Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Προσεχώς Έλληνες"...


Πατρίδα χωρίς πατριώτες 
Tου Δημήτρη Χρήστου (από την ΑΥΓΗ)

Δευτέρα πρωί οι πολίτες σταματούν στο περίπτερο για να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Τα είχαν ακούσει στην τηλεόραση, αλλά καθώς τα γραπτά μένουν, μια διασταύρωση πληροφοριών δεν κάνει κακό. Αράδα και πόνος. Κατάσταση πολιορκίας. Απελπισία. Η κυβέρνηση παρέδωσε τη χώρα σε ξένα διευθυντήρια μετατρέποντάς την σε προτεκτοράτο. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με ψεύτικες υποσχέσεις. Ορκίστηκε με απανωτές ρητές πολιτικές δεσμεύσεις. “Κανένα οικονομικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.”

ΤΕΛΙΚΑ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή έχουν βάρη, ασήκωτα μάλιστα, μόνο ή κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα!
Και ενώ για τον δημόσιο τομέα οι περικοπές σηκώνουν συζήτηση, καθώς η υποχρέωση περιστολής των εξόδων του δημοσίου είναι αναγκαία για να καταφέρει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις τερατώδεις δανειακές υποχρεώσεις που έχει, η επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών που εμπνεύστηκαν το σχέδιο, το οποίο ονομάζουν σχέδιο σωτηρίας της πατρίδος! Θράσος και προκλητικότητα! Ανευθυνότητα και υποκρισία!

ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ μέτρα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, ο περιορισμός της αποζημίωσης στους απολυμένους, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η περικοπή του βασικού μισθού κατά 25%; Σχεδιάζουν να κάνουν την Ελλάδα αγορά εργασίας ασιατικών μέτρων και σταθμών; Η Ελλάδα της ευρωζώνης από εδώ και στο εξής θα στηριχθεί σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας; Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χτυπήσουν με τα φτηνά μεροκάματα που θα προσφέρουν οι απελπισμένοι και υπόδουλοι Έλληνες την Κίνα και την Ινδία; Έτσι θα ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες και με αυτά τα μέτρα θα καταφέρει να ανακάμψει; Αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αναζητεί ο κ. πρωθυπουργός;

ΑΚΟΜΑ και ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τα μέτρα, παραδέχτηκε ότι στα τρία χρόνια που ορίζονται από το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, διότι μετά πρέπει να κάνουν και εκλογές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ! Τα τρία χρόνια είναι η πρώτη δόση λοιπόν, αν στο μεταξύ δεν έχει συντελεστεί η ολοκληρωτική χρεοκοπία. Χρεοκοπία, εθνική, οικονομική, παραγωγική, επιστημονική, κοινωνική, ηθική, πολιτισμική. Το τραγικό μιας κυβέρνησης χωρίς ηθικούς και πολιτικούς φραγμούς είναι πως τα μέτρα που ανακοίνωσε οδηγούν μαθηματικά στο λουκέτο. Και θα συμβεί αυτό, διότι ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί για να βοηθήσει τον δημόσιο ο οποίος καταρρέει. Άλλωστε, ο ιδιωτικός τομέας σε μεγάλο βαθμό είναι κρατικοδίαιτος, ζει αποκλειστικά από την εσωτερική αγορά, η οποία εισέρχεται σε συνθήκες κατάψυξης, οπότε θα ατροφήσει μέχρι κατάρρευσης, σαν τους δεινόσαυρους που δεν έβρισκαν πλέον τροφή. Η περιγραφή αυτού που θα συμβεί στην Ελλάδα είχε γίνει και από τον Πολ Κρούγκμαν και πρόσφατα από τον Τζορτζ Σόρος.

ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ σ' ένα πεζούλι της Κοραή στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, άκουγα χωρίς να το θέλω τη συζήτηση μιας παρέας νέων ανθρώπων. Από την επταμελή παρέα τους, οι 6 είχαν πρόσφατα απολυθεί. Από τους 6 οι πέντε έχουν αρχίσει την αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη. Θα ήταν και οι επτά, αλλά η μία κοπέλα που είναι απολυμένη δικηγόρος, δεν ήταν εύκολο να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές υποχρεώσεις σε χώρα της Ευρώπης λόγω γλώσσας. Αυτοί οι νέοι, όλοι με σπουδές και προσόντα, ψάχνουν το δρόμο της ξενιτιάς, διότι αυτοί που που κυβέρνησαν χθες και αυτοί που κυβερνούν σήμερα τους πρόδωσαν και παραδόθηκαν άνευ όρων και ορίων για να σώσουν την εξουσία τους. Εμείς χάνουμε τα παιδιά μας και τη ζωή μας κι αυτοί κάνουν πως πιλοτάρουν το αεροπλάνο, παρότι όλοι ξέρουμε ότι έχει μπει ο αυτόματος πιλότος!

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Όταν πριν από χρόνια κυκλοφόρησε στις αίθουσες το "Βαλκανιζατέρ" του Σ. Γκορίτσα, γελάγαμε με την επιγραφή "Προσεχώς Βουλγάρες" -κάπου στην αρχή της ταινίας- θεωρώντας ότι είναι μια ωμή και κυνική κριτική της βουκολικής ξιπασιάς που χαρακτηρίζει την ελληνική επαρχία. Μετά ακούσαμε ότι η πινακίδα όντως υπήρχε και δεν είχε στηθεί για τις ανάγκες της ταινίας. Σε κάθε περίπτωση αυτή η φωτογραφία είναι απολύτως γνήσια και τωρινή και προέρχεται από την Άρτα. (Η φωτογραφία προέρχεται από την "Κίνηση για τους Μετανάστες" στην Άρτα, δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ).

Το πόσο άθλια είναι ίσως το (ξανα)καταλάβουμε όταν δούμε στην αλλοδαπή: "προσεχώς Έλληνες"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου