Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Μάθημα 1ον: έξω οι μετανάστες!

Ρατσιστικό κείμενο τοιχοκολλήθηκε σε όλες τις αίθουσες ενός γυμνασίου της Αθήνας με τις ευλογίες της διεύθυνσης του σχολείου. Διάλεξαν και τη μέρα: στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού! Στο μεταξύ, έξω στο προαύλιο τα παιδιά έπαιζαν μπάλα πάνω σε ένα ρατσιστικό σύνθημα που δεν είχε σβηστεί εδώ και μήνες.
Η φράση «ΓΑΜΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ» ήταν γραμμένη φαρδιά πλατιά στο προαύλιο του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου επί τέσσερις μήνες. Η διεύθυνση πήρε, λέει, τον Δήμο να έρθει να το σβήσει, αλλά ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Ο Δήμος το διαψεύδει. Και το σύνθημα έμεινε για να καλημερίζει κάθε πρωί τα Αλβανάκια του σχολείου. (ΦΩΤ: Αγγελική Παναγιώτου, 23/4/2010, Scooligans
Χρειάστηκε να επισκεφθούν το σχολείο μέλη των Scooligans, μετά από καταγγελία για άλλο ρατσιστικό επεισόδιο, για να ειδοποιηθεί ο Δήμος Γαλατσίου και να σβηστεί το σύνθημα εντός 24 ωρών!


Μεταφέρω από τους Scooligans:

Πριν ένα μήνα ήρθε ένα mail στους Schooligans. Ήταν η φωτοτυπία ενός κειμένου που, όπως μας επιβεβαίωσαν καθηγητές και μαθητές, είχε τοιχοκολληθεί με εντολή της διευθύντριας σε όλες τις αίθουσες του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Ήταν ένα ρατσιστικό κείμενο γεμάτο ειρωνεία και προκατάληψη για τους λαθρομετανάστες.

Επισκεφθήκαμε το σχολείο για να κάνουμε ρεπορτάζ. Η έκπληξη δεν ήταν το ρατσιστικό σύνθημα που είδαμε μπαίνοντας στο προαύλιο. Τέτοια υπάρχουν και σε άλλα σχολεία. Η έκπληξη ήταν ότι το έχουν αφήσει να υπάρχει εδώ και μήνες σε ένα κατά τα άλλα πολύ περιποιημένο σχολείο. 
(...) 
Η τωρινή διευθύντρια είναι φιλόλογος με 33 χρόνια υπηρεσίας και θεωρείται «άνθρωπος της εκκλησίας». Το σχολείο έχει περίπου 350 παιδιά. Όπως σε όλη την Ελλάδα, κάποια από αυτά είναι Αλβανάκια, Ουκρανάκια, Πολωνάκια. Τον Δεκέμβριο κάποιος έγραψε στο πάτωμα του προαυλίου το σύνθημα: «Γαμιούνται οι Αλβανοί και οι αναρχικοί». Τέσσερις μήνες μετά, το σύνθημα είναι ακόμα εκεί. Η διευθύντρια ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να σβηστεί γιατί είναι γραμμένο πάνω στο ταρτάν.
(...)
«Αν είχαμε ενημερωθεί, μέσα σε μία βδομάδα το σύνθημα θα είχε σβηστεί. Ειδικά ένα τόσο εξοργιστικό σύνθημα!», μας είπε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κύριος Οικονομόπουλος όταν επικοινωνήσαμε μαζί του.

Όποιος και αν έχει την ευθύνη, τα επιχειρήματα είναι αστεία. Τι πάει να πει ότι «είναι δύσκολο να σβηστεί το σύνθημα»; Τρόπος σίγουρα υπάρχει. Αν το σύνθημα έλεγε τα ίδια για τη διευθύντρια, τον Δήμαρχο ή τον Πρωθυπουργό, δε θα το έσβηναν αμέσως; (...) Πώς θα νιώθει ένα Αλβανάκι όταν επί τέσσερις μήνες βλέπει αυτό το σύνθημα μέσα στο σχολείο του;
(...)
Στις 18 Μαρτίου ήρθε σε όλα τα σχολεία μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
(...)
Πώς γιόρτασε η διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού; Είπε, φυσικά, στους καθηγητές να μιλήσουν αν θέλουν στα παιδιά για τον ρατσισμό, αλλά παράλληλα είπε σε έναν καθηγητή να κολλήσει μέσα σε όλες τις αίθουσες ένα κείμενο με τίτλο: «Αν διαβής παράνομα τα ελληνικά σύνορα».
Σύμφωνα με το κείμενο, αν περάσεις παράνομα τα σύνορα οποιασδήποτε ξένης χώρας, σε πυροβολούν, σε φυλακίζουν, σε αφήνουν να σαπίσεις... Αν όμως περάσεις παράνομα τα ελληνικά σύνορα, εξασφαλίζεις εργασία, άδεια, παιδεία, υγεία, λεφτά και… ευημερία. Η ειρωνεία κορυφώνεται στo τέλος: «Εξασφαλίζεις επίσης την κάλυψη ελληνικών κομμάτων να βρίζεις την Ελλάδα. Τώρα σε λίγο θα μπορείς να φτιάξεις και πολιτική παράταξη».

Ο καθηγητής που πήρε το χαρτί από την διευθύντρια, μπήκε και το κόλλησε στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε τάξης. «Εκείνη τη στιγμή είχαμε διάλειμμα», λένε τα παιδιά. «Τον είδαμε να μπαίνει μέσα, να το κολλάει και να φεύγει κατευθείαν χωρίς να μας πει τίποτα. Ο καθηγητής αυτός ασχολείται πολύ με τη θρησκεία και την εκκλησία. Στην Α' Γυμνασίου μάς έλεγε να μη βλέπουμε Στρουμφάκια γιατί είναι πράγματα του Σατανά!».

Κατά… σατανική σύμπτωση, το κείμενο αυτό συνδέεται όντως με την Εκκλησία. Λίγες μέρες πριν είχε δημοσιευτεί στο έντυπο «Ενοριακή ευλογία» που εκδίδει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πευκακίων.

Το κείμενο έμεινε κολλημένο για μέρες. «Κάποια στιγμή», μας λένε τα παιδιά, «το πήραν χαμπάρι δύο καθηγήτριες και έγιναν έξαλλες. Η μία το κατέβασε αμέσως και το έσκισε, χωρίς να πει κουβέντα. Η άλλη μας έκανε μια συζήτηση γι’ αυτό μέσα στην τάξη. Εμείς της είπαμε ότι το βρίσκουμε τελείως ρατσιστικό!»

Στον σύλλογο καθηγητών δεν έγινε καμία επίσημη συνεδρίαση γύρω από το θέμα. Σε όσους ζήτησαν το λόγο από την διευθύντρια, η απάντησή της ήταν: «Εγώ το είδα σαν μια απλή σύγκριση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι στις άλλες χώρες. Είναι ένα κείμενο θετικό για την Ελλάδα! Δείχνει πόσο ανεκτική χώρα είναι! Γιατί να θίγεται κάποιος;».

Έλα ντε!
 • Τη μέρα που παραδίδαμε το περιοδικό στο τυπογραφείο (27/4), επικοινώνησε μαζί μας πάλι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου και μας είπε τα εξής: «Αμέσως μετά το τηλεφώνημά σας πήγα στο 6ο Γυμνάσιο και είδα κι εγώ αυτό το απαράδεκτο σύνθημα, για το οποίο κανείς δε μας είχε ενημερώσει. Έδωσα εντολή στο συνεργείο του Δήμου και το έσβησαν μέσα σε μία ώρα!».

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
 
Στο tvxs, σε άρθρο υπό τον τίτλο "Μαθήματα μισαλλοδοξίας από τη διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου" αναδημοσιεύεται το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω κειμένου των Schooligans. Άτυχος τίτλος, εύκολος...
Ασφαλώς η διεύθυνση έχει την κύρια ευθύνη, αλλά όλοι οι άλλοι τι έκαναν; Τόσους μήνες εκεί αυτή η αθλιότητα, δεν την είδε κανένας καθηγητής; Δεν την είδε κανένας γονιός; Το υπουργείο Παιδείας θα τιμωρήσει άραγε αυτή την ανεκδιήγητη διευθύντρια και τους αδιάφορους “δασκάλους”;  Η απειλή της εξαχρείωσης της κοινωνίας δεν είναι μόνο έργο των τηλεκανίβαλων  κι όσων ωθούν την κοινωνία στο "όλοι εναντίον όλων". Για να γίνει το εφιαλτικό σενάριο -που κάποιοι στήνουν μεθοδικά- καθημερινή παράσταση, χρειάζεται και  την αδιαφορία ή ανοχή του κάθε πολίτη, που "ξεχνάει" να είναι Πολίτης. Δεν αρκούν τα λόγια, πρέπει να βρίσκει ισχυρά αναχώματα,  από όλους, κάθε απόπειρα της ώθησης της κοινωνίας στη μισαλλοδοξία Τα δύσκολα χρόνια που έχουμε μπροστά μας δεν επιτρέπουν σε κανέναν την πολυτέλεια της αδιαφορίας-ανοχής. Το δεν άκουσα, δεν είδα, δεν ξέρω, είναι  συνενοχή κι αν δεν υπάρχει καθημερινή αντίσταση απέναντι  στη βαρβαρότητα, σύντομα θα πνίξει όλους μας.

3 σχόλια:

 1. Μια καλή ευκαιρία δόθηκε εδώ για τους εκπαιδευτικούς. Θα μπορούσαν να το σβήσουν μαζί με τους μαθητές. Αντιρατσισμός στην πράξη!!! Ελληνάκια - Αλβανάκια μαζί θα έβαζαν υπογραφή για τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλά οι -εκπαιδευτικοί;- δημόσιοι υπάλληλοι δεν είδαν τίποτα επί 4 μήνες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντίσταση στην καθημερινή βαρβαρότητα. Αυτό λέω κι εγώ. Μακάρι να το ακούσουν και να σκεφτούν όλοι. Η ανοχή ή η αδιαφορία ή η σιωπή είναι όντως συνενοχή, όσο κι αν θέλει κάποιος να βγάζει την ουρά του απέξω.
  Στην συγκεκριμένη περίπτωση υποθέτω δεν ξεσηκώθηκαν και οι καθηγητές επειδή αυτή ήταν διευθύντρια. Αν είναι έτσι, σημαίνει ότι όποιος έχει μια θέση ευθύνης πρέπει να κάνει ό,τι γουστάρει;... Δουλικότητα, φοβία, εθελοτυφλία, αδιαφορία. Ωραίοι συνδυασμοί και σίγουρα υπερ της προόδου και της μορφώσεως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή