσουν το έργο της Κυβέρνησης, της περιφέρειας που λειτουργεί σήμερα με το άλλοθι ότι θέλουν να κάνουν ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Είναι μεγάλη ευθύνη γι’ αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να είναι υποψήφιοι και σήμερα υπηρετούν, να μην προχωρήσουν σε πράξεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τους δήμους, δηλαδή σε μεγάλα δάνεια, σε νέα δάνεια. Κύριε Υπουργέ πρέπει να το δείτε, να το ρυθμίσετε, να απαγορεύσετε κάθε δανειοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα πρέπει, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι πέρα από το δικό τους προσωπικό σχεδιασμό, να δουν και την κοινωνία. Είναι μεγάλη η ευθύνη της αυτοδιοίκησης αυτήν τη χρονική στιγμή να συμμετέχει στην κοινωνική συνοχή με προγράμματα συμμετοχής στον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών έργων, να δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες να μπουν στην αγορά εργασίας, αλλά και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άποροι, να τις προσέξει μέσα από τον τοπικό προϋπολογισμό.
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης είναι ευαίσθητοι, αντιλαμβάνονται την κατάσταση που διέρχεται σήμερα η χώρα και κυρίως οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον.
Άρα, είναι κοινή η προσπάθεια όλων μας απ’ όποια θέση ο καθένας υπηρετεί αυτή τη χώρα, απ’ όποιον θεσμό και πολύ περισσότερο υπεύθυνοι εμείς εδώ μέσα, αγαπητοί συνάδελφοι.
Σηκώνετε συνεχώς τα χέρια. Θα μιλήσετε όλοι. Θα ξαναπείτε για το θέμα το τυπικό και όχι το ουσιαστικό που είναι η ανάπτυξη και η σωτηρία της χώρας. Και είναι πάνω απ’ όλα η σωτηρία της χώρας και αυτή είναι μονόδρομος για όλους και θα πρέπει να είναι.
Ευχαριστώ πολύ.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μισό λεπτό, κύριε συνάδελφε. Έχετε ζητήσει το λόγο. Έχω δεχθεί ότι θα πάρετε δευτερολογίες.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επί της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επί της διαδικασίας για ποιο θέμα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σας ζητούμε το λόγο κύριε Πρόεδρε, κατά τον Κανονισμό. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό; Πρώτη φορά γίνεται αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι καταστρατηγήσαμε σήμερα κάθε κοινοβουλευτική λογική και κάθε κοινοβουλευτική εμπειρία, κάθε τι που έχουμε ως πρακτική εδώ και πολλά χρόνια.
Αποφάσισαν ομόφωνα οι εισηγητές να μην δευτερολογήσουν. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Κυβέρνηση. Καταλαβαίνω ότι ο Υπουργός της Οικονομίας θέλει να προχωρήσει στις διαβουλεύσεις του με την Κυβέρνηση και με τους νομικούς συμβούλους, γι’ αυτό το τερατούργημα το οποίο μας κατέθεσε ως τροπολογία της τελευταίας στιγμής.
Πείτε μας το ξεκάθαρα όμως. Δεν μπορεί να γελοιοποιείται το Κοινοβούλιο, να αλλάζουμε τη διαδικασία από τη μια στιγμή στην άλλη, να φέρνουμε τροπολογίες παρ’ ό,τι έχουμε συμφωνήσει ότι παγίως –το έχουμε βάλει στον Κανονισμό της Βουλής- δεν επιτρέπονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και εσείς, δυστυχώς, ένας πολύ σοβαρός κοινοβουλευτικός άνδρας, να εκτίθεστε με αυτό τον τρόπο.
Πείτε μας καθαρά, να διακόψουμε για πέντε λεπτά, να διαβουλευτεί η Κυβέρνηση, μήπως αποφασίσει να αποσύρει αυτή την τροπολογία, να τη φέρει ως ένα νέο νομοσχέδιο ή οτιδήποτε άλλο, να τελειώσει αυτή η παρωδία!
Αυτό είναι το διαδικαστικό θέμα και παρακαλώ πάρα πολύ να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Λαφαζάνης έχει το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική τάξη με βάση τη δύναμη των κομμάτων; Τι κάνετε τώρα; Δεν το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): ‘Εχει ζητήσει το λόγο επί της διαδικασίας.
Θέλετε και εσείς το λόγο;
Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Λαφαζάνη, δεν έχει να κάνει κάτι με σας αυτό. Είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία καταπατήθηκε όσο ποτέ άλλοτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατ’ αρχήν, κύριε Υφυπουργέ δημιουργήθηκε ένα μείζον θέμα. Θέλουμε την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής. Όχι για τα διαδικαστικά, κύριε Νιώτη. Τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα ουσίας για όλη τη χθεσινή διαδικασία. Πρέπει πάνω στην Έδρα να ανέβει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος και μέσα στην Αίθουσα να είναι ο Υπουργός Οικονομικών, διότι σε διαφορετική περίπτωση η αξιοπρέπεια του Σώματος καταπατάται στην πράξη από την Κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
Έρχομαι τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να διαβάσω -και επικαλούμαι τα πρακτικά- τι είπε ο κύριος Παπανδρέου χθες, επί λέξει διαβάζω: «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα περάσει με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ». Αυτό είπατε χθες, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία στην Αίθουσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ο Πρόεδρος σας, ο κ. Παπανδρέου το είπε.
Τώρα έρχεστε και λέτε: «Μα, εμείς φέραμε ένα νομοσχέδιο απλά για να το συζητήσουμε εδώ μέσα, για να σας ενημερώσουμε». Η ενημέρωση και η συζήτηση έχει αντικαταστήσει την κύρωση που εσείς, επίσης, λέγατε ότι πρέπει να υπάρξει επί του νομοσχεδίου.
Νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ο σχεδιασμός είναι ορατός και θα πρέπει να τον καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πλέον έχει έρθει στην επιφάνεια. Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός; Χρησιμοποιήθηκε όλη η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή ως μηχανισμός εσωκομματικών εκκαθαρίσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
Βεβαίως, αγαπητοί συνάδελφοι, ο ύστατος σκοπός ήταν άλλος: η υποταγή των βουλευτών. Με άλλα λόγια, έγινε μία σφυγμομέτρηση. Είδε και ο κύριος Σαμαράς ποιος μπορεί να σηκώσει κεφάλι, είδε και ο κύριος Παπανδρέου ποιος μπορεί να σηκώσει κεφάλι και τους τα έκοψαν, για να υποταγεί το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων, που συγκυβέρνησαν τη χώρα και μοιράζονται τις ευθύνες.
Αυτό το πράγμα είναι καταφανέστατη παραβίαση του Συντάγματος. Ο βουλευτής είναι δεσμευμένος έναντι των ανθρώπων, που τον ψήφισαν για να ψηφίζει ελεύθερα χωρίς πιέσεις. Και αυτό το πράγμα το καταπατήσατε.
Αυτά τα σας τα λέει κάποιος άνθρωπος, κύριε Υφυπουργέ, που χθες σας έδωσε εμπιστοσύνη, όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης και τώρα έρχεστε και λέτε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε μια τέτοια διαδικασία, απλά να σας ενημερώσουμε.
Ο σχεδιασμός σας έχει φανεί. Ο Πρόεδρος σας, ο κύριος Παπανδρέου, είναι εκτεθειμένος στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό θα επακολουθήσουν και άλλα πράγματα εντός ΠΑΣΟΚ, θα το δείτε. Την ίδια ευθύνη -διότι ίδια συμπεριφορά ακολουθήθηκε από τον κύριο Σαμαρά- έχει και η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στήσατε παγίδα, στήσατε μηχανισμό εσωκομματικών εκκαθαρίσεων, αλλά όποιος ανοίγει παγίδα για άλλον, τελικά πέφτει ο ίδιος μέσα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης ): Ο κύριος Λαφαζάνης έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά, νομίζω ότι πρέπει και εσείς προσωπικά να επιληφθείτε, να έρθει εδώ ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών.
Κύριε Υφυπουργέ, σας παρακαλώ. Καλό είναι να μειδιάτε και λίγο ειρωνικά, αλλά ακούστε, διότι τα πράγματα είναι σοβαρά.
Εσείς δεν έχετε νομοθετική πρωτοβουλία, δυστυχώς. Τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει ο Υπουργός, αυτός έφερε την τροποποίηση, αυτός την υπογράφει κατά κύριο λόγο, αυτός μπορεί να την αποσύρει, αυτός μπορεί να λάβει, λοιπόν, πρωτοβουλίες επί νομοθετικών ρυθμίσεων. Πρέπει να έρθει αμέσως εδώ για να μας ακούσει.
Αυτό το οποίο κάνατε χθες, με την τροπολογία αυτή που φέρνετε σήμερα, αποδεικνύεται ότι ήταν ένα μείζον κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και ότι ήταν μία πολύ μεγάλη, απίστευτη, συνταγματική εκτροπή και επίσης, ένας καθαρός, ανοιχτός εμπαιγμός του Κοινοβουλίου.
Κύριε Πρόεδρε, εμείς -όπως ξέρετε- κάναμε πρόταση και θεωρήσαμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επειδή κυρώνονται συμβάσεις και συμφωνίες και παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένους οργανισμούς, θα έπρεπε το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να περάσει και να ψηφιστεί με τα 3/5 της Βουλής. Αυτό απερρίφθη. Τι έγινε, όμως, με τους 151 που ψηφίστηκε χθες;
Σας έπιασαν κυρίες και κύριοι, οι υπάλληλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εδώ, σας έπιασαν και οι υπαλληλίσκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους συνάψατε συμφωνία και σας είπαν: «Τι είναι αυτό που κάνετε; Αφήνετε σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις του και τις παρενέργειές του, διότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, στα δικαστήρια κι αυτό το νομοσχέδιο να εκπέσει ως αντισυνταγματικό και ο τρόπος που ψηφίστηκε να θεωρηθεί άκυρος».
Επομένως, σας υποχρέωσαν οι υπάλληλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι υπάλληλοι της Κομισιόν να φέρετε αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία. Μια λαθροχειρία και μια συνταγματική εκτροπή που κάνατε, προσπαθείτε να τη διορθώσετε με μία ακόμα χειρότερη.
Και τι εννοώ, κυρίες και κύριοι; Εδώ βγάλατε τη λέξη κύρωση για να βαφτίσετε υποτίθεται το κρέας ψάρι και λέτε στην τροποποίηση ότι δεν έγινε κύρωση, αλλά συζήτηση και ενημέρωση. Εντωμεταξύ, πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και τα παραρτήματα, αυτά τα ιδεολογικά, ακραία νεοφιλελεύθερο μανιφέστα, που έχετε στο τέλος του νομοσχεδίου. Και για να μπορέσετε να μπαλώσετε αυτές τις τρύπες, που δεν μπαλώνονται με τίποτα, τι σκαρφιστήκατε να κάνετε; ‘Ενα συνταγματικό ατόπημα που δεν μπορεί να ισχύσει εκ των υστέρων, αλλά και έτσι όπως το βάζετε δεν μπορεί να εφαρμοστεί, με βάση αυτό δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι συμβάσεις και οι συμφωνίες.
Αφού, λοιπόν, δεν τις κυρώνετε, βάζετε την πρόταση αυτή για να καλυφθείτε νομικά υποτίθεται, αλλά δεν καλυπτόσαστε γιατί είσαστε και συνταγματικά και νομικά εντελώς ακάλυπτοι. Λέτε, λοιπόν: «Ισχύουν και εκτελούνται αυτές οι συμφωνίες και αυτά τα μνημόνια από της υπογραφής τους».
Αυτά δεν γίνονται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούν να ψηφίζονται τέτοιου είδους διατάξεις, να γίνονται τέτοια πραξικοπήματα, να εξευτελίζεται η Αίθουσα αυτή και να εξευτελίζονται ακόμα οι βουλευτές, που ψηφίσαν εχθές. Διότι δεν ήξεραν τι ψήφισαν χθες.
Η χθεσινή ψηφοφορία είναι άκυρη, πλέον. Δεν ισχύει. Το νομοσχέδιο, το οποίο προσπαθείτε να μας εμφανίσετε ως νόμο, είναι εντελώς στον αέρα, διότι δεν ήξεραν τι ψηφίσαν οι βουλευτές. Διότι όταν είχατε τη λέξη «κύρωση», πολλοί μπορεί να ψήφισαν υπέρ της κύρωσης και έτσι να έδωσαν την ψήφο τους, θετική ή αρνητική. Τώρα, χωρίς αυτήν την κύρωση και με όσες περικοκλάδες βάζετε, μπορεί και να είχαν τροποποιήσει την ψήφο τους.
Επομένως, από διπλή άποψη είναι άκυρη η χθεσινή ψηφοφορία, άκυρα τα αποτελέσματά της, δεν παράγει έννομα αποτελέσματά. Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, παραμένει νομοσχέδιο, δεν είναι νόμος του κράτους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το κοινωνικό και εργασιακό τερατούργημα, το οποίο κάνετε είναι και πολιτικά πραξικοπηματικό, επομένως μετέωρο, αίολο και ανεφάρμοστο, άκυρο. Δεν έχετε τη δυνατότητα να το ψηφίσετε τώρα με άδεια έδρανα και με μια άδεια Αίθουσα. Αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν.
Καταγγέλλουμε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χθες άλλα έλεγε και σήμερα άλλα λέει και η οποία είναι συνένοχη σε αυτό το πραξικόπημα, το οποίο κάνατε.
Βεβαίως, απευθύνομαι και στους συναδέλφους του ΛΑΟΣ και τους λέω ότι ψηφίσατε θετικά ένα νομοσχέδιο από το οποίο προκύπτουν…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Το πρώτο άρθρο ψηφίσαμε. Να λέτε την αλήθεια, κύριε Λαφαζάνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Λέω τι κάνατε. Λέω ότι ψηφίσατε το πρώτο άρθρο από ένα νομοσχέδιο, από το οποίο βγαίνουν αυτά τα νομικά, πολιτικά κοινωνικά και εργασιακά εκτρώματα. Με γεια σας και χαρά σας!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν βλέπετε ότι καταγγέλλουμε αυτό που γίνεται τώρα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εκ των υστέρων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα μαθητές και μαθήτριες και εννιά εκπαιδευτικοί-συνοδοί από τα Δημοτικά Σχολεία Παλαιομοναστηρίου, Πηγής, Δροσερού, Λυγαριάς και Μουριάς Τρικάλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κύριος Άγγελος Τζέκης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και με τη δεύτερη παρέμβαση, που έκανε ο κύριος Υπουργός, επιβεβαιώνει αυτά τα οποία είπαμε, ότι δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβάλλουν τον παραμερισμό του αστικού κοινοβουλίου.
Και αυτό διότι είναι άλλο να έρχεται οποιαδήποτε συμφωνία και σύμβαση στη Βουλή για κύρωση και άλλο είναι να έρχεται όπως αναφέρεται στην επαναδιατύπωση που μας κατέθεσε για συζήτηση και ενημέρωση και να ισχύουν και να εκτελούνται όσα συμφωνούνται από την ημέρα της υπογραφής τους. Δηλαδή θα έρχεται εδώ μια σύμβαση ένα μνημόνιο που ήδη θα αρχίζει να εφαρμόζεται. Επιτέλους, η πολιτική υποκρισία έχει αρχή και τέλος! Εμείς πιστεύουμε για μια ακόμη φορά ότι ακόμη και αστικοδημοκρατικά δικαιώματα όταν είναι να προωθηθούν ισχυρά συμφέροντα των δυνάμεων του κεφαλαίου αυτά τα κάνουν πέρα. Και τότε έρχεται η στυγνή μορφή της δικτατορίας των δυνάμεων του κεφαλαίου. Δηλαδή, να επιβάλλουν σε ένα λαό με το έτσι θέλω αυτά τα μέτρα που θα οδηγήσουν εκατομμύρια συμπολιτών μας του εργαζόμενου λαού στην ανέχεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.
Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μην ψήφισε χθες τα μέτρα. Δημαγωγική η συμπεριφορά και η στάση της γιατί ο προηγούμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε Πρωθυπουργός παραμονή των εκλογών έλεγε ότι πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Και ο σημερινός πρόεδρός της απ’ αυτό το Βήμα καλούσε επί μήνες τη νέα Κυβέρνηση της χώρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρει σκληρά μέτρα. Και βέβαια, έχουν ευθύνη και εκείνοι που έδωσαν θετική ψήφο έστω και στο άρθρο 1. Μα, το άρθρο 1 είναι όλη η ουσία της υπόθεσης.
Και καταλήγω με το εξής: Πρέπει να παρθεί πίσω αυτό το οποίο μας κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών εδώ και τώρα. Γιατί προσέξτε με, κύριε Πρόεδρε, μας στερεί και το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ονομαστική ψηφοφορία, γιατί αν το ξέραμε ότι αυτό ήταν από το πρωί, ναι υπήρχε το ενδεχόμενο το Κ.Κ.Ε. που έχει τον απαραίτητο αριθμό Βουλευτών να κατέθετε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις ορθές εκτιμήσεις του Κ.Κ.Ε που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήθελε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι είναι αυτές οι συνθήκες, η καταστατική συνθήκη του Μάαστριχτ και να αποφασίσει ο ίδιος με ένα δημοψήφισμα. Τότε μέσα σε αυτή την Αίθουσα όλες οι πλευρές, η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Συνασπισμός, συνένωναν τα ποσοστά τους για να αποκλείσουν το δικαίωμα της ενημέρωσης και της απόφασης του ελληνικού λαού να εκχωρήσει ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα σ’ αυτούς τους οργανισμούς.
Γι’ αυτό σας λέμε για μια ακόμη φορά να το πάρει εδώ και τώρα πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητήσαμε την παρουσία και του Υπουργού και του Προέδρου της Βουλής του κυρίου Πετσάλνικου, για να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής για τη χθεσινή διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αλλάζει τίποτα από τη βαρύτητα των στιγμών, ούτε χθες ούτε σήμερα. Η πρόταση επαναδιατύπωσης δεν αναιρεί τίποτε απολύτως από την ψήφο που απόλυτα συνειδητά έδωσαν χθες όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Ό,τι ψηφίσαμε χθες παραμένει στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι ψήφος ενημέρωσης;

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σας παρακαλώ δεν σας διέκοψα. Αν με ακούσετε ίσως βοηθηθεί και η συζήτηση.
Ό,τι ψηφίσαμε χθες ισχύει απολύτως και για τον καθένα με τον τρόπο που ψήφισε. Το μόνο που δεν ισχύει είναι ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο αυτή η επαναδιατύπωση μεταβάλει τη συνταγματική βάση της συζήτησης. Δεν μπορεί να νοηθεί σε καμία περίπτωση, όταν δώσατε εξουσιοδότηση της σύναψης αυτών των συμβάσεων με την συνταγματική μεθοδολογία που επιλέξαμε, ότι ο χαρακτήρας αλλαγής της εφαρμογής αναιρεί τη συνταγματική βάση. Ποτέ το έλασσον δεν μπορεί να ανατρέψει το μείζον. Και κατ’ ουσίαν, ποτέ αυτό δεν επιτρέπεται ως αρχή της συνταγματικής αντίληψης και νομολογίας.
Άρα, ας αφήσουμε εντελώς το θέμα της αλλαγής δήθεν κάποιου συνταγματικού πλαισίου. Πρόκειται για μια κατ’ ουσίαν επαναναδιατύπωση η οποία συνδέεται ως προς την εκτελεστικότητα του νόμου που αποφασίσαμε χθες και προσδιορίζεται συγκεκριμένα. Και γίνομαι ακόμα πιο σαφής: Ειδικά όταν αναφερόμαστε στις δανειακές όψεις του μηχανισμού συνδρομής ότι ισχύουν αμέσως με την υπογραφή τους.
Αυτό λοιπόν, το έλασσον ως πεδίο εφαρμογής του μείζονος που χθες ψηφίστηκε, δεν μπορεί να θέσει κανένα θέμα. Πρόκειται για μια επαναδιατύπωση επικύρωσης της χθεσινής ψήφου, όπως εδόθη. Και η Κυβέρνηση οφείλει να την εκτελέσει.
Μη δίνουμε, λοιπόν, διαστάσεις πέραν αυτής που αναλογεί σε μια επαναδιατύπωση σε μια διάταξη, που όχι απλώς δεν αίρει και δεν αλλάζει το συνταγματικό πλαίσιο της συζήτησης, αλλά και δεν μεταβάλλει τα νομικά δεδομένα που χθες διαμόρφωσε η Βουλή των Ελλήνων με την ψήφο, διότι είναι εφαρμογής και όχι αλλαγής, όχι μεταβολής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν έχετε το λόγο κύριε συνάδελφε.

(Θόρυβος, διαμαρτυρίες)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητά το λόγο και ο κ. Τσίπρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν ήξερα ότι είναι ο κ. Τσίπρας εδώ.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη. Και εδώ γελοιοποιούνται θεσμοί. Χθες το Κοινοβούλιο εν ολομελεία συζήτησε, ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και σήμερα μας παρουσιάζετε ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα, να προχωρήσετε σε ένα κλίμα συναινέσεων με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα, χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ζητώ να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής αυτή τη στιγμή και ο Υπουργός Οικονομικών και να εξηγήσουν στο Σώμα και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει. Να διακόψετε να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός των Οικονομικών.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμφωνούμε, είναι και δική μας θέση.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι για τέτοιο θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ, θέλετε να προσθέσετε κάτι στο πέρας της συνεδριάσεως;

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν έχετε το λόγο δεν είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είναι ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ναι, αλλά έχετε δηλώσει ότι γι’ αυτή τη συνεδρίαση θα είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έτυχε κάτι άσχημο στον κ. Καραθανασόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, είχα δώσει το λόγο στον κ. Τζέκη. Και ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε προηγουμένως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οχυρώνεστε πίσω από τον Κανονισμό της Βουλής για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Σοβαρολογείτε τώρα; Μας φέρνετε τώρα εδώ με πέντε ανθρώπους και κάνετε ένα πραξικόπημα και ανατρέπετε τα πάντα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Χρησιμοποιείτε ύφος και λόγους που δεν αναλογούν στην πραγματικότητα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρουμε γράμματα και διαβάζουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε μείζον, τεράστιο θέμα και καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή και με τον τρόπο που το κάνει, περισσότερο για την ουσία.
Μίλησε και ο κ. Τζέκης προηγουμένως. Εμείς ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Γιατί τέτοιοι αιφνιδιασμοί και τέτοιες πραξικοπηματικές ενέργειες δεν πρόκειται να περάσουν, να το ξέρετε.
Ζητάμε να σταματήσει εδώ η συνεδρίαση, να δοθεί η δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι υπογραφές και να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του. Διαφορετικά να μας πείτε ότι η Βουλή, την οποία τόσο υποστηρίζετε, είναι εδώ για να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας παρακαλούμε εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής…

(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πώς κηρύσσεται περαιωμένη; Δεν ξανάγινε αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι απαράδεκτο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): …των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι πραξικόπημα αυτό που κάνετε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ντροπή σας! Αποχωρούμε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):…του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου»…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ντροπή και στο Προεδρείο. Αίσχος!

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αυτό που κάνετε είναι ντροπή!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι ντροπή σας αυτό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αίσχος, ντροπή! Θα ντρέπεστε γι’ αυτό που κάνετε!

(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο μόνο του νομοσχεδίου όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Χάνεται κάθε σοβαρότητα και σεβασμός στη Βουλή των Ελλήνων!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς, το άρθρο μόνο έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και στο σύνολο;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.

(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μας προσβάλετε ως Κοινοβουλευτικό Σώμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.

(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 22 Απριλίου 2010 και της Παρασκευής 23 Απριλίου 2010 και ερωτάται το Σώμα εάν τα επικυρώνει.

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν επικυρώνω τα Πρακτικά. Να καταγραφεί για τα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Πέμπτης 22 Απριλίου 2010 και της Παρασκευής 23 Απριλίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ντροπή! Δεν έπρεπε προσωπικά εσείς να το κάνετε αυτό.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.00’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και συζήτηση επερώτησης δέκα πέντε Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την ανάκληση της λειτουργίας των εταιρειών COMMERCIAL VALUE, Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου