Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Δεν πουλάμε, ρε! Νοικιάζουμε...

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού 
από την ΑΥΓΗ
Για να κανακέψει την τρόικα η κυρία Μπιρμπίλη δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για να ηρεμήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία δηλώνει ότι η ΔΕΗ δεν πωλείται. Ως εκ τούτου ψάχνουν τώρα τη λύση στο αίνιγμα: να απελευθερώσουν την ενέργεια, αλλά να μην πουλήσουν ιμάτια της ΔΕΗ, το 40% που απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.


Συσκέπτονται και ασφαλώς θα συσκεφθούν πάλι πολλές φορές μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει το τελεσίγραφο της τρόικας. Τι να κάνουν ώστε να μη μείνει κανένας παραπονεμένος και πολύ περισσότερο να μην αγριέψει κάποιος τόσο, ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή; Να απελευθερώσουν την ενέργεια νοικιάζοντας και όχι πουλώντας, είναι η επικρατέστερη φαεινή. Αλλάζει η ταμπέλα συνεπώς στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δεν πωλείται, ενοικιάζεται!

Φυσικά ενοικιάζεται ό,τι νοικιαστεί για δεκαετίες. Σύγχρονο ενοικιοστάσιο… Και ο ενοικιαστής λύνει και δένει για δεκαετίες. Ο χιτώνας που θα νοικιάσει θα είναι δικός του για δεκαετίες και η στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ θα σπάσει σε ενοικιαζόμενα κομμάτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον στρατηγικό κλάδο της ενέργειας. Έτσι, όμως, σου λένε, η μεν κοινωνία θα παραμυθιαστεί ότι δεν πουλάμε, οι δε εργαζόμενοι θα χάσουν δύναμη και συμμαχίες. Αφού δεν πωλείται, τι φωνάζετε;

Μια χαρά το σκέφτονται, αλλά δεν πρέπει να ρωτήσουν και την τρόικα; Διότι την τρόικα και τους φονταμενταλιστές των αγορών που εκπροσωπεί δεν τους ενδιαφέρει, όπως έχει αποδειχτεί, μόνο να μην είναι τίμια η γυναίκα του Καίσαρα -η ελληνική κυβέρνηση εν προκειμένω. Τους ενδιαφέρει και να μην φαίνεται τίμια, να τα κατεβάζει, κατά το κοινώς λεγόμενο, μπροστά σε όλο τον κόσμο και κυρίως μπροστά στα επόμενα θύματα. Ως εκ τούτου η αντίσταση του ενοικιαστηρίου, που έχει αρχίσει, με δηλώσεις υπουργών και παραγόντων -δεν πουλάμε ρε, δεν πουλάμε!- είναι πολύ δήθεν. Αλλιώς γιατί οι αντιστασιακοί τα βάζουν και με όσους προειδοποιούν: μην τολμήσετε, γιατί θα γίνει χαμός; Και θα πουλήσουν, να είστε βέβαιοι, αν δεν πειστούν ότι πουλώντας θα βάλουν σε σοβαρό κίνδυνο όλη την επιχείρηση Μνημόνιο. Όσοι λοιπόν δεν βρίσκουν του γούστου τους τις άγριες απειλές των συνδικαλιστών, ας το ξανασκεφτούν. Γιατί οι επίδοξοι πωλητές δεν παίρνουν από ευγενικά λογάκια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου