Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η σπίθα που θα ανάψει φωτιά στο βάλτο...



Η σπίθα που θα ανάψει φωτιά στο βάλτο...
Του Στέλιου Κούλογλου (από tvxs)

Το νέο πακέτο μέτρων επισφράγισε την νεοφιλελεύθερη στροφή μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε υποσχόμενη την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού καθώς και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Από την αύξηση των εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα) που βασικά πλήττουν τους πιο αδύναμους οικονομικά ως και την περικοπή των αποδοχών ακόμη των χαμηλοσυνταξιούχων, το τρίτο πακέτο που η κυρία Μέρκελ και το ΔΝΤ επέβαλλαν σε μια κυβέρνηση χωρίς αντιστάσεις δεν υπόσχεται παρά φτώχεια και εξαθλίωση σημαντικών μερίδων του πληθυσμού. Η πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα σε προεκλογικές επαγγελίες και κυβερνητικά μέτρα συνιστά μια πολιτική και συνταγματική ανωμαλία. Η κυβέρνηση είναι έκθετη και στερείται νομιμοποίησης.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, το τρίτο και φαρμακερό πακέτο μέτρων πλήττει σοβάρα όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Γιατί θύμα των μέτρων δεν είναι βασικά ο αντιπαθητικός γραφειοκράτης που κάθεται πίσω από ένα γραφείο και τον οποίο η κυβέρνηση είχε έτσι κι αλλοιώς υποσχεθεί ότι θα αλλάξει(«πρώτα ο πολίτης»)αλλά οι πιο δυναμικοί και χρήσιμοι τομείς του Δημοσίου. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και η δημόσια εκπαίδευση , οι γιατροί και η δημόσια υγεία,καθώς και τα όποια δίκτυα κοινωνικής προστασίας υπάρχουν καλούνται πλέον να λειτουργήσουν μεσα σε συνθήκες που θα θυμίζουν μπανανία της Λατινικής Αμερικής.

Η παραπέρα περικοπή των δημοσίων δαπανών που επίσης εξαγγέλθηκε δεν προμηνύει παρά μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας. Με την σειρά της η συρρίκνωση και η πτώση των κρατικων εσόδων θα απαιτήσουν την λήψη και νέων μέτρων και μάλιστα σχετικά σύντομα, αφού όπως τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου η εφαρμογή του «πακέτου δυστυχίας» θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις σημερινές του ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δεν εξήγγειλε κανένα επιπλέον μέτρο φορολόγησης της εκκλησίας ή περιορισμού των εξοπλιστικών δαπανών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει καπιταλισμό άγριας Δύσης για τους φτωχούς και σοσιαλισμό για τους παπάδες και τους εμπόρους όπλων.

Στην πρόσφατη συνάντηση του με τους κοινωνικούς φορείς ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξέταζε τις περικοπές του 13ου και 14 μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, για να εμφανιστούν τα τελικά μέτρα λιγότερο σκληρά. Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η χώρα δεν κυβερνάται πλέον με επικοινωνιακά κόλπα και η κατάσταση της είναι πολύ κρισιμότερη.

Την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την πραγματικότητα υπογραμμίζει και η πεισματώδης άρνηση της να ικανοποιήσει το παλλαικό αίτημα για τιμωρία όσων οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στο ύψος του χρέους που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί» έσπευσε όμως να τονίσει ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για αναζήτηση ευθυνών».  Στην –κοινοβουλευτική τουλάχιστον- ιστορία της χώρας δεν υπάρχει προηγούμενο περιστατικό παραγνώρισης ενός λαικού αιτήματος με τέτοια καθολική υποδοχή. Με δική της ευθύνη, η κυβέρνηση ανοίγει έτσι τον δρόμο σε φαινόμενα αυτοδικίας επί δικαίων και αδίκων, για το οποία πήρε μια πρώτη δόση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Το προηγούμενο περιστατικό, στα πλαίσια της έλλειψης νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να αντιληφθεί την πραγματικότητα, του καθεστώτος ατιμωρησίας και της επερχόμενης κοινωνικής βαρβαρότητας, αποτελεί το προμήνυμα βίαιων και ανεξέλεγκτων εκρήξεων της λαικής οργής και δυσφορίας που σιγοβράζει Αργά ή γρήγορα μια τυχαία σπίθα θα βάλει ξανά φωτιά στον βάλτο της δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης που πνέει τα λοίσθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου