Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η "βοήθεια" στην Ελλάδα είναι βοήθεια στις τράπεζες


Σκίτσο του Carlos Latuff για τον ΔΡΟΜΟ
Ζαν Πιέρ Μπραρ (βουλευτής του K.K.Γαλλίας): "Τα χρήματα που θα στείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, θα περάσουν απλά από τα κυβερνητικά ταμεία της Αθήνας για να επιστρέψουν αμέσως στις τράπεζες και τους εμπόρους όπλων"

"Αν υπάρχει πρόγραμμα λιτότητας, αντί να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της, θα βρεθεί σε μεγαλύτερη δυσκολία, με περισσότερους ανέργους"

"Όλοι μας είμαστε θύματα της αναζήτησης όλο και μεγαλύτερου κέρδους για τις τράπεζες"

 Η "βοήθεια" στην Ελλάδα είναι βοήθεια στις τράπεζες
Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε (ΑΥΓΗ)

«Αν ο Παπανδρέου έλεγε ότι δεν πληρώνουμε το χρέος, τι θα συνέβαινε; Όχι πάντως κάτι χειρότερο από ό,τι σήμερα με το φοβερό πρόγραμμα λιτότητας. Οι τραπεζίτες όταν δεν πληρώνονται, διαπραγματεύονται. Όμως σε βάρος του ελληνικού λαού, έγιναν δώρα στους τραπεζίτες!». Μιλά ο βουλευτής του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Μπραρ, που βρέθηκε στην Αθήνα, για τη συγκέντρωση της Παρασκευής που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μπραρ ήταν ο εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η σημερινή λογική. Να αγωνιστούμε κατά των κυβερνήσεων για τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών αμφισβήτησης των προγραμμάτων λιτότητας και τον συντονισμό των κοινωνικών κινημάτων των χωρών. Ίσως η κρίση αυτή να είναι η ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κινήματος σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως έγινε με την οδηγία Μπολκεστάιν».


- Γιατί το ΚΚΓ απέρριψε το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Σαρκοζί;

Γιατί δεν πρόκειται για σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά προς τους τραπεζίτες που οδήγησαν τη χώρα στις δυσκολίες και τους έμπορους όπλων, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν εμπλακεί για το 2009 με ποσό ύψους 75 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα. Οι ελβετικές με 64 δισ. και οι γερμανικές με 43 δις. Άρα ο φόβος των τραπεζών μήπως χάσουν τα χρήματά τους ήταν εκείνος που δικαιολόγησε το σχέδιο βοήθειας, όχι προς την Ελλάδα αλλά προς τους τραπεζίτες, οι οποίοι επέβαλαν στην Ελλάδα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, που συνέβαλαν στο να βρεθεί η χώρα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε λοιπόν κανονικά να πληρώσουν οι τραπεζίτες και όχι η Ευρώπη.

- Άρα πρόκειται για ένα deal που ευνοεί τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες…

Και τους Γάλλους και Γερμανούς εμπόρους όπλων. Και αυτό εξηγείται πολύ απλά: το 2009 το 13% της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας αφορούσε την Ελλάδα και το ίδιο συνέβαινε και με τη Γαλλία. Άρα η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός πελάτης της γαλλικής και γερμανικής εξοπλιστικής αγοράς…

- Τον οποίο πελάτη δεν πρέπει να αφήσουν να ναυαγήσει…

Απολύτως. Τα χρήματα που θα στείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, θα περάσουν απλά από τα κυβερνητικά ταμεία της Αθήνας για να επιστρέψουν αμέσως στις τράπεζες και τους εμπόρους όπλων! Γιατί εμείς ψηφίσαμε λοιπόν κατά; Γιατί θα έπρεπε οι τράπεζες, που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού, να πληρώσουν! Εμείς αναπτύξαμε μια διαφορετική επιχειρηματολογία…

- Ακριβώς, ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Προτείναμε σειρά πραγμάτων. Καταρχήν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, θα έπρεπε να έλθουν οι πιστωτές, οι τραπεζίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη, αναδιαρθρώνοντας το ελληνικό χρέος με νέα χαμηλότερα επιτόκια. Προτείναμε επίσης η Ε.Ε. να δανείζει απευθείας στην Ελλάδα με 1%, για παράδειγμα. Και βεβαίως χωρίς πρόγραμμα λιτότητας. Γιατί αν υπάρχει πρόγραμμα λιτότητας, αντί να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της, θα βρεθεί σε μεγαλύτερη δυσκολία, με περισσότερους ανέργους. Και ό,τι συμβαίνει με την Ελλάδα, θα συμβεί σύντομα και στην Πορτογαλία και την Ισπανία…

- Η Ελλάδα είναι ένα είδος πειραματόζωου…

Ναι, ακριβώς. Γιατί εκεί η κατάσταση ήταν άμεσα δυσκολότερη και αυτό ισχύει και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και μετά υπάρχει και η Γαλλία με ένα έλλειμμα πολύ σημαντικό…

- Όπου ήδη επιβλήθηκε το πάγωμα των δημοσίων δαπανών…

Ακριβώς. Εμείς λοιπόν είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή τη λογική. Πρέπει να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να γίνει διαφορετική διανομή του πλούτου. Η λεγόμενη λοιπόν «βοήθεια» προς την Ελλάδα είναι ένας τρόπος να ειπωθεί στους τραπεζίτες ότι αφού στραγγαλίσατε τους Έλληνες, δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο, εφόσον η ΕΕ θα σας καλύψει, βάζοντας τους Έλληνες να πληρώσουν ξανά. Και το ίδιο ισχύει και για τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς με πολύ υψηλά επιτόκια.

- Η Κομισιόν κάνει λόγο τώρα για προγράμματα αναζωογόνησης της ανάπτυξης. Αλλά είναι δυνατό αυτό παράλληλα με πολιτικές αυστηρής λιτότητας;

Όχι δεν είναι δυνατόν. Πρόκειται για προπαγάνδα για να αποκοιμίσουν τους λαούς. Εμείς μετείχαμε στην εκδήλωση της Παρασκευής στην Αθήνα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό και να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Όλοι μας είμαστε θύματα της αναζήτησης όλο και μεγαλύτερου κέρδους για τις τράπεζες. Κι επίσης, στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: είχαμε τη γερμανική υπεροψία απέναντί της αλλά ξεχνάμε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, 50 δισ. ευρώ ως πολεμικές αποζημιώσεις που δεν πλήρωσε ποτέ! Και στο σημείο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση παραδόθηκε έναντι της λογικής των τραπεζών της Ε.Ε. και δεν υπερασπίζεται τον ελληνικό λαό, που καταληστεύεται από τις κινήσεις των κεφαλαίων, από τους τραπεζίτες.

- Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και υπάρχουν πολλές προτάσεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Πόσο πιθανό είναι κατά τη γνώμη σας αυτό το ενδεχόμενο;

Πιστεύω ότι πρέπει απαραιτήτως να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά οι κυβερνήσεις τουλάχιστον της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρουν για κάτι τέτοιο. Γιατί και οι Έλληνες και οι Τούρκοι συμβάλλουν στην εξοπλιστική βιομηχανία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

- Εξ ου και οι χώρες αυτές δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις για μείωση των συγκεκριμένων εξόδων…

Ναι. Και αυτό συνεχίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αν δείτε την κατάσταση το 1914, θα διαπιστώσετε ότι έχουμε να κάνουμε σχεδόν με τις ίδιες γαλλικές τράπεζες που καταλήστευαν, από τότε!, τον ελληνικό λαό, όπως, για παράδειγμα η Societe Generale, η Credit Lyonnais, η πρόδρομος της BNP, η CNP. Η μόνη που δεν υπήρχε τότε ήταν η Credit Agricole. Αλλά ήσαν οι ίδιες όπως και τώρα, που πουλούσαν όπλα στην Ελλάδα και πλούτιζαν σε βάρος του λαού της.

- Πώς κρίνετε τον μηχανισμό προστασίας των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης που αποφάσισαν πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.;

Είναι το ίδιο πράγμα με ό,τι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Οι τράπεζες πλούτισαν όπως και σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και τα μέτρα που λήφθηκαν συνιστούν ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι μπορούν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν άνετα, καθώς θα επιβληθούν προγράμματα λιτότητας στους λαούς. Η Ε.Ε. εγγυάται ότι τα δάνειά σας θα αποπληρωθούν χάρη στη βοήθεια που θα δοθεί από τις διάφορες χώρες της Ένωσης. Εμείς είμαστε σε μια διαφορετική λογική, πέρα από εκείνη των τραπεζιτών. Προτείναμε λοιπόν τη δημιουργία δεσμών με κρατικά ταμεία, όπως για παράδειγμα αυτά της Κίνας, μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών, χωρίς τράπεζες, χωρίς χρηματιστήρια, για να μπορούσαμε να εγκαθιδρύσουμε μια νέα λογική, ανεξάρτητη από τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση διεθνώς. Η Κίνα διαθέτει μεγάλο κρατικό ταμείο και αν από πλευράς Ευρώπης υφίσταται η πολιτική βούληση, μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις γιατί όλοι ωφελούνται από την οικονομική σταθερότητα, πλην των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών, που πλουτίζουν από τις δυσκολίες Ελλήνων, Πορτογάλων, κ.ά. Προτείναμε επίσης να κλείσουν τα χρηματιστήρια επί έναν μήνα, για να μπορέσουν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών να συζητήσουν μεταξύ τους και να διαμορφώσουν νέους κανόνες. Και προτείναμε ακόμη τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημόσιου οίκου αξιολόγησης και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου υπό δημόσιο έλεγχο.


Ομιλία του Daniel Cohn-Bendit στις 5/5/2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (από PhilipSerifos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου