Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Έρχεται εργατικός "Δεκέμβρης"

2015 μ.Χ. (από antistachef)
Το ΠΑΣΟΚ απαξιώνει και θεσμικά την εργασία!
από τον ΙΟ
Ελευθεροτυπία 31/7/10

Είναι αποφασισμένο από τη κυβέρνηση και τους δανειστές της που εκπροσωπούνται από την τρόικα: Στην αρχή "επιτέθηκαν" στους διεθνείς κερδοσκόπους και στο ασύδοτο χρηματοπιστωτικό σύστημα που στη συνέχεια το στήριξαν με δημόσιο χρήμα. Μετά αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, κόπηκαν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Υστερα μειώθηκαν όλες οι συντάξεις και οι αμοιβές στους νέους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να ακολουθήσει η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση και η συρρίκνωση μέχρι καταργήσεως του κοινωνικού κράτους. Τώρα έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις και η "μάχη" για να πέσει η αξία της εργατικής δύναμης. Σε κάθε ευκαιρία ο Γ. Παπανδρέου επαναλάμβάνει ότι θα "αναζωογονήσει την οικονομία και θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική". Δηλαδή θα κάνει αυτό που σχεδιάστηκε εδώ και μήνες και μας το εξήγησε στην "Καθημερινή" (25.7) ο τεχνοκράτης της τρόικας Σερβάς Ντερόουζ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Θα μειώσει τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.

Και πώς μειώνονται οι μισθοί; Αφού νομοθετείται η "απελευθέρωση" των απολύσεων με χαμηλές αποζημιώσεις και η αμοιβή των νεοεισερχομένων στην εργασία ορίζεται πιο κάτω από τα κατώτατα μεροκάματα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλείται η πρόθυμη ΓΣΕΕ να υπογράψει με τους εργοδότες τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των συνδικάτων με το πάγωμα μισθών, χωρίς καν η Συνομοσπονδία να εκμεταλλευτεί την ισχύουσα έως εκείνη τη στιγμή δυνατότητα της προσφυγής στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ). Στη συνέχεια ο αντισυνταγματόλογος Α. Λοβέρδος με τον αξιομνημόνιο Γ. Παπακωνσταντίνου περνούν τροπολογία η οποία ακυρώνει τις "μεσολαβητικές και διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά το Μνημόνιο" και έδιναν "καθ' οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις, πέραν αυτών που (δεν) προβλέπονται από την υπογραφείσα την 15η Ιουλίου 2010 Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας...".
"Η κυβέρνηση δίνει τη 'χαριστική βολή' στην εργατική τάξη και στην πραγματικότητα στερεί το λόγο ύπαρξης των εργατικών σωματείων, εφόσον δεν θα μπορούν να υπογράφουν στο εξής συλλογικές συμβάσεις", μάς λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. "Σε λίγες βδομάδες θα καταργήσει με νόμο τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ που ήταν ένα στοιχειώδες όπλο των συνδικάτων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και συνεπώς σε λίγους μήνες οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα υπάρχουν, θα μετατρέπονται σταδιακά σε ατομικές, δηλαδή η εργασία θα γίνεται ολοένα και φτηνότερη"
Ο εργατολόγος Δ. Περπατάρης μάς εξηγεί ότι 
αυτές οι αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ -που στο μέλλον θα απασχολήσουν τα εθνικά και τα διεθνή δικαστήρια- θα οδηγήσουν ταχύτατα σε μια δραματική φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας, στην πλήρη "απορρύθμιση" των εργασιακών σχέσεων, αλλά θα ευνοήσουν και τη συγκρότηση "μαϊμούδων" σωματείων, εργοδοτικής έμπνευσης, που θα συνομολογούν και τυπικά "συλλογικές συμβάσεις" με λιγότερα δικαιώματα και αμοιβές ακόμα πιο κάτω από τις κατώτατες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης -πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε περιορισμένο βαθμό στην Ελλάδα και ήδη έχει κριθεί ευνοϊκά από τον Αρειο Πάγο.
Για "κούρεμα" δημοσίων δαπανών και χρέους ή για "αφαίρεση λίπους" από τα υψηλά εισοδήματα των ανώτερων τάξεων έλεγαν οι γκουρού επί χρόνια για το ελληνικό πρόβλημα, σε αποκεφαλισμό των εργαζομένων καταλήξαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου