Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Για να μην ξεχνιώμαστε...

Ακούμε συνεχώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για την "Ελλάδα που παρέδωσαν" το 2004, την Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και να καμαρώνουν...

Αλήθεια, για τι ακριβώς κομπάζουν; Ανασύρω από το αρχείο της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ, ένα άρθρο του Δημήτρη Χρήστου στις 14/10/09 για τα περιβόητα ολυμπιακά έργα που τα χρυσοπληρώσαμε, τότε, και θα τα πληρώνουμε για γενεές 14...



Στην κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας δεν υπήρξε ούτε λογική, ούτε μελέτη, ούτε μέτρο. Σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά για έναν μεγαλοϊδεατισμό, που στην ουσία ήταν μια καλή δικαιολογία για τα κέρδη των εργολάβων.
Πήρε ο κ. πρωθυπουργός μαζί του δύο υπουργούς και τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο και επισκέφτηκαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού είδε ό,τι είδε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι εγκαταστάσεις, ως τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, πρέπει να αποδοθούν στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ευτυχώς που ο κ. Αθεμπίγιο είναι σοβαρός επαγγελματίας και δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας. “Πολλοί πιστεύουν πως είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου της Βαρκελώνης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Έλληνες που έχουν πλήρη γνώση της χώρας.” Ευγενέστατος!
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, δεν υπήρξε ούτε λογική, ούτε μελέτη, ούτε μέτρο. Σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά του ελληνικού λαού για ένα μεγαλοϊδεατισμό, που στην ουσία ήταν μια καλή δικαιολογία για να αποσπάσουν τεράστια κέρδη οι κατασκευαστές. Μάλιστα, πιεζόμενος από την κριτική για τις σπατάλες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, μας είχε χαρακτηρίσει, εμάς τους Έλληνες, σε στιγμή εκνευρισμού, “μεγαλομανείς και ψώνια”! Είχε προσθέσει δε, πως αν θέλαμε πολυτελείς αγώνες τους δίναμε σε κάποια πλούσια χώρα. Τους αναθέσαμε όμως στην Ελλάδα για να αναβαθμιστούν ηθικά.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ συγκεκριμένοι, πλην της παραλιακής ζώνης στο Φάληρο, όπου υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις, η μεγάλη κλειστή σάλα και η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ, καμιά από τις υπόλοιπες, με εξαίρεση το Μπάντμιγκτον στου Γουδή, δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης. Ουσιαστικά δηλαδή αν παραχωρηθούν στους δήμους θα δημιουργήσουν έξοδα και σύντομα θα υποχρεωθούν να αναστείλουν κάθε λειτουργία. Στο Φάληρο τουλάχιστον, η κλειστή σάλα προσφέρεται για συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις και μπορεί να βγάζει τα έξοδά της. Ίσως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μπιτς βόλεϊ αν γίνει συναυλιακός χώρος κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης υπάρχει και άπλετος χώρος για περίπατο και άλλες δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού, αν χρειαστεί. Εδώ τελειώνουμε.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, το κλειστό γήπεδο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο εγκατέλειψε η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου λόγω εξόδων, αφού η προσέλευση των θεατών ήταν μηδαμινή και δεν έβγαινε ούτε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, τι να το κάνεις; Ποιος δήμος να το πάρει και με τι χρήματα να το συντηρήσει; Η τεχνητή διαδρομή το κανόε καγιάκ πώς θα αξιοποιηθεί, αν την αναλάβει ένας δήμος. Υπολόγισε κανείς το κόστος λειτουργίας και τα έξοδα σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς για να κινηθεί το νερό δουλεύουν ηλεκτρικές τουρμπίνες που καταβροχθίζουν αχόρταγα τις κιλοβατώρες. Ξέρει κανείς πού αναπτύσσεται το άθλημα του κανόε καγιάκ. Αν δεν το ξέρει, να του πούμε πως γίνεται σε φυσικά ποτάμια σε χώρες που τα διαθέτουν. Ποιος δήμος μπορεί να το αξιοποιήσει και πώς; Πάμε στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Το άθλημα της κωπηλασίας αναπτύσσεται σε χώρους που προσφέρονται για αθλητισμό από νεαρή ηλικία όπως είναι τα Ιωάννινα, η Καστοριά, ο Φαληρικός όρμος, ο Θερμαϊκός και ο Παγασητικός.
ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ να κάνει αθλητισμό στο Σχοινιά, που όταν φυσά πάνω από 6 μποφόρ βόρειους ανέμους ντεραπάρει τις λέμβους; Τι να το κάνει ο δήμος Μαραθώνα και ο λαός της περιοχής; Εξ αρχής επρόκειτο για άχρηστο έργο. Έγινε το παλάτι της Άρσης Βαρών, τότε που πήγαιναν οι ντόπες σύννεφο και κάποιοι νόμιζαν πως θα γίνουμε η νέα Ανατολική Γερμανία, έχοντας πρωταθλητισμό χωρίς αθλητισμό! Τι να το κάνει αυτό το άχρηστο έργο ο Δήμος Νίκαιας; Πρώτον είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πρόσβαση. Δεύτερον δεν έχει χώρους στάθμευσης, Τρίτον, από τον αθλητισμό δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί. Η θέση του μάλιστα δεν το κάνει κατάλληλο και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΤΟ ΙΔΙΟ και χειρότερα με το κλειστό στο Περιστέρι. Το ίδιο και με το κλειστό στα Λιόσια. Το ίδιο στο Γαλάτσι. Το ίδιο με το πανθεσσαλικό στάδιο που αντί να το κάνουν στη Λάρισα, όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ΑΕΛ, το έκαναν στον Βόλο! Το ίδιο με τα έρημα πλέον κολυμβητήρια στο ΟΑΚΑ. Εγκαταστάσεις που για να αξιοποιηθούν χρειάζονται μεγάλο αριθμό θεατών και φυσικά υψηλού επιπέδου ομάδες για να τον προσελκύσουν. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Τα περί παραχώρησης στο λαό είναι λόγια από κάποιον που δεν έχει επαφή με το πρόβλημα. Η μόνη αξιοποίηση που μπορεί να γίνει είναι να φέρει ο κ. Σημίτης πίσω τα λεφτά που ξόδεψε και ας κάνει αυτός ότι θέλει με τις εγκαταστάσεις. Στη Βαρκελώνη σχεδιάστηκαν οι αγώνες για την θεαματική αναβάθμιση της πόλης. Στην Αθήνα σχεδιάστηκαν για τη θεαματική αύξηση των κερδών των κατασκευαστικών εταιρειών. Τόσο απλό είναι Γιώργο. Ρώτα και τον σενιόρ Αθεμπίγιο.
...

Και για να μην ξεχνιώμαστε... Υπήρχαν και οι "προδότες" (όπως χαρακτήριζαν όσους αντιδρούσαν κατά της ολυμπιάδας της ντόπας και της μίζας οι τελάληδες των ΜΜΕ) που μιλάγανε από τότε για κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε υπερτιμολογημένα και άχρηστα τσιμέντα, για τελειωτικό χτύπημα κατά του οικοσυστήματος της πρωτεύουσας, για χρέωση των επόμενων γενεών προς χάριν των εργολάβων και του νέου εθνικού μεγαλοϊδεατισμού, για συρρίκνωση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων... Έτσι για την ιστορία, να ξαναθυμηθούμε κάτι από την κίνηση "ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004"
Τάσος Κουράκης, Πάνος Τότσικας, Γιώργος Χελάκης, Ελένη Πορτάλιου 
Δημήτρης Στρατούλης, Γιώργος Χελάκης, Πάνος Τότσικας. ... (Προπύλαια)
Διαμαρτυρία στο θηριώδες κέντρο τύπου...
...αλλά ποιος να νοιαστεί τότε για εργατικά ατυχήματα, μίζες...
 ...περιβάλλον...
Αφίσα της συναυλίας 28/4/2004
Χάπενινγκ με θέατρο σκιών 23/11/2000 ( A shadow puppet protest against the 2004 Olympic Games in front of the University of Athens Thursday 23 November 2000. The protest show was organised by groups who are against the Olympic Games of 2004 for economic and environmental reasons... έλεγε η λεζάντα του διεθνούς πρακτορείου...)
"φώναζε" και το σύνθημα στον τοίχο...

Να και το κείμενο που μοίραζαν στις κινητοποιήσεις τους: 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Αυτές τις μέρες και ενώ συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση της χούντας και την "αποκατάσταση της Δημοκρατίας" στην χώρα μας, η Αθήνα αστυνομοκρατείται, στρατοκρατείται, αμερικανοκρατείται και ΝΑΤΟκρατείται, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες συρρικνώνονται. Νέος τρομονόμος έρχεται να συμπληρώσει τον ισχύοντα. Οι δρόμοι γέμισαν κάμερες επιτήρησης και παρακολούθησης των πολιτών.

* Οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται και καθιερώνονται οι απλήρωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση της εργασίας. Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον13 νεκροί στα Ολυμπιακά Έργα.

* Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής λεηλατείται. Ελεύθεροι, δημόσιοι, ορεινοί και παραλιακοί χώροι οικοδομούνται και αποδίδονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

* Το δημόσιο χρέος διογκώνεται. Το εξωφρενικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων καλούνται να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ενώ η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, προωθεί νέα μέτρα λιτότητας.

Οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο, ενάντια στη χωροθέτηση κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και στη συνέχεια στα ολυμπιακά εργοτάξια, σήμερα διευρύνονται και σε άλλους κοινωνικούς χώρους: δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, εκδηλώνουν ήδη έμπρακτα, την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους, εν ονόματι της Ολυμπιάδας.

Για μας αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ανεπιθύμητοι. Ο "πολιτισμός" των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι δικός μας.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας σε κάποιες επιλογές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, αμφισβητούν την νοημοσύνη μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

Αύγουστος 2004

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001 - ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι "προδότες" όμως δεν πέτυχαν την ματαίωση του πλιάτσικου και οι Ελληναράδες θιασώτες της νέας μεγάλης εθνικής ιδέας της μίζας, της ντόπας, του τσιμέντου, των πολυεθνικών και της κατασπατάλησης εθνικών πόρων καμαρώνουν κι από πάνω για το έγκλημα... Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Τα πρόσωπα και οι πολιτικοί φορείς που δικαιώθηκαν στο χρόνο παίρνουν ένα ισχνό 6-7% στις εκλογές, τα λαμόγια κι οι "εθνικόφρονες" 90%+... Οπότε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου