Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Οικογενειακή υπόθεση

Με φρέσκα κουστουμάκια τα κοράκια...  (από Το Γρέκι)
από την Αυγή

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες δεν περιέχει καμία έκπληξη. Δεν μετέχει κανένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο του διαμετρήματος Παπαδήμου, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι πρόκειται για κυβέρνηση ολίγων μηνών.

Η σύνθεση της κυβέρνησης, με το "όλον ΠΑΣΟΚ", αποτέλεσμα ισορροπιών του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους του κόμματος, προδιαθέτει για κυβέρνηση εκλογικής αποστολής. Θέλει να δώσει την εικόνα ανάταξης του τυμπανιαίου πτώματος του ΠΑΣΟΚ. Κανείς πολίτης από τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν αγανακτισμένοι δεν πείθεται ότι με τον ανασχηματισμό αίρονται οι αιτίες της αγανάκτησης.

Και το νέο σχήμα θα κινηθεί στην πεπατημένη του μνημονιακού μονόδρομου. Απόδειξη ότι οι σκληρά μνημονιολάτρες υπουργοί μετακινούνται στα υπουργεία πρώτης αιχμής για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, πρόσωπα που θεωρήθηκε ότι δεν υπήρξαν αυτονοήτως συμφωνούντες απομακρύνθηκαν, όπως η Λ. Κατσέλη και η Τ. Μπιρμπίλη.

Η προαγωγή του Ευ. Βενιζέλου δεν θα μεταβάλει την ουσία της πολιτικής, θα ικανοποιήσει όμως ανάγκες καλύτερης επικοινωνιακής διαχείρισης του κυβερνητικού έργου. Οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Πάγκαλος και Βενιζέλος, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το πρόβλημα έλλειψης συντονισμού, αφού ο πρωθυπουργός παραμένει στη θέση του. Μπορεί όμως ο κ. Παπανδρέου να εφησυχάσει ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αρχηγικής αμφισβήτησης.

Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής, με τα εκατέρωθεν εύσημα, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός είναι οικογενειακή υπόθεση του πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο οικογενειακή, ώστε ο απελθών και ο νέος υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξαν θέσεις!

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία ο ανασχηματισμός εκλαμβάνεται ως μη γενόμενος. Η αξίωση της κοινωνίας για αλλαγή πορείας, για "πραγματική δημοκρατία", παραμένει η θεμελιώδης παράμετρος που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Το γεγονός ότι η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπαρόζο και οι άλλοι αστέρες του ευρωκρατικού στερεώματος έσπευσαν χθες σε βοήθεια προς την κυβέρνηση και ξεκλείδωσαν τα δάνεια, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι επί μήνες ο ελληνικός λαός υπέστη οργανωμένη επίθεση κατατρομοκράτησής του από την τρόικα και την κυβέρνηση. Κανείς ανασχηματισμός δεν μπορεί να ξεπλύνει το αίσχος που ζούμε επί ένα χρόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου