Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα!

Σε πλήρη σύγχιση και -προφανώς- αλαφιασμένοι από την χθεσινή τριπλή αντίδραση, τροποποίησαν  σήμερα αυτό που ψήφισαν... χθες, ώστε ο Παπακωνσταντίνου να αποφασίζει ερήμην της Βουλής για την τύχη της χώρας! "Ο έλεγχος κι η διαφάνεια" που υπόσχονταν πριν 7 μήνες έγινε "αποφασίζω και διατάζω" υποβαθμίζοντας τη βουλή σε ρόλο καφενείου για κουβεντούλα και ΜΟΝΟ!!!
Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη το κοινοβούλιο, οριζόταν ότι τα σχετικά μνημόνια και συμφωνίες θα έπρεπε να εισάγονται στη βουλή προς συζήτηση και κύρωση, ενώ με αυτή την τροποποίηση στη βουλή τα ζητήματα αυτά θα φτάνουν μόνο προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση "συζήτηση και ενημέρωση."


(από tvxs)
Την έντονη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης προκάλεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και των βοηθημάτων στο Δημόσιο. Η τροπολογία θέτει τον υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη το κοινοβούλιο, οριζόταν ότι τα σχετικά μνημόνια και συμφωνίες θα έπρεπε να εισάγονται στη βουλή προς συζήτηση και κύρωση, ενώ με αυτή την τροποποίηση στη βουλή τα ζητήματα αυτά θα φτάνουν μόνο προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση "συζήτηση και ενημέρωση." Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους»
.
Η τροποποίηση αυτή, που ζητήθηκε λίγο πριν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αιτιολογήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία «για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης», καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Έντονα αντέδρασαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Μετά την λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου αλλά και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή, Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: «είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη και εδώ γελοιοποιούνται οι θεσμοί. Χθες στο Κοινοβούλιο εν Ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και σήμερα μας παρουσιάζεται ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;». Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πραξικόπημα της κυβέρνησης στη Βουλή και ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μιλάει για πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης που αποτελεί προσβολή, όχι προς το Κοινοβούλιο, αλλά προς το λαό. «Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν διστάζουν να φτάσουν στο έσχατο σημείο εξευτελισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή και κυρίως να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο λαϊκό ταξικό κίνημα, που αντιπαλεύει τα βάρβαρα μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», τονίζει.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε στις κατηγορίες περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τροποποίηση έπειτα από αίτημα της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας. «Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά», ανέφερε ο υπουργός.
«Αν δεν χρειαζόταν χθες υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί έγιναν οι ψηφοφορίες και οι διαγραφές των βουλευτών; Τι νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες;», διερωτήθηκε η αντιπολίτευση.
(...)O βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υποστήριξε πως «δεν φέρανε χθες τη ρύθμιση, για να προλάβουν ονομαστική ψηφοφορία. Να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αλλιώς, να μας πείτε ότι η Βουλή είναι εδώ για να "ενημερώνεται" για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών με το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».
Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη. «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες», είπε.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή» την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου.
Κατ΄απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης. Το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδείας, υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου