Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ο λαός της θάλασσας και τα κτήνη...

Δολοφονία 3 δελφινιών ανοικτά της Σάμου
Από το ρινοδέλφινο είχε κοπεί η ουρά...

Το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στο σώμα του!

"από το ρινοδέλφινο είχε αφαιρεθεί με αιχμηρό αντικείμενο η ουρά του και πετάχτηκε ζωντανό πίσω στη θάλασσα, ενώ το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Ο τρόπος θανάτωσης των δύο ζώων αποτελεί συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές και, συνεπώς, στη συγκάλυψη του εγκλήματος."

Ηθικοί και Φυσικοί αυτουργοί της εθνικής σφαγής
του Θοδωρή Τσιμπίδη (από Αρχιπέλαγος)

Δύο περιστατικά νεκρών δελφινιών από ανθρώπινο χέρι σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη Σάμο. Συγκεκριμένα, ένα ρινοδέλφινο (βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Σάμου) και ένα κοινό δελφίνι (ΒΑ του νησιού) κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από ανθρώπους που δηλώνουν «επαγγελματίες» αλιείς.

Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια είχαν πάνω τους σημάδια από δίχτυα που χρησιμοποιούν τα σκάφη μέσης αλιείας, φωτογραφίζουν με πολύ ευκρινή τρόπο τους δήμιους που τέλεσαν το έγκλημα. Ταυτόχρονα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με γαλλικό πλήρωμα που έπλεε στην ίδια περιοχή μας ενημέρωσε και για άλλο ένα δελφίνι (ζωνοδέλφινο) που επέπλεε νεκρό με εμφανή τραύματα απο μαχαιριές.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και στα δύο σημεία εκβρασμού για τη διενέργεια νεκροψίας έδειξαν ότι: από το ρινοδέλφινο είχε αφαιρεθεί με αιχμηρό αντικείμενο η ουρά του και πετάχτηκε ζωντανό πίσω στη θάλασσα, ενώ το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Ο τρόπος θανάτωσης των δύο ζώων αποτελεί συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές και, συνεπώς, στη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Ωστόσο, ο κατ’ εξαίρεση – υπό αυτές τις συνθήκες θανάτου - εκβρασμός και των δύο ζώων στις ακτές της Σάμου επιβεβαίωσε την καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες και το πολύ μικρό ποσοστό θανάτων που γίνεται αντιληπτό. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιτείνει την οριστική εξαφάνιση ειδών, όπως το κοινό δελφίνι που συναντάται πλέον σπάνια και σε πολύ μικρές ομάδες σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.

Το κοινό δελφίνι είναι ιδιαίτερα σπάνιο και κινδυνεύει με εξαφάνιση

Σημειώνεται πως τα παραπάνω περιστατικά -τα οποία αντιβαίνουν κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού- συμπίπτουν με την έλευση στην περιοχή μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) από όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κλπ), τα οποία εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα την εποχή της αναπαραγωγής τους καθώς και σπάνιας σημασίας θαλάσσια ενδιαιτήματα. Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους που βρίσκεται συνεχώς στο πεδίο, γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.

Η αδιαφορία και η ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συχνά αλληθωρίζουν μπροστά σε αυτό το έγκλημα έχουν εγκαθιδρύσει την απόλυτη ανομία στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που εκμεταλλεύονται στο έπακρο και με τις πιο οικτρές μεθόδους επαγγελματικά σκάφη της μέσης αλιείας. Μηχανότρατες απ' όλη την Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά σαρώσει την περιοχή τις τελευταίες μέρες. Όσο οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς θα τηρούν ένοχη σιωπή και θα αβαντάρουν διαρκώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος κλάδος στον χώρο της αλιείας, τα ζώα θα συνεχίσουν να θρηνούν τον χαμό τους και η Ελλάδα την απώλεια ενός από τους ελάχιστους σπάνιους θησαυρούς που της έχει απομείνει.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Η Maïa και ο Roland Graille, επαγγελματίες φωτογράφοι που ασχολούνται με την επιστημονική κατάδυση, βρήκαν το νεκρό δελφίνι και ενημέρωσαν άμεσα το Αρχιπέλαγος. Οι φωτογραφίες που μας απέστειλαν απεικόνιζαν ένα ζωνοδέλφινο με κομμένη ουρά και πολλαπλές μαχαιριές.

Αυτό το γεγονός αποτελεί την τρίτη θανάτωση δελφινιού στην ίδια περιοχή, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όπου και περιέργως θανατώθηκαν 3 διαφορετικά είδη δελφινιού. Αυτό επαληθεύει για άλλη μια φορά τη σφαγή που έγινε πιθανώς το βράδυ της 12/05, από συγκεκριμένους «αλιείς», καθώς και την πρακτική βύθισης των θανατωμένων ζώων, για την αποφυγή του εκβρασμού τους στις ακτές – σκοπεύοντας στη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Εάν από τυχαία παρατήρηση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής ενημερωνόμαστε για τόσες θανατώσεις, είναι άξιο απορίας πόσες περισσότερες είναι αυτές που δεν θα καταγράψουμε ποτέ, καθώς τα ζώα βυθίζονται προτού γίνουν αντιληπτά.

Ο αριθμός των νεκρών δελφινιών μπορεί να παραμείνει ένα μυστικό στα βάθη του Αιγαίου, αλλά όχι η καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες. (πηγή
Αρχιπέλαγος)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 



Τα δελφίνια και οι φάλαινες έχουν επηρεάσει σημαντικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πάνω στον πλανήτη διαμέσου των αιώνων, από τους αρχαίους Έλληνες έως τους λαούς της Σκανδιναβίας και τους Ινδιάνους της ΒΔ ακτής της Αμερικής.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έτρεφαν μεγάλο σεβασμό για τα κητώδη, ιδιαίτερα για τα πολυπληθή τότε δελφίνια, που απολάμβαναν την εύνοια του Ποσειδώνα.

Τα αποκαλούσαν «λαό της θάλασσας», γνωρίζοντας ότι είναι θηλαστικά και μάλιστα ευφυέστατα. Το δέος τους γίνεται φανερό από τους μύθους που έπλασαν, γοητευμένοι από τη δύναμη και τη χάρη των δελφινιών, ενώ δεν ήταν σπάνια η βαθιά φιλία μεταξύ δελφινιών και ανθρώπων.

Έτσι, οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι τα δελφίνια ήταν ουσιαστικά άνθρωποι, μεταμορφωμένοι από το θεό Διόνυσο σε υδρόβιους οργανισμούς. Θεωρούνταν δε πάντοτε καλοί σύντροφοι των ναυτικών που έφερναν καλή τύχη.

Η ίδια η λέξη «δελφίνι»* είναι καθαρά ελληνική. Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι θρύλοι, όσο και τωρινές ιστορίες διάσωσης ναυαγών από κητώδη. Ανάμεσά τους ο μουσικός Αρίωνας και ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος, ακόμη και ο θεός Διόνυσος.

Η θανάτωση του δελφινιού ισοδυναμούσε με ασέβεια και ιεροσυλία και τιμωρούνταν με θανατική ποινή.

*Δελφίνι από το δελφύς που προσδιορίζει κάθε νεογέννητο ζώο αλλά και τη μήτρα (π.χ. αδελφός)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.  

Δολοφονία δελφινιών ανοικτά της Σάμου from Archipelagos, IMC on Vimeo.

Απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων οι νεοέλληνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου