Τρίτη 18 Μαΐου 2010

"Δεν φοβάμαι τις εξουσίες, τις Ερινύες φοβάμαι..."


του Δημήτρη Χρήστου (από ΑΥΓΗ) 

Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η άρνηση της Σοφίας Σακοράφα να υποστηρίξει τα σκληρά μέτρα της τρόικας που αποδέχτηκε άνευ όρων η κυβέρνηση. Γνωρίζω εδώ και χρόνια ότι η Σοφία είναι εξαιρετικά γενναία και ότι έχει κόκκινη γραμμή, που πέρα από αυτή, δεν μετακινείται με τίποτα. Είχε άλλωστε προειδοποιήσει για το τι θα πράξει, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς την Σοφία δεν την γνωρίζει τόσο καλά ο κ. πρωθυπουργός, ο οποίος την θαύμαζε για το θάρρος της να κατεβαίνει στην Παλαιστίνη σε σκληρές εποχές, υποστηρίζοντας σταθερά και χωρίς φόβο τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων.

Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή, λίγο πριν δηλώσει παρούσα, εξήγησε στον πρωθυπουργό τους λόγους πολιτικής και ηθικής συνέπειας που δεν της επιτρέπουν να πει "ναι" στο σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο κ. Παπανδρέου φοβόταν πως υπάρχουν και άλλου είδους διεργασίες, πως η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ίσως μετακινηθεί προς άλλο κόμμα, στην αριστερά. Η κ. Σακοράφα του ξεκαθάρισε πως θα τιμήσει στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών που την ψήφισαν. Οι δεσμεύσεις της απορρέουν από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις θέσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού όταν έλαβαν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Θα μπορούσα, -είπε η Σοφία- να ψηφίσω "ναι" σε θυσίες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αν κάποιοι έκαναν τον κόπο να εξηγήσουν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι είναι προσωρινές, ορισμένου χρονικού διαστήματος. Εδώ πάμε σε θυσίες χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη να μας πει πως σε δύο ή τρία χρόνια θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Ακόμα χειρότερα, μας ενημερώνουν μέσω των εμφανίσεών τους στην τηλεόραση, πως το 2013 το χρέος της χώρας θα έχει εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15%!

Εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν φτάσει στον υπολογιστή της από απλούς πολίτες και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που την συγχαίρουν για την πολιτικά γενναία στάση της. Κάποιο μάλιστα μήνυμα από γκρουπ αντιεξουσιαστών τής… χορηγεί άδεια να κυκλοφορεί ελεύθερα στους δρόμους! Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία της είπε πως εξέφρασε με τη στάση της το 95% του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Εμένα δεν με νοιάζουν αυτά, είπε η Σοφία Σακοράφα. «Δεν φοβάμαι τις εξουσίες. Το μόνο που φοβόμουν ήταν οι Ερινύες που θα με βασάνιζαν κάθε βράδυ, αν είχα πει 'ναι' σε όλα άνευ όρων».

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Αναμενόμενη η στάση της Σοφίας Σακοράφα, για όσους έχουν παρακολουθήσει την πολιτική της δράση. Εκείνο που με εντυπωσιάζει στα παραπάνω, δεν είναι τα όσα λέει εκείνη, που (θα έπρεπε να) είναι τα αυτονόητα.

Το εντυπωσιακό για μένα είναι εκείνο το μήνυμα από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που της έγραψε πως "εξέφρασε με τη στάση της το 95% του κόσμου του ΠΑΣΟΚ". Πως βρήκε το θράσος αυτός ο άνθρωπος και της το έγραψε; Πόσο θρασίμι είναι κάποιος που ομολογεί έτσι κυνικά πως είναι ένας πολιτικός απατεώνας; Γιατί, τι άλλο είναι κάποιος που, ενώ εκλέχθηκε ως αντιπρόσωπος ενός τμήματος του λαού, παραδέχεται πως πράττει ενάντια στην θέληση και εντολή που του έδωσαν οι ψηφοφόροι του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου