Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ο νέος εσωτερικός εχθρός

Η Ληστοκρατία καλά κρατεί και με θράσος φωνασκεί!
Κι όποιος αντιδρά λιανίζεται από τα περίστροφα των οκτώμισι...
(η εικόνα από antistachef)
κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ

Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυναν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες προς όσους συνδικαλιστικούς φορείς έχουν διαμηνύσει ότι θα αντισταθούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ενέργειας κι άλλων δημόσιων αγαθών.

Αφορμή υπήρξε το sms του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προς τους συντρόφους βουλευτές, ότι "θα ματώσουμε αν πουληθεί η ΔΕΗ". Τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις μετέτρεψαν σε απροκάλυπτες απειλές τα παπαγαλάκια στα δελτία των οκτώμισι. Με γενικεύσεις του στυλ "εκβιαστές συνδικαλιστές" προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρικό κλίμα συνολικά προς τον συνδικαλισμό.

Σε μια δύσκολη περίοδο, που η χώρα δέχεται πιέσεις από τους δανειστές για να υφαρπάξουν στρατηγικούς τομείς, κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στους εργαζόμενους αντί να αξιοποιήσουν την στάση τους για να διαπραγματευτούν. Είναι προφανές ότι και πάλι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί. Αναβάλλει για τον Σεπτέμβριο τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για το θέμα της ενέργειας, αφού στο μεταξύ θα φροντίσει να δυσφημίζει προκαταβολικά κάθε νόμιμη αντίδραση και να εκκαθαρίσει το έδαφος από ανεπιθύμητες λαϊκές αντιστάσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που τώρα διασύρουν τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πριν από λίγες μέρες εξήραν τη "σοβαρότητα" της ΓΣΕΕ για τη στάση της στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή άφηναν στο απυρόβλητο την κορυφή του συνδικαλισμού, προφανώς γιατί εκτιμούν ότι αντιδρά με μέτρο...

Καθώς ανοίγουν νέα κοινωνικά μέτωπα, με την απελευθέρωση και, κυρίως, την εκποίηση ζωτικών δημόσιων λειτουργιών και δημόσιας περιουσίας, το "μέτωπο του Μνημονίου", πολιτικό-κοινωνικοταξικό και μιντιακό, οργανώνει την υπονόμευση του συνδικαλισμού και την περαιτέρω πολιτική απονομιμοποίησή του, εκμεταλλευόμενο υπαρκτά προβλήματα γραφειοκρατικοποίησης και κομματικοποίησης.

Οι κοινωνικές μάχες που έχουμε μπροστά μας μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία για την σταδιακή δημοκρατική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και τη διαμόρφωση σχέσεων αλληλεγγύης ευρύτερα στην κοινωνία. Πρόκειται δηλαδή για αφορμή μιας νέας πολιτικοποίησης. Αυτό το γνωρίζουν οι δυνάμεις του "μετώπου του Μνημονίου", γι' αυτό καταφεύγουν σε ψυχροπολεμικού τύπου επιθέσεις αναγορεύοντας τον συνδικαλισμό στον νέο εσωτερικό εχθρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου