Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σιχτίρισμα...

σκίτσο του Soloup από το Ποντίκι
του Θανάση Καρτερού 
από την ΑΥΓΗ

Το μαύρο χάλι που όλοι υποψιαζόμαστε δημοσκοπεί και η Public Issue (Καθημερινή της Κυριακής, 1 Αυγούστου) στην εικόνα της κυβέρνησης και των υπουργών. Μετά από δέκα μήνες εξουσίας ΠΑΣΟΚ και τρεις μήνες υπερεξουσίας Μνημονίου, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι υπουργοί της σε ελεύθερο φτύσιμο (πολιτικό εννοείται) και τα έργα της σε ελεύθερο σιχτίρισμα. Πράγμα που πιθανότατα βρίσκεται πίσω από την αγωνιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες να εμφανιστεί όχι ως υπάλληλος της τρόικας, αλλά ως αποφασισμένος μεταρρυθμιστής!

Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, ώστε η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει συναντήσει εκεί στα βάθη της λαϊκής αποδοκιμασίας την κυβέρνηση Καραμανλή, λίγο πριν αυτή μας αδειάσει τη γωνιά. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα δώρα του Μνημονίου είναι μπροστά, τόσο από άποψη νέων μέτρων, όσο και από άποψη συνεπειών των παλιών μέτρων. Έτσι που να αναρωτιέται κανείς για πόσο ακόμα θα μπορεί η κυβέρνηση αυτή να -παριστάνει ότι- κυβερνά, όταν μεσολαβεί ανάμεσα στην πολιτική της τρόικας και στη θέληση της πλειοψηφίας το χάος.

Ακριβώς το χάος! Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός). Από τους 19 τομείς της διακυβέρνησης που αξιολογούνται, μοναδική σχετική επιτυχία της κυβέρνησης αποτελεί η «αστυνόμευση στις γειτονιές». Ενώ σε ευαίσθητα μέτωπα όπως της ανεργίας και της ακρίβειας η αποδοκιμασία παίρνει τα χαρακτηριστικά ομοφωνίας, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 90%!

Από την άλλη, η κυβερνητική φθορά παίρνει μπάλα και τους υπουργούς. Με εξαίρεση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Άμυνας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό-ΥΠΕΞ, που ξεπερνούν ίσα-ίσα τη βάση της αξιολόγησης, όλο το υπουργικό συμβούλιο βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Και το πιο χαρακτηριστικό; Τους χειρότερους βαθμούς πετυχαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Απασχόλησης και Υγείας. Οι υπουργοί δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων Παπανδρέου-Τρόικας και εμφανίζονται πιο συχνά ως φυσικοί τουλάχιστον αυτουργοί των μέτρων.

Διά ταύτα έχουν ένα επιχείρημα όσοι προβλέπουν θερμό φθινόπωρο και θερμότερο χειμώνα. Κλώτσα-κλώτσα τα ρήμαξε τα παπούτσια του ο Παπανδρέου και ξυπόλυτος θα βαδίζει στ’ αγκάθια από τούδε και εις το εξής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου