Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Περικοπή των δώρων και στον ιδιωτικό τομέα ζητά η Κομισιόν

(πηγή)
από το Ποντίκι (31/7/10)

Όπως φαίνεται δεν θα γλιτώσει ούτε ο ιδιωτικός τομέας από τις ορέξεις της Κομισιόν, αφού η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να προχωρήσει στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτό που θα συζητηθεί πριν από την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου είναι η δραστική περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος αδείας - κάτι που εφαρμόστηκε ήδη στον δημόσιο τομέα.


Για το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προειδοποιήσει η τρόικα, κατά την τρέχουσα επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς και το ΔΝΤ -που μέχρι πρόσφατα ήταν στη «γραμμή» της μη παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα- τώρα πλέον θεωρεί καθοριστική την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο.

Κοινοτικές πηγές μιλούν πλέον ευθέως για ύφεση που θα ξεπεράσει και το 4% το 2010 στην Ελλάδα κι η οποία δεν πρόκειται να πάψει να κινείται σε αρνητικό έδαφος πριν από το τέλος του 2012 - κι αυτό εάν όλα εξελιχθούν καλά.

Η ανεργία, κατ' αναλογία, αυξάνεται κάθε μήνα, με το ένα εκατομμύριο των ανέργων να θεωρείται εξαιρετικά ρεαλιστικός αριθμός μέσα στο διάστημα της δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2014) - κάτι που ταυτόχρονα σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση του δείκτη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η κατάργηση των ελαχίστων προκαθορισμένων αμοιβών και η καταπολέμηση των ολιγοπωλίων τύπου ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ.

Διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση αφενός δεν βιάζεται, αφετέρου και τα μέτρα που προωθεί έχουν αργή απόδοση και άρα -όπως υποστηρίζουν- είναι μονόδρομος η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και ταυτοχρόνως να μειωθεί η ζήτηση.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

-Περί της "ιδιοφυούς" στρατηγικής της ΕΕ που οδηγεί σε εφιάλτες, προτείνω την ανάγνωση του άρθρου του Βεργόπουλου, δύο αναρτήσεις πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου