Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ντροπιαστική και ανόητη η πρόσκληση του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η Σαμπίνε Βιλς είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αριστεράς στο πλαίσιο της Αριστερής Ενωτικής ευρωομάδας στο Στρασβούργο και ανέλυσε, μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής (στην Ελένη Τσερεζόλε), τη στάση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ στην κρίση καθώς και τις επιπτώσεις της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα.


* Πώς κρίνετε τον μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας; Πολύ λίγο και πολύ καθυστερημένο;

Τα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας έρχονται πολύ αργά. Επιπλέον δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Θέλω να σας θυμίσω ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 γίνεται συζήτηση στην Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγων. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιραζόταν το ρίσκο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Τότε ήταν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Στάινμπρικ, που απέρριψε την ιδέα. Εάν είχε προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία, η σημερινή επίθεση των αγορών στην Ελλάδα θα είχε αποκρουστεί.


* Η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, τι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα έχει;

Είναι ξεκάθαρο ότι η βοήθεια θα δίνεται μόνο εφόσον εφαρμοστούν ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας. Φοβάμαι ότι από τα μέτρα αυτά θα θίξουν και πάλι τους μισθωτούς και τους κοινωνικά αδύναμους. Η ανάμειξη του ΔΝΤ ήταν ένα πολύ κακό σημάδι. Σε πολλές χώρες που μπήκε το ΔΝΤ έπαιξε μόνο τον ρόλο του βοηθού των χρηματαγορών. Στην Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία αντιμετωπίζει την κρίση χωρίς να λάβει υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα του.

* Αυτή η επέμβαση του ΔΝΤ αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για την Ευρωζώνη;

Σαφέστατα ναι. Είναι η ομολογία της Ε.Ε. και κυρίως των χωρών της Ευρωζώνης ότι δεν είναι σε θέση να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους. Αντί να υπερασπιστούν από κοινού το κοινό μας νόμισμα, φωνάζουν στο τραπέζι το ΔΝΤ που καθοδηγείται από την Ουάσιγκτον. Αυτό δεν είναι μόνο ντροπιαστικό είναι και πολιτικά ανόητο. Ο καθένας πια στον κόσμο έχει πάψει να σέβεται το ευρώ.

* Τι είδους προηγούμενο δημιουργεί η ελληνική περίπτωση;

Ήδη παρατηρούμε ότι οι διεθνείς χρηματαγορές δεν περιορίζονται στο να ξεζουμίζουν την Ελλάδα. Τώρα πιέζουν την Πορτογαλία, ακόμη και την Ισπανία. Είναι μια πυρκαγιά που εξαπλώνεται. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα γίνει αυτό, αλλά δεν εισακούστηκαν.

* Πώς κρίνετε τη στάση της Μέρκελ; Δρα ουσιαστικά κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων;

Η Μέρκελ πιστεύει ότι με τη στάση της υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα. Αλλά κάνει λάθος. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. που να έχει επωφεληθεί περισσότερο από τη Γερμανία από την κοινή αγορά και το ευρώ. Η γερμανική βιομηχανία δεν θα είχε ποτέ αυτές τις εξαγωγικές επιτυχίες, εάν δεν υπήρχε η Ε.Ε.. Τις περισσότερες εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών η Γερμανία τις κάνει στην Ευρώπη. Εάν η Ε.Ε. βυθιστεί στην κρίση, ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η Γερμανία.

* Κατά τη γνώμη σας γιατί ενήργησε έτσι; Λόγω των σημερινών εκλογών στη Ρηνανία - Βεστφαλία; Λόγω των πιέσεων των φιλελεύθερων κυβερνητικών της εταίρων; Και για τους δύο λόγους;

Φοβάμαι και για τα δυο. Στις σημερινές εκλογές το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι καλό για την CDU. Αλλά και το FDP θα χάσει. Τα δύο δεξιά κόμματα θέλησαν να κερδίσουν ψήφους με τη λαϊκίστικη επίθεση ενάντια στην Ελλάδα. Κυρίως το FDP το έκανε αυτό. Αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θέλησαν να μείνουν πίσω. Αυτό είναι ανεύθυνο.

* Ποιο μήνυμα στέλνει η ελληνική κρίση;

Η ελληνική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη κρίση σε όλη την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Όλες οι χώρες με υψηλά ελλείμματα -Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, οι χώρες της Βαλτικής, πιθανά και η Ιταλία και η Βρετανία- θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα τα επόμενα θύματα των αγορών. Το «μήνυμα» αυτής της κρίσης είναι σαφές. Ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μια κοινή οικονομική πολιτική. Αυτή τη στιγμή το ευρώ κρέμεται στον αέρα χωρίς αυτό το υπόβαθρο. Ένα νόμισμα χωρίς ένα μίνιμουμ κράτους και κυρίως χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που το μοιράζονται δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Αυτό το λέγαμε εμείς οι αριστεροί πάντοτε στη Γερμανία. Είτε τώρα θα αποφασίσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είτε θα πισωγυρίσουμε, με όλες τις πικρές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου