Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

"Πάπα" έχουμε! Δημοκρατία;

Habemus Papam! του Milco van Klingeren (πηγή)

Δεν ξέρω τι συνδέει την εκλογή του Πάπα με την παραπάνω φωτογραφία και γιατί ο φωτογράφος
την ονόμασε έτσι (habemus Papam=έχουμε Πάπα, φράση που αναγγέλει την εκλογή νέου Πάπα). Ίσως είχε... μαντικές ικανότητες και προφητικά συνδύασε την "εκλογή" του δικού μας "Πάπα"
και τον ύπνο (ή μήπως θάνατο;) της Ελληνικής Δημοκρατίας...




Habemus Schioppam! 
του Θανάση Καρτερού 
από την ΑΥΓΗ

Η επίσημη ανακοίνωση της πρόσληψής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και η σκιαγράφηση των καθηκόντων του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: Ο κ. Τομάζο Πάντο Σκιόπα δεν είναι απλώς ένας απλός, έστω υψηλού επιπέδου, σύμβουλος του Γιώργου, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Η ημιεπίσημη της κυβερνήσεως τον χαρακτηρίζει υπερυπουργό, όλοι συμφωνούν ότι θα είναι το αφεντικό του οικονομικού επιτελείου, αλλά και το ίδιο το βιογραφικό του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία, ότι τα καθήκοντά του θα είναι απείρως σοβαρότερα από το να παρέχει συμβουλές έναντι αμοιβής.

Η πληροφορία ότι προτάθηκε, δηλαδή επιβλήθηκε, στον Γιώργο από τις αγορές (ΕΚΤ-ΔΝΤ), δεν είναι συνεπώς τυχαία, ούτε και φαίνεται αστήριχτη. Όπως και να έχει όμως, είναι άνθρωπος των αγορών, διαφημίζεται από την ίδια την κυβέρνηση ως άνθρωπος των αγορών και ενθρονίστηκε πανηγυρικά ως άνθρωπος των αγορών. Και με διαδρομή που περνάει τόσο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όσο και από τον υπουργικό θώκο στην Ιταλία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν έρχεται για να παίξει τις κουμπάρες, αλλά για να επιβάλει πολιτικές. Το ερώτημα αν οι πολιτικές του θα αποσκοπούν να βοηθήσουν την Ελλάδα απέναντι στους δανειστές, ή τους δανειστές απέναντι στην Ελλάδα, χρειάζεται μεγάλος προβληματισμός για να απαντηθεί;

Συνεπώς με τον κύριο Σκιόπα η Ελλάδα κάνει ένα άλμα στην παράδοση της εξουσίας σε κέντρα εκτός δημοκρατικών θεσμών και εκτός της χώρας. Η τρόικα δεν έχει πια μόνο τους τοποτηρητές και τους υπαλλήλους της, ούτε μόνο τη συμμαχία των προθύμων, για να διεκπεραιώνει την πολιτική της στο εσωτερικό. Έχει και τον υπερυπουργό της, ένα δικό της άνθρωπο, ο οποίος περιβάλλεται από την πρώτη μέρα με απίστευτες αρμοδιότητες και επιβάλλεται ως αφεντικό όλων των υπουργών.

Ναι, αλλά θα ελέγχεται από τον πρωθυπουργό, θα πείτε. Αλήθεια; Μήπως ελέγχει και τον πρωθυπουργό; Από τη στιγμή που αναδείχτηκε με τις ευλογίες της τρόικας Πάπας της Οικονομίας, ποιος είναι ισχυρότερος; Ο Γιώργος που μπορεί υποτίθεται να απορρίψει τις συμβουλές του, ή και να τον απολύσει, αλλά με καταστροφικό κόστος για τη χώρα στις αγορές, ή ο Σκιόπα, που με μια δήλωσή του μπορεί να ρίξει και την Ελλάδα και τον Παπανδρέου στο βάραθρο; Σκεφτείτε το, πριν ανακράξουμε όλοι μαζί Habemus Schioppam!


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 

Κατέστρεψε τον Πρόντι, θα σώσει τον Γιώργο 
από το Διαδίχτυ

Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι με αποτέλεσμα μέσα σε δυο χρόνια (στη μέση της θητείας) να επανέλθει ο Μπερλουσκόνι στην εξουσία, ο Τομάσο Παντόα-Σιόπα, ανέλαβε σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Τομάσο που έχει γίνει επιθεώρηση στην Ιταλία προκαλεί νέα γέλια στην γειτονική χώρα με το που ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τον Γ. Παπανδρέου. 

Να τι γράφει το blog Σίβυλλα για τον κ Τομάσο. 
Γράφει ο Νεοκλής Θεοδωρόπουλος

Διαβάζουμε: «Ο ιταλός, πρώην Υπουργός, Tommaso Padoa-Schioppa, ορίστηκε σύμβουλος του Παπανδρέου για την οικονομία». 
Tommaso Padoa-Schioppa, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος, έξω από πολιτικούς σχηματισμούς, φίλος του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, από την εποχή που ήταν υπουργός βιομηχανίας της δεξιάς (1978).

Διάσημος στην Ιταλία για το οικονομικό του «δόγμα», την περιβόητη δήλωσή του ως υπουργός οικονομίας το 2007 «Οι φόροι είναι ένα υπέροχο πράγμα…»!  

Υπουργός τρελάθηκε: Οι φόροι είναι όμορφοι (Ministro impazzito: le tasse sono belle), έγραφαν όλες οι εφημερίδες!  

Η οικονομική του πολιτική επίφερε την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι, (πριν κλείσει διετία) και την άνοδο στην κυβέρνηση του Berlusconi… 

Η φιγούρα του σημερινού συμβούλου της Ελλάδας, είναι ένα ανέκδοτο για την ιταλική αριστερά και όχι μόνο… Η πολιτική του, ακραία νεοφιλελεύθερη είναι παροιμιώδης… κάτι σαν τον Νόβα που πέρασε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός γαργάλατα...  

Μάλιστα, έγινε επιθεώρηση, αλλά και βιβλίο με τεράστια εκδοτική επιτυχία από τον δημοσιογράφο Leonardo Facco και τον κωμικό Massimo Pongolini - Pongo (αριστεροί κι οι δύο)!  (βίντεο για γνώστες της Ιταλικής):

Για την τραγική φιγούρα του Tommaso Padoa-Schioppa:
- La Repubblica (7 Οκτώβρη 2007)
- Corriere della Sera (7 Οκτώβρη 2007)
- Il Giornale (8 Oκτώβρη 2007)
Και το βίντεο με τη δήλωση που έγινε ανέκδοτο:


Κανονικά εδώ θα έβαζα το βίντεο που είχε αναρτηθεί στο blog Sibilla με την δήλωση του Schioppa.
Δυστυχώς το βίντεο έγινε ξαφνικά σήμερα (ή χθες;) "μη διαθέσιμο" για την Ελλάδα! Τόσο στο blog Sibilla όσο και στο Youtube στο βίντεο απέκτησε πνευματικά δικαιώματα η... Sony Music (!!!) και δεν επιτρέπει την προβολή του στην Ελλάδα!!! 

και

Τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου