Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Μαφιόζικη ομερτά πολιτικών και ΜΜΕ

σκίτσο του Πάνου από το blog του

Η ομερτά πολιτικών και ΜΜΕ
Του Στέλιου Κούλογλου (από tvxs)

Η κατάθεση του Τ. Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι εξοργιστική μόνο επειδή ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε. Αν ο πρώην υπουργός διέθετε στοιχειώδη τσίπα, θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, τα σημερινά δεινά του οποίου σχετίζονται άμεσα με το φαγοπότι και τις ρεμούλες στις οποίες συμμετείχε. Θα έπρεπε επίσης να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος τα ποσά που του ανήκουν, ως μια ελάχιστη χειρονομία πραγματικής μετάνοιας.

Αντίθετα, ταμπουρωμένος πίσω από την ασυλία της παραγραφής, ο κ. Μαντέλης αρνήθηκε να συνεισφέρει έστω και στοιχειωδώς στην αποκάλυψη της αλήθειας για το μεγάλο σκάνδαλο που ταλαιπωρεί τόσα χρόνια την χώρα του . Οι δικαιολογίες ήταν προκλητικές: τα 200.000 μάρκα που τσέπωσε το 1998, υποτίθεται για την προεκλογική εκστρατεία του... 2000, ήρθαν στον λογαριασμό του από κάποιο πρόσωπο που δεν γνώριζε και δεν θέλησε να μάθει ποιό ήταν. Το ίδιο και για τις άλλες 250.000 που προστέθηκαν αργότερα στον λογαριασμό του στην Ελβετία, για τις οποίες δεν φρόντισε να μάθει όχι μόνο ποιος τις κατέθεσε αλλά ούτε και γιατί !!


Δεν έφτανε η κοροϊδία, ο κ. Μαντέλης φρόντισε να προειδοποιήσει και όσους συναδέλφους του, κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θα παρατραβούσαν την υπόθεση. Η δωροδοκία σε υπουργικό επίπεδο φτάνει τα 10 εκατ. μάρκα και όχι τα ψίχουλα στα οποία αρκέστηκε η ταπεινότητα του, φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Η προειδοποίηση είναι σαφής: κοιτάξτε να μην ανοίξω το στόμα μου.

Θυμίζοντας ότι η ομερτά -ο νόμος της σιωπής της Μαφίας- πρέπει να τηρείται απ όλα τα μέλη αλλά και κρατώντας μια τόσο προκλητική στάση, ο κ. Μαντέλης δείχνει να κάνει ίδιο λάθος στο οποίο πέφτουν και πολλοί νυν συνάδελφοι του: να υποτιμά την κοινωνική αγανάκτηση που διαρκώς συσσωρεύεται. Δεν μπορείς σε μια χώρα όπου οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ στερήθηκαν τις συντάξεις τους, να υποστηρίζεις ότι για το... ευτελές ποσό των 450.000 κανείς δεν θα χαράμιζε την καριέρα του ή ότι σε υπουργικό επίπεδο τα «φιλοδωρήματα» είναι πολύ υψηλότερα.

Η κοινωνική αγανάκτηση είναι που ανάγκασε την αγκυλωμένη Ελληνική δικαιοσύνη να κινηθεί εναντίον του κ. Μαντέλη και θα κρίνει τελικώς αν το σκάνδαλο της Siemens θα τεθεί κάποια στιγμή στις πραγματικές του διαστάσεις. Γιατί ακόμα και από την κατάθεση Μαντέλη, πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι καμία εμπλεκόμενη πλευρά, κόμματα, δικαιοσύνη, πολιτικοί δεν προτείνουν το αυτονόητο: ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να συμπεριλάβει, πέρα από την Siemens, και την Ιντρακόμ στην οποία, από κοινού με την γερμανική εταιρεία, δόθηκαν οι συμβάσεις που ως διοικητής δημόσιων οργανισμών και αργότερα ως υπουργός υπέγραψε ο αργυρώνητος Μαντέλης και τώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Γιατί θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και απόδειξη της αδιαμφισβήτητης ελληνικής τιμιότητας: η μεν Siemens δωροδοκεί τους πάντες αλλά η συνέταιρος ελληνική εταιρεία του κ. Κόκκαλη δεν δωροδοκεί κανένα. Με την εξαίρεση ελάχιστων δημοσιευμάτων τα ΜΜΕ κρατάνε επίσης ένοχη σιωπή. Ο Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στην Εξεταστική Επιτροπή να κληθεί για να καταθέσει ο κ. Κόκκαλης. Απομένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι συνάδελφοι του από τα άλλα κόμματα και οι «συνάδελφοι» των ΜΜΕ. Αν δηλαδή οι συνθήκες κοινωνικής έκρηξης που δημιουργούνται, θα σπάσουν την ομερτά.

2 σχόλια:

 1. Όταν η υποκρισία περισσεύει.
  Θλίβεται και εξοργίζεται ο κ Σημίτης. Τι υποκρισία. Όταν οι καταγγελίες για σκάνδαλα έπεφταν επί των ημερών του βροχή, όταν βοούσε όλη η Ελλάδα ο κ Σημίτης δήλωνε κυνικά ότι «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα». Σήμερα εμφανίζεται έκπληκτος ο αρχιερέας της διαπλοκής. Τίποτα δεν ήξερε, τίποτα δεν άκουσε. Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα. Όλοι βγαίνουν έκπληκτοι και κάνουν τους ανήξερους. Όταν ο κ Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από την Siemens και τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο κ Παπανδρέου τον διέγραψε αμέσως και εκεί έληξε το θέμα. Γιατί ο κ Παπανδρέου, που κόπτεται επίσης για τη διαφάνεια, δεν ζήτησε να γίνει εις βάθος έρευνα και να βρεθεί αν και σε ποιον από το ΠΑΣΟΚ έδωσε τα χρήματα ο κ Τσουκάτος. Βιαστικά το έκλεισαν το θέμα. Τώρα όμως που ομολόγησε και ο κ Μαντέλης και άφησε και υπονοούμενα και για άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ τι έχει να πει ο κ Παπανδρέου; Φαντάζομαι θα κάνει όπως πάντα το κορόιδο. Όμως τώρα πια δεν τους πιστεύει κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλωσόρισες!
  Μην ξεχνάς πως είναι ο τρίτος από το πρωθυπουργικό γραφείο του Σημίτη... Το πρώτο αγγελούδι ήταν ο Νεονάκης...
  Αν πρόσεξες τη δήλωση του λογιστάκου... Μίλησε για διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 1996-2004. ¨οχι δική του πρωθυπουργία... τι ανθρωπάκι! Κι είχε το θράσος να μιλήσει για οικονομικές επιτυχίες της περιόδου του, (όταν όλοι πια ξέρουν πως εκεί έγινε το μεγάλο πλιάτσικο με χρηματιστήριο και ολυμπιάδα), και για την επιτυχία της εισόδου στην ΟΝΕ (όταν ξέρουν επίσης πια όλοι πως η απάτη που έστησε με την Γκόλτμαν Σακς έβαλε την θηλειά στην ελληνική οικονομία)...
  Όσο για τον ΓΑΠ... Δυστυχώς αποδεικνύεται πως το μήλο όντως κάτω από τη μηλιά πέφτει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή