Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Το κόλπο με τα spreads, οι αγουροξυπνημένοι και το δούλεμα...


Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν ερώτηση*** για το σκάνδαλο της διευκόλυνσης των κερδοσκόπων, από την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών, με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, να διευρύνει το περιθώριο της κερδοσκοπικής πρακτικής του short selling επιμηκύνοντας το χρόνο διακανονισμού από 3 (Τ+3) σε 10 εργάσιμες ημέρες (Τ+10)*!
 
Καλά ξυπνητούρια! Και μπράβο για τα ανακλαστικά τους! Το θυμήθηκαν ενάμιση μήνα μετά τη δημοσιοποίηση κι ένα μήνα μετά την επερώτηση του Π. Λαφαζάνη**!!! Εύγε!
 
Το σκάνδαλο της διευκόλυνσης των κερδοσκόπων (σε άλλες χώρες θα ακουγόταν ήδη ο ήχος των "βραχιολιών" για κάποιους πολύ ψηλά ιστάμενους...) είχε φέρει στο προσκήνιο ο Ελεύθερος Τύπος στις... 11/4/2010!Στη βουλή ερώτηση** είχε κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στις 26/4/2010 στην οποία μεταξύ άλλων έλεγε:

"το μπαράζ των κερδοσκοπικών επιθέσεων το οποίο επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον ευρώ σε τόκους, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος, θωράκισε επαρκώς τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι διευκόλυνε τα διάφορα κερδοσκοπικά funds, να διευρύνουν την εφαρμογή της ευρέως διαδεδομένης κερδοσκοπικής πρακτικής του short selling επιμηκύνοντας το χρόνο διακανονισμού σε 10 εργάσιμες ημέρες"
(...)
"παραμένει, το ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε εν μέσω συντονισμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων τη συνέχιση της πρακτικής του short selling (...) σαν να μη συνέβαινε τίποτα μέχρι τις 07.04.2010, όπου ο σχετικός χρόνος μειώθηκε σε Τ+1." (από Hellenic Business)

Γιατί η αποστολή εξετελέσθει ίσως; Λέω τώρα εγώ, ως απολύτως κακοπροαίρετος... Χθες ο Π. Λαφαζάνης μετά την κατάθεση της ερώτησης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε στη Βουλή: 
"Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ απροσχημάτιστα λέει ότι η ΤτΕ διευκόλυνε ασύστολα την κερδοσκοπία από την επομένη των εκλογών. Η κατηγορία είναι βαρύτατη και δεν απευθύνεται μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών που την κάλυψε για αυτές τις πρακτικές. Το θέμα παίρνει ευρύτατες διαστάσεις. Ωστόσο, όσο το κινούσε η αντιπολίτευση έμενε στα σκοτεινά. Γιατί ανάλογη ερώτηση κατέθεσα και εγώ" (Ελεύθερος Τύπος)

Α, ναι...Έχουμε και το αστείο της υπόθεσης! Για το θέμα παρενέβει και... η ΝΔ! Μετά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!!! Ε, τι να γράψουν πια και οι επιθεωρησιογράφοι, μου λέτε; Ολόκληρος κλάδος θα βγει κι αυτός στην ανεργία:
(από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Στο θέμα παρενέβη και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως ο υπουργός Οικονομικών είναι έκθετος.
"Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αφήνει έκθετο τον υπουργό Οικονομικών και επιβάλλει την άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτησή του, αφού η στάση του, μέχρι σήμερα, δημιουργεί, εύλογα, πολλά ερωτηματικά".

Αλήθεια, σε δική τους εφημερίδα δεν πρωτοδημοσιεύθηκε; Πως και η ΝΔ έκανε την πάπια τόσο καιρό; Και προσέξατε τι είπε ο τομεάρχης του Αντωνάκη: "Η σημερινή εξέλιξη..." κλπ κλπ. Δηλαδή η επερώτηση των ΠΑΣΟΚων!!! Περίμεναν επιβεβαίωση από το ΠΑΣΟΚ!!! Τόσο καιρό είχαν "ανησυχίες, προβληματισμούς και ενστάσεις" αλλά δεν μας το λέγανε! Έλεος βρε καρακλόουν!

Οι συγκυβερνούντες δεξιοί κι ακροδεξιοί κάνανε τους Κινέζους και τώρα που κάποιοι Πασόκοι την πέσανε στον Παπακωνσταντίνου, ξυπνήσανε κι αυτοί. Κατόπιν -βεβαίως- κηδείας κι η Βάσω και λοιποί, κάτι που σε κάνεις να σκεφτείς το γνωστό παιχνιδάκι του καλού και κακού μπάτσου... Κακοπροαίρετα πάντα...

Αν δεν ήταν τόσα επικίνδυνη η κατάσταση θα έλεγα πως ζούμε μέρες απολύτως κωμικές...


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

* (επεξήγηση από Hellenic Business): ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε.

Αν δηλαδή συμφωνήσει να πουλήσει με το spread στα 250 (υψηλότερη αξία ομολόγου) και βρει να αγοράσει ομόλογα, μερικές ημέρες μετά, όταν το spread είναι στα 350 (χαμηλότερη αξία ομολόγου), ο κερδοσκόπος θα επωφεληθεί από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης (δηλαδή: 1% επί του κεφαλαίου). Θα έχει κερδίσει δηλαδή 1% επί της αξίας των χρημάτων του μέσα σε ελάχιστες ημέρες.


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

**Επερώτηση Π. Λαφαζάνη (26/04/2010)
***Επερώτηση 10 βουλευτών ΠΑΣΟΚ (19/5/2010)

 .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου από ΕΤ (11/4/2010)
(πηγή politis-gr):

Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία.


Το σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την …επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος  το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την επομένη τωνεκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας  σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν …..αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου  από Τ3 σε Τ10.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).
Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.
Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα  μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.
Προς τον σκοπό αυτό μετέτρεψαν τη δημοπρασία που θα έπρεπε  να κάνει η ΤτΕ για να βρει τα ομόλογα που δεν είχε να παραδώσει ο «σορτάκιας» από υποχρεωτική σε … «προαιρετική»!!!
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση  των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.
Και τα δικά μας, …δικά μας και τα δικά σας …δικά μας ! Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας ,  χωρίς….κανένα ρίσκο!
Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα , διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες  μετά τις εκλογές ,  τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!
Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν  ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …450!
Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Άραγε , ….ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά;
ΥΓ. Η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί;
Γιατί όταν  μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την περασμένη Πέμπτη (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ+1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
Δεν Νογάτε Τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου