Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Στο στόχαστρο η πρόσβαση στο Internet σε Αθήνα και Ε.Ε.

Της Α. Νταρζάνου στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 




Δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους περιστατικά, που σχετίζονται όμως άμεσα με τους όρους πρόσβασης και ελευθερίας στο Διαδίκτυο, διαδραματίστηκαν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Και φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το αναπάντητο ακόμα, διεθνώς, ερώτημα για το πώς μπορεί να συνδυαστεί:
(α) από τη μία πλευρά, η ελευθερία της πρόσβασης στο περιεχόμενο του Διαδικτύου και συνεπώς το δικαίωμα του κοινού να ανταλλάσσει, να αντιγράφει και να μοιράζεται περιεχόμενα διαφόρων μορφών  (ταινίες, μουσική, βιβλία, ειδησεογραφία) με οποιαδήποτε μέσα έχει στη διάθεση του (π.χ. peer to peer)
(β) από την άλλη πλευρά, να διαφυλάσσεται το πνευματικό δικαίωμα (ως οικονομικό ή συμβολικό δικαίωμα) των δημιουργών (μουσικών, συγγραφέων, ηθοποιών, σκηνοθετών, δημοσιογράφων), οι οποίοι παράγουν αυτό το περιεχόμενο.
Αν και η κριτική που ασκείται στη βιομηχανία του πολιτισμού έχει ισχυρή βάση, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το πρόβλημα της χρηματοδότησής της, στην ουσία της βιωσιμότητάς της, αν δεν διερευνήσει τρόπους για την καταβολή αντιτίμου από τους (ιντερνετικούς) χρήστες. Οπωσδήποτε επιβάλλει επαχθείς όρους εκμετάλλευσης στους πνευματικούς δημιουργούς, την ίδια ώρα που πουλάει στο κοινό σε πολύ υψηλές τιμές π.χ. τα CD, τα DVD, τελευταίως τα εισιτήρια στον κινηματογράφο, ακόμα και τις εφημερίδες. Έτσι, η ανταλλαγή περιεχομένου μέσω internet έρχεται ως απάντηση στην πολιτική εκμετάλλευσης απέναντι στη συντριπτική πλειονότητα των δημιουργών, αλλά και του κοινού.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε... άγαρμπη από την Ελληνική Αστυνομία με τη σύλληψη των φερόμενων ως διαχειριστών του gamato.info, ενός ισότοπου ανταλλαγής περιεχομένου μεταξύ των χρηστών. Την ίδια ώρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος Σταύρος Λαμπρινίδης επιχειρεί να παρέμβει σε διαπραγματεύσεις που κάνει η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη θεσμοθέτηση καθολικής επιτήρησης του Διαδικτύου από ιδιωτικές εταιρείες και την επιβολή ως ποινή της διακοπής της πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο στην περίπτωση που «κατεβάζουν» παράνομα περιεχόμενο.
(...)
Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία, με τις ρυθμίσεις που προωθεί για την επιτήρηση του Διαδικτύου και την ποινή της διακοπής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ιδιωτικότητας και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για «εν κρυπτώ προσπάθεια εισαγωγής νομοθετικών διατάξεων μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από τα περισσότερα εθνικά Κοινοβούλια» δήλωσε ο Σταύρος Λαμπρινίδης, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως «ξέπλυμα νομοθεσίας».
(...)

Αθήνα: Έξι συλλήψεις για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο
(...) η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την Τετάρτη έξι μέλη του gamato.info, της μεγαλύτερης κοινότητας ανταλλαγής περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (peer-to-peer) του ελληνόφωνου Διαδικτύου. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία της ΕΠΟΕ- Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων. (...). Η ιστοσελίδα, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις (...)
Ωστόσο ήδη εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο η δραστηριότητα των συλληφθέντων εμπίπτει στις παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι σε αυτού τους είδους τις ιστοσελίδες δεν διακινούν υλικό οι ιδιοκτήτες και administrators, οι οποίοι είναι μόνο ενδιάμεσοι που επιτρέπουν την επικοινωνία και τον συντονισμό, αλλά οι χρήστες το ανταλλάσσουν απευθείας μεταξύ τους. Με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν «τα πνευματικά δικαιώματα να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή, όχι το αντίστροφο».
Προτείνουν έτσι, σύμφωνα και με διεθνείς πρακτικές, ένα επιπλέον τέλος πρόσβασης στο Ίντερνετ. που θα αποδίδεται στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Παρόμοια ρύθμιση είναι εξάλλου και ο επιπλέον φόρος που επιβάλλεται στη "λευκή κασέτα", σήμερα πλέον κατά την αγορά κενών CD και DVD, ο οποίος αποδίδεται στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.(...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου