Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εξαπατώντας τους Έλληνες...

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
του Δημήτρη Χρήστου 
από την Αυγή

“Κλείσαμε μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση” δήλωσε ικανοποιημένος μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Αλήθεια, μπορεί να μας πει τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και με ποιους, διότι όλοι ξέρουν πως ό,τι διαπραγμάτευση έγινε ήταν την προηγουμένη μέρα στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ - Σαρκοζί. Δηλαδή τι έδωσε και τι πήρε στο δύσκολο αυτό πολιτικό τραπέζι της συνόδου; Ποιο ήταν το σχέδιο; Ασφαλώς τα πράγματα ήταν κατά τι αξιοπρεπέστερα στους τύπους, αφού τον άφησαν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, από εκείνη τη θλιβερή μέρα όπου Μέρκελ και Σαρκοζί κατέληξαν στο κείμενο του Μνημονίου και φώναξαν τον Γιώργο να το δώσουν το κείμενο της συμφωνίας, στα όρθια, στην πόρτα (!), λέγοντάς του να το ανακοινώσει στους Έλληνες, επιτρέποντάς του να πει ότι νίκησε, ότι έσωσε την Ελλάδα!

ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται ο αδερφός του πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος, να απειλήσει συνολικά το πολιτικό σύστημα λέγοντας πως όλοι οι βουλευτές πληρώνονται με χρήματα που βρίσκει ο αδερφός του, ο πρωθυπουργός! Αλλά ας έρθουμε στα σοβαρά. 

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο ή κυρίως γιατί είναι πολύ μεγάλο, όσο γιατί η χώρα δεν έχει (ούτε μπορεί να αποκτήσει σύντομα) τις παραγωγικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η χώρα έχασε από το 1990 είκοσι χρόνια, παραμένοντας καθηλωμένη από το φαύλο πελατειακό σύστημα του δικομματισμού που απολάμβανε τα αγαθά και τους πειρασμούς της εξουσίας μεταφέροντας τα προβλήματα και τα χρέη στις επόμενες γενεές.

ΟΤΑΝ η καλπάζουσα παγκοσμιοποίηση έδειχνε πού πάει το πράγμα, οι μεγάλες, σοβαρές χώρες είχαν τοποθετηθεί στην παγκόσμια σκακιέρα, αφού άλλωστε όλα έγιναν σχεδιασμένα και ελεγχόμενα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Οι μεταβολές ήταν ιλιγγιώδεις οικονομικά, ασύλληπτες κοινωνικά και πολιτικά. Και μόνο η μετατροπή της Κίνας από τη σοσιαλιστική οικονομία σε νεοφιλελεύθερη, αγρίας μορφής μάλιστα, αρκεί για να στηρίξει του λόγου το αληθές.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα με αυτούς που την κυβερνούν και αυτούς που την ελέγχουν, είναι αδύνατον να επιβιώσει ως ανεξάρτητη χώρα και ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε.  
“Η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει 'επιλεκτικά' πιθανότατα τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα υπάρξει μία παύση, προτού χρεωκοπήσει 'σωστά'. Το κεντρικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι σε βάθος χρόνου το ευρώ δεν λειτουργεί. Δεν λειτούργησε ποτέ. Οι οικονομολόγοι πέρασαν όλη τη δεκαετία του 1990 λέγοντας ακριβώς αυτό. Ωστόσο είχαν αγνοηθεί” 
γράφει στους "Financial Times" o Paul Donovan.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους Γερμανούς, η λύση στην ευρωκρίση βρίσκεται στην πειθαρχία. Πολύ ωραία, αλλά γιατί οι αυστηροί σήμερα Γερμανοί έκαναν τον Γερμανό στην παρατεταμένη παραβίαση από δεκάδες χώρες των όρων του Μάαστριχτ για έλλειμμα και χρέος; Τότε δεν ξέραμε, αλλά, σήμερα που γνωρίζουμε, βρισκόμαστε κατεστραμμένοι και υπόδουλοι, με πολιτική ηγεσία να ψεύδεται ασυστόλως για να παρατείνει τον χρόνο της στην εξουσία.

ΣΕ ΚΑΘΕ νομισματική ένωση, εάν η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για ένα μέρος της, τότε οι δημοσιονομικές μεταφορές αντισταθμίζουν το ασθενέστερο μέρος. Αυτό δεν κάναμε εμείς με την Θράκη την Ήπειρο και κάποιες ακριτικές περιοχές που έμεναν πίσω; Αυτό κάναμε, αλλά οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο και το πρόθυμο κόμμα του και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Θέλετε την έκτη δόση; Πρέπει να ψηφίσετε αυτό. Θέλετε την έβδομη δόση; Πρέπει να ψηφίσετε εκείνο. Έχουν στήσει τέτοιου μεγέθους τοιχία στον μονόδρομο, ώστε κανείς από τους επόμενους που θα κληθούν να κυβερνήσουν να μην μπορεί να παρεκκλίνει!

Η ΜΟΝΗ λύση που έχει κανείς είναι να αρνηθεί να μπει στον συγκεκριμένο δρόμο - παγίδα ή να φροντίσει να βγει το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό όμως εξαρτάται από την ικανότητα και το αισθητήριο των πολιτών να επιλέξουν δυνάμεις ικανές να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα της ίδιας της πατρίδας τους. Διαφορετικά η χρεωκοπία είναι μπροστά μας και δεν είναι πολύ μακριά.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου