Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Εικόνες από το μέλλον μας;

Εικόνες από το μέλλον! Θυμάστε αυτή την φράση; Ήταν στο ημερολόγιο της ΑΥΓΗΣ για τα γεγονότα μετά την δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τότε, θυμάμαι, ο τίτλος του ημερολογίου  είχε κάνει Κανέλλη, Πρετεντέρη, Κακλαμάνη να βγάζουν αφρούς στα τηλεπαράθυρα... Έκτοτε, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτονώντας... κατά συρροή, ηττήθηκε και περιθωριοποιήθηκε πολιτικά, το ΚΚΕ... έμεινε εκεί που ήταν, αυτοεγκλωβισμένο στο δικό του περιθώριο, η ΝΔ έδωσε την χαριστική βολή στην ετοιμοθάνατη οικονομία, το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε εκλογικά ως σοσιαλδημοκρατικό και κυβερνά σαν νεοφιλελεύθερο, η ακροδεξιά έγινε η αγαπημένη των τηλεδιαύλων της αποχαύνωσης, αλλά η χώρα πτώχευσε και ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ.
Πλησίασε πια η ώρα του δράματος, η ώρα της αλήθειας για το που -μεθοδευμένα- μας οδηγούν...

Μαζί της πλησίασαν και οι "εικόνες από το μέλλον" που τόσο αγανάκτησαν τους νοικοκυραίους... Διαδηλώσεις οργής, κάψιμο σημαίας, έφοδοι σε τράπεζες, πλιάτσικο για τα αναγκαία, οδοφράγματα...Αργεντινή 2001-2002...

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τι έγινε εκεί όταν οδηγήθηκε στο ΔΝΤ η 6η πλουσιότερη χώρα. Υπάρχουν άλλωστε τόσα κοινά σημεία, όχι μόνο στη μορφή του χρέους αλλά και στην πολιτική σκηνή...

H ώρα της κρίσης(2004) του Φερνάντο Πίνο Σολάνας

Η οικονομική κατάρρευση και εξαθλίωση στην Αργεντινή το 2001, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, μέσα από την κάμερα του σπουδαίου Αργεντινού σκηνοθέτη Φερνάντο Σολάνας. Μετά από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1983, οι διαδοχικές "δημοκρατικές" κυβερνήσεις προώθησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που υπόσχονταν  να μετατρέψουν την Αργεντινή σε φιλελεύθερη και ακμάζουσα οικονομία.
Λιγότερο από 20 έτη αργότερα, οι Αργεντίνοι έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα: σημαντικές εθνικές επιχειρήσεις έχουν πωληθεί αρκετά κάτω από την αξία τους στις ξένες εταιρίες, οι εισπράξεις των ιδιωτικοποιήσεων έχουν εκτραπεί στις τσέπες των διεφθαρμένων ανώτερων υπαλλήλων, τα αναθεωρημένα εργατικά δίκαια έχουν πάρει πίσω όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων ...(την παρουσίαση αυτή κάπου την είχα βρει...αλλά που; )

Ένα ντοκυμαντέρ που περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2001, που εξαφάνισε τη μεσαία τάξη και ανέβασε το επίπεδο της φτώχειας στο 57,5%. Βασική αιτία της κατάρρευσης ήταν η εφαρμογή νεο-φιλελεύθερων πολιτικών και συνταγών του ΔΝΤ, που επέτρεψαν την αρπαγή δισεκατομμυρίων δολλαρίων από ξένες τράπεζες και οργανισμούς. Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της λεηλατήθηκαν. Το οικονομικό της σύστημα χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος από τη Citibank, τη Credit Suisse και τη JP Morgan. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μαζική μεταφορά πλούτου και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που κορυφώθηκε με πολλούς θανάτους λόγω της καταπίεσης και του υποσιτισμού. To ντοκυμαντέρ ξεκινάει από την εξέγερση του λαού της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001 και εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση κάνοντας ιστορική αναδρομή…(από antinemecis που ανεβάζει τα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους στο youtube)


Παρακάτω υπάρχει το ντοκιμαντέρ του Σολάνας που στο φεστιβάλ Βερολίνου του 2004 πήρε την Χρυσή Άρκτο. Είναι σε 12 μέρη, όλα με ελληνικούς υπότιτλους.

edit 12/1/2011 - Τώρα μόλις είδα πως για κάποιο λόγο δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι. Κοίταξα στο youtube και υπάρχει πρόβλημα. Εκεί βέβαια υπάρχουν αλλά εμφανίζονται εκτός πλαισίου εικόνας πατώντας το κουμπάκι που λέει "διαδραστική μεταγραφή". Κρίμα... Ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα κάποια στιγμή

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)


Τα βίντεο υπάρχουν και στο blog του antinemecis  Blogging VS manipulation (που κάνει, επαναλαμβάνω, τον τεράστιο κόπο της μετάφρασης και υποτιτλισμού στα ελληνικά).

Ενιαίο το ντοκιμαντέρ αλλά μόνο με αγγλικούς υπότιτλους και σε κατώτερη ποιότητα υπάρχει και εδώ

1 σχόλιο:

  1. http://www.youtube.com/results?search_query=+H+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82+-+%CE%9C%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82&oq=+H+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82+-+%CE%9C%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82&gs_l=youtube-reduced.3..0.93061.93061.0.97553.1.1.0.0.0.0.141.141.0j1.1.0...0.0...1ac.2.pfJInxVVvMI

    ΑπάντησηΔιαγραφή