Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

«Είμαστε όλοι Ελληνες»...Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και ρήξη με τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό
από tvxs

Ένα αντικαπιταλιστικό κίνημα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αρχίζει να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη, μάλιστα την Τετάρτη (05/05), ημέρα γενικής απεργίας στην Ελλάδα, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από αριστερές οργανώσεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι αλληλέγγυοι διαδηλωτές αναγνωρίζουν την κρίση στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης και της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και καλούν σε ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ε.Ε.
Συγκεκριμένα συγκεντρώσεις αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν στη Βιένη (Ελληνική πρεσβεία), στο Μπιλμπάο (Ελληνικό προξενείο), στο Λονδίνο (Ελληνική πρεσβεία), στο Παρίσι (αντιπροσωπεία της ΕΕ), στο Βερολίνο (Καγκελαρία), στη Βουδαπέστη (Ελληνική πρεσβεία) και στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Στο πλευρό των Ελλήνων βρίσκονται τα αριστερά κόμματα 18 χωρών αλλά και τα Συνδικάτα του Μάντσεστερ. Ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κόμματα είναι και το γαλλικό PCF, το οποίο στην ανακοίνωσή του καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τονίζει ότι "είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συμμετάσχουμε για να καταπολεμήσουμε τις στρατηγικές της Λισαβόνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους κανόνες της ΕΚΤ και τις πολιτικές της Ε.Ε. που επιβάλλουν στους λαούς λιτότητα και οπισθοδρόμηση προς όφελος των κερδοσκόπων".
"Η δράση μας, σε συνεργασία με το ATTAC, πρέπει να στραφεί ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, που είναι οι υπεύθυνοι της πολιτικής που χαράσσεται", συμπληρώνει η ανακοίνωση του PCF.
"Ο αγώνας σας είναι δικό μας αγώνας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας κάνουν να πληρώσουμε για την κρίση τους [...] Μια νίκη για τους Έλληνες εργαζόμενους θα κάνει πιο δυνατούς όλους μας! ", αναφέρει το μήνυμα από το Συμβούλιο Συνδικάτων του Μάντσεστερ.
"Οι εργάτες της Ελλάδας χρειάζονται τη συμπαράσταση των σοσιαλιστών, των συνδικαλιστών και των αντικαπιταλιστών παντού. Η Ελλάδα είναι απλά η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο των χρηματαγορών, αλλά έχουν πολλές ακόμα στο στόχαστρό τους, πρώτα απ’ όλα την Ισπανία και την Πορτογαλία. Πρέπει να πάρουμε θέση υπέρ μιας αντικαπιταλιστικής απάντησης: οι ζωές μας, η υγεία μας, οι δουλειές μας πάνω από τα κέρδη.", δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Γαλλικό αντικαπιταλιστικό κόμμα ΝΡΑ και το Βρετανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα SWP.
Την ίδια στιγμή, στον δημοφιλή χώρο κοινωνικής δικτύωσης "Facebook", με πρωτοβουλία αλληλέγγυων, έχει δημιουργηθεί σελίδα με τίτλο "Can't pay, Won't pay: Solidarity with the people of Greece" (Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω: Αλληλεγγύη στον Ελληνικό λαό). Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης και αριθμεί ήδη 6.556 μέλη.


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


«Είμαστε όλοι Ελληνες»...
Του Παντελη Μπουκαλα (από την Καθημερινή)

Ακόμα και όσοι θα επέλεγαν να συμφωνήσουν με το λαϊκό τραγούδι και να πουν, με πείσμα ή παράπονο, «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός», δεν μπορεί παρά να παρηγοριούνται κάπως μαθαίνοντας πως ακούγονται στην Ευρώπη φωνές συμπάθειας για την Ελλάδα, και μάλιστα τη σημερινή, όχι την αρχαία. Για λιγοστές φωνές πρόκειται βέβαια, και όχι για κάποιο κύμα νέου φιλελληνισμού. Εχουν όμως την αξία τους, κι ας μη φαίνονται ικανές να αντιρροπήσουν τον κυρίαρχο απαξιωτικό και ελεεινολογικό θόρυβο, που παράγεται με πυρήνα το δόγμα πως οι Ελληνες, συλλήβδην, είναι οι διεφθαρμένοι τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης.
Δεν είναι ίδιας καταγωγής οι ευρωπαϊκές εκδηλώσεις συμπάθειας, ούτε και βρίσκουν εδώ την ίδια υποδοχή. Αμήχανη ήταν, λ.χ., η στάση των ελληνικών ΜΜΕ όσον αφορά τις δηλώσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ· μπορεί να είπε πως «Η Ευρώπη έχει χρέος έναντι της Ελλάδας και ή θα σταθεί αλληλέγγυα ή δεν υπάρχει ως Ευρώπη», μπορεί να χαρακτήρισε «φεουδάρχισσα μαμά» την κ. Μέρκελ και να καυτηρίασε τους Ευρωπαίους που θησαυρίζουν εις βάρος ενός εταίρου τους, η επιλογή του ωστόσο να ονομάζει Μακεδονία τη χώρα που σχεδόν μόνο η Ελλάδα αποκαλεί FYROM, δεν επέτρεψε την ευρεία αναπαραγωγή των λεγομένων του ούτε τη συναρίθμησή του στους φιλέλληνες.
Κάπως περισσότερο προσέχτηκαν όσες κινήσεις συμπαράστασης έγιναν υπό τη σκέπη της φράσης «Είμαστε όλοι Ελληνες», αλλά η αριστερογένεια των περισσότερων από αυτές τις εκδηλώσεις μάλλον απέτρεψε τη θερμότερη δεξίωσή τους. Ετσι ακριβώς πάντως, «Είμαστε όλοι Ελληνες», τιτλοφορήθηκαν άρθρα στη «Λιμπερασιόν» και την «Ουμανιτέ» και έτσι υπέγραψε παρέμβασή της στην «Κοριέρε ντελά Σέρα» η Εύα Κανταρέλα, καθηγήτρια του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού Δικαίου στο Μιλάνο, η οποία παρέπεμψε ευλόγως στον Αγγλο ποιητή Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ, που εκτός των αλλων του χρωστάμε το δράμα «Ελλάς», αφιερωμένο στην Επανάσταση. Και με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες» απάντησαν περίπου εκατό Γερμανοί, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και αριστεροί στους ελάχιστους νεοναζί που συγκεντρώθηκαν υβρίζοντας έξω από το ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ.
«Είμαστε όλοι Ελληνες» σημαίνει, όσο καταλαβαίνω, πως είμαστε όλοι ή μπορεί να καταντήσουμε θύματα, μιας και τους λαούς, όποια βούληση κι αν εκφράζουν σε εκλογές ή δημοψηφίσματα, τους μεταχειρίζεται σαν αθύρματα η κερδομανία των αγορών, η απολυταρχικότητα του ΔΝΤ, η ιδιοτέλεια των πολιτικών, η ανέλεγκτη ισχύς εξωθεσμικών διευθυντηρίων και συγκροτημάτων του Τύπου που χειραγωγούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και διαβουκολούν τους πολίτες της, η εντέλει μικρότητα των ηγετών. «Είμαστε όλοι Ελληνες» σημαίνει ότι το ντόμινο της κρίσης πολλοί το φοβούνται, ορισμένοι όμως ήδη το σχεδιάζουν.

1 σχόλιο: