Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μην τα ξεχνάς!



Ο Σταύρος, που ζούσε χρόνια στην Ηρώδου Αττικού, πέθανε στις 16 Αυγούστου πέρυσι από θερμοπληξία... Ταχυπαλμία, δύσπνοια και βασανιστικός θάνατος γιατί δεν είχε μια στάλα νερό να πιεί. Ο κ. Κακλαμάνης, παρά τις εκκλήσεις για επανατοποθέτηση των ποτίστρων (δωρεά δημότη κι αυτές...) που αφαιρέθηκαν από τις πλατείες ενόψει της Ολυμπιάδας 2004 (!), αδιαφόρησε! Την ίδια στάση κρατά και ο κ. Καμίνης. Κι ακόμα χειρότερη ΑΝ ισχύει αυτό που διάβασα: ο Δήμος Αθηναίων έχει κλείσει το νερό από τα κεντρικά για να μην πίνουν νερό τα αδέσποτα, οι χρήστες και οι άστεγοι!!! ΑΝ ισχύει, μιλάμε για έγκλημα.
ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.  

Κι ώσπου να καταφέρουμε να πείσουμε τους πολλούς για την ορθότητα της ρήσης (του Γκάντι ή του Ντίκενς;), "ο πολιτισμός ενός λαού κρίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα", ας φροντίσουμε για το ελάχιστο: ένα μπολάκι με νερό έξω από την πόρτα μας. Και λίγο φαΐ. Αφήνεις το μπολάκι, φεύγεις και αν έχεις την τύχη να δεις το εξαντλημένο ζώο να πηγαίνει με λαχτάρα σε αυτό, κερδίζεις! Ναι κερδίζεις! Αυτό το αναντικατάστατο συναίσθημα της επαφής με τους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, την γλυκάδα της επανασύνδεσης του "σπασμένου" κρίκου της αλυσίδας που μας δένει όλους κι ας έχουμε αποκοπεί τόσο βάναυσα οι τελευταίες γενιές. DNA την ονομάσανε, ζωή την λέμε... Μην (τα) ξεχνάς!



Κι αν για τα παραπάνω αδιαφορούν αυτοί που για το μόνο που νοιάζονται είναι η οικονομία, ας το δούμε κι έτσι.  Τις προάλλες ο κ. Καμίνης, διάφοροι ΠΑΣΟΚοι και άλλοι "καθωσπρεπικοί" τα έβαλαν με τις σκηνές που ήταν στο Σύνταγμα γιατί, είπαν, έκαναν κακό στον τουρισμό μας... Τι λέτε για τα παρακάτω κύριε Καμίνη και οι άλλοι "ανησυχούντες"; 
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στις 20/2/2009, δημοσίευε ανταπόκριση από το Βερολίνο του κ. Παντελή Βαλασόπουλου, ο οποίος αναφέρει τους λόγους, που οι Γερμανοί τουρίστες, δεν επιλέγουν την Ελλάδα. Γράφει: 
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα είναι τραγικός. Η εικόνα των πεινασμένων, διψασμένων και άρρωστων σκυλιών, τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Για αυτό τον λόγο δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν πια να επισκεφθούν την Ελλάδα».  (πηγή: εφημερίδα Ελευθερία)



"ΚΑΜΙΝΙ η Αθήνα κύριε ΚΑΜΙΝΗ! Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο και τα αδέσποτα για άλλη μια χρονιά δεν έχουν ΝΕΡΟ!
Καμινόγλου μπέη, δήμαρχε των Αθηναίων, δείξε ευσπλαχνία και τοποθέτησε επιτέλους τις ποτίστρες!
(καυστικό σχόλιο-έκκληση από τη σελίδα της Τίνας Παπά από όπου δανείστηκα και τα αφισάκια)

.-.-.-.-.-.-.



- Οι φωτογραφίες με το πουλάκι στη βρύση και τις τρυφεράδες των δύο φίλων στην Πειραιώς είναι από παλαιότερες δημοσιεύσεις στην Αυγή 

(πηγή)


- Η σειρά "Το βλέμμα" πρωτοπροβλήθηκε από την ΕΤ-1 το 1994 και σταμάτησε -δυστυχώς- το 1996 μετά από 52 εκπομπές-διαμάντια. Ήταν κατά την γνώμη μου, η κορυφαία οικολογική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, που μέσα από τα κείμενα της Αλόης Σιδέρη, τις εισαγωγές και επιλόγους του Χρόνη Μίσσιου και την ευαίσθητη ματιά του Κωστή Ζώη (σενάριο, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια), προσπάθησε να μιλήσει για μια ηθική αντιμετώπιση των συνταξιδιωτών μας στον Ελλαδικό χώρο, για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση μακριά από την κερδοσκοπική αντίληψη της σημερινής βαρβαρότητας, για έναν άλλο πολιτισμό και αξίες με σεβασμό προς τα άλλα πλάσματα και, εντέλει, προς εμάς και τις επόμενες γενιές

Σπανίως η ΕΤ1 προβάλλει επαναλήψεις της σειράς και δυστυχώς σε ώρες ελάχιστης τηλεθέασης. Ευτυχώς ολόκληρη η σειρά υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ (από Νο5 έως Νο56 στα αποτελέσματα της αναζήτησης). Δείτε τα επεισόδια "Τα κακαρίσματα του τρίτου κόσμου", "Μοντέρνοι καιροί", "Εγκλεισμός χωρίς έγκλημα", "Από την ελευθερία στην υποταγή", "Η σιωπή του πειραματόζωου". Είναι συγκλονιστικά!  

Στο βίντεο χρησιμοποίησα οπτικό και ακουστικό υλικό από τα επεισόδια: "Η μοναξιά του αδέσποτου", "Οι αδέσποτες", "Στη σκιά της Ακρόπολης", "Η μπαλάντα του σκύλου", "Ο μαραθώνιος της αγάπης", "Τα κακαρίσματα του τρίτου κόσμου". 

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ζωντανή μετάδοση λαϊκής συνέλευσης


Στην εποχή των τεράτων *

(πηγή)
του Ρούσσου Βρανά
 
Ενα κράτος που η κυβέρνησή του λειτουργεί σαν επιχείρηση ήταν μέχρι τώρα αποκύημα μόνο της επιστημονικής φαντασίας (αν και κάποιοι ιστορικοί αναγνωρίζουν έναν τέτοιο τύπο κράτους στη μεσαιωνική Φλωρεντία). Ομως η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνά ακόμη και την πιο καλπάζουσα φαντασία, ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα κρίση και φούσκωσε τα χρέη των χωρών.

Μια φορά και έναν καιρό τίποτα δεν ήταν πιο φερέγγυο από το κυρίαρχο κράτος. Η κυβέρνησή του μπορούσε να αντλεί τεράστια έσοδα από τη φορολογία, διέθετε συναλλαγματικά αποθέματα και μπορούσε να τυπώνει χρήμα.  

Γινόμαστε είλωτες, χάνουμε την ελευθερία μας

Dave Cutler (πηγή)
συνέντευξη του Κώστα Βεργόπουλου 
στον Μιχάλη Σιάχο

Για επιστροφή στην πριν το Σόλωνα εποχή με την ανάπτυξη της νέας ειλωτείας κάνει λόγο -μιλώντας στο Δρόμο- ο Kώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, τονίζοντας ότι η τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυδής δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους, το οποίο δεν μετριάζεται, αλλά οξύνεται ακόμη περισσότερο. Επίσης, χαρακτηρίζει την κρίση παγκόσμιο και συστημικό φαινόμενο, υπογραμμίζοντας ότι «το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε αποδόμηση». Αναφερόμενος στο Κίνημα των Πλατειών σημειώνει ότι «είναι το μόνο στοιχείο ελπίδας, υγείας, συνεπούς αντίδρασης της κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου μετώπου ενάντια στη θλιβερή κατάσταση της χρηματοπιστωτικής κατοχής». 

- Πώς εκτιμάτε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, που αφορά την Ελλάδα; Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επέστρεψαν (πανηγυρίζοντας για άλλη μια φορά) ως «νικητές». Εσείς πώς «διαβάζετε» αυτή την απόφαση; 

- Με αυτή την απόφαση η Ελλάδα αφενός μεν απομονώθηκε από τις ομοιοπαθείς χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αφετέρου, δε, δεν θεσπίστηκε ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Έπειτα, με την ίδια απόφαση προστίθενται νέα δάνεια για την αποπληρωμή των παλιών, ώστε το συνολικό Χρέος να συσσωρεύεται, ενώ ταυτόχρονα το εθνικό εισόδημα συρρικνώνεται. Συνεπώς, το πρόβλημα φερεγγυότητας του ελληνικού Χρέους δεν μετριάζεται, αλλά οξύνεται ακόμη περισσότερο, παρά τις θυσίες των μισθωτών.  

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Alberto Ruggieri (πηγή)
Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες εξατμίστηκε η τεχνητή αισιοδοξία ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος θα αποτελούσαν αποφασιστικό μήνυμα για να αναχαιτισθεί η βουλιμική δράση των αγορών.

Τώρα η μέγγενη των spreads σφίγγει γύρω από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, ενώ η κρίση χτυπά την πόρτα του Βελγίου και τη Γαλλίας. Το «ελληνικό παράδοξο» αποδεικνύεται συστημικό πρόβλημα της Eυρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ ενεργοποιούνται κατόπιν εορτής, όταν η φωτιά σέρνεται από χώρα σε χώρα.

Συρτάκι διαμαρτυρίας από Γάλλους στις τράπεζες κατόχους του Ελληνικού χρέους


από

(Κάποιος/α γαλλομαθής μπορεί να μεταφράσει όσα λέει το βίντεο;) 

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Χρέος και ανακατανομή πλούτου

του Πέτρου Τ. Τσιολάκη
του Νίκου Κοτζιά 
από την Ελευθεροτυπία 

Πίσω από το καράβι με το οποίο ταξιδεύουμε όλοι μαζί και λέγεται ελληνικό δημόσιο χρέος, κρύβονται δύο θεμελιακά ζητήματα διαφοροποίησης.

Το πρώτο αφορά στο ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτό το χρέος, και το δεύτερο στο ποιος πραγματικά το πληρώνει. Αν και κατά πόσο συμμετέχουν όλοι στην αποπληρωμή του. Εάν εξετάσει κανείς με προσοχή τα πραγματικά γεγονότα και αναζητήσει το ποιος εκμεταλλεύεται ποιον σε συνθήκες χρέους, τότε πιθανόν η αλήθεια να τον τρομάξει. Θα τη συνοψίσω σε μία φράση: εκείνοι που ευθύνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την κρίση, είναι εκείνοι που κερδίζουν τα μέγιστα απ' αυτήν.

Ηρώδης!

Massacre of the Innocents,
Hugo van der Goes, 1440-1482
(πηγή)
Πολλά είπε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ παρουσιάζοντας χθες την έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Ήταν μέσα στον ρόλο του: ντίλερ νεοφιλελευθερισμού! Θέλησε να μας πείσει ότι θα σωθούμε, αφού πρώτα καταστραφούμε! Τι άλλο σημαίνει η επιμονή του να καταργηθούν όσα εργασιακά δικαιώματα διασώζονται από τη λαίλαπα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου;

Όχι μόνο ντίλερ νεοφιλελευθερισμού, αλλά και πωλητής ελπίδων: Ο Α. Γκουρία προέβλεψε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ το 2035, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Είναι ανατριχιαστική η εκτίμηση του γ.γ. του ΟΟΣΑ. Παραδέχεται ότι, με την ακολουθούμενη πολιτική, το ευνοϊκό σενάριο για την οικονομία προϋποθέτει μια ολόκληρη χαμένη γενιά. Είκοσι πέντε χρόνια μας χωρίζουν από το "αίσιον και ευτυχές" 2035, όσο διαρκεί μια γενιά... Όχι μόνο για τα σημερινά πρωτάκια, αλλά και για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, οι κυρίαρχες ελίτ προδιαγράφουν ένα σκοτεινό μέλλον. Καταστρέφουν τη νέα γενιά. Τι πόνους και πόσες ματαιώσεις για τα παιδιά κρύβει η κυνική δήλωση του υψηλού επισκέπτη; Το άκουσε αυτό ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών, όταν έλεγε ότι είμαστε στη μέση του τούνελ και η διέξοδος είναι μπροστά μας;

Η αλήθεια είναι ακόμα πιο οδυνηρή. Τα ανελέητα νεοφιλελεύθερα προτάγματα όχι μόνο βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση, αλλά διαλύουν τη δημοκρατία και μαζί τις στοιχειώδεις, γνωστές μέχρι σήμερα, προϋποθέσεις αναπαραγωγής της κοινωνίας. Από την τέφρα του παρόντος μόνο στον μύθο αναγεννάται ο φοίνικας του μέλλοντος. Γι' αυτό η συντριβή της ακολουθούμενης πολιτικής αποδεικνύεται όρος ύπαρξης και επιβίωσης.

πηγή: Η Αυγή

Οι ψόφιες ορμές

(πηγή)
του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη 

Η πλέμπα θέλει ευκολίες για φαγητά και μοιχείες, θέλει το ζωδιακό υπερπέραν της μύτης της, θέλει Μύκονο, θέλει βιβλία για μεταφύτευση φυτών, για ελεγχόμενες αναπνοές και θετική ενέργεια, για πλούσια ηλιθιότητα και τεχνικές αδυνατίσματος. Ακόμα, θέλει απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας μπλεγμένα με Αγωγή του Πολίτη: πτωχεύουμε ως χώρα γιατί δεν απολύουμε με ξυλοδαρμό «τους άλλους», ώστε ν’ ανασάνει ο ιδιωτικός τομέας.  

Τα καλά παιδιά μυρίζουν

(πηγή)
του Κώστα Καναβούρη
 
Έχει αφηνιάσει όλο αυτό που αποκαλούμε σύστημα εξουσίας ή απλώς είναι η ιδέα μου; Καθόλου δεν νομίζω κάτι τέτοιο. Αντίθετα η εφαρμοσμένη κρατική τρομοκρατία ζει και πάλι ημέρες δόξης λαμπρές. Και από την κρατική αυτή τρομοκρατία φυσικά δεν γίνεται να εξαιρεθεί η παρακρουστική θριαμβολογία περί ενός νέου -ευρωπαϊκού αυτή τη φορά- σχεδίου Μάρσαλ. Όλος αυτός ο ανασκολοπισμός εννοιών και νοημάτων που ξεκινάει από τον πρωθυπουργό και φτάνει πιο κάτω κι από το τελευταίο αλητάριο της (ο Θεός να την κάνει τέτοια) δημοσιογραφίας που εμφανίζει την υποδούλωση και την εθνική απομείωση για εμφατική σώτειρα επιτυχία, αν δεν συνιστά τρομοκρατία, τότε τι άλλο συνιστά; Είναι δε τόσο κραυγαλέα φανερή η συνθήκη που εξανεμίζει την υπόσταση της χώρας στους τέσσερις ανέμους των αγορών, ώστε το κλασικό οπλοστάσιο των υποστηρικτών θεωρήσεων δεν επαρκεί ούτε κατ' ελάχιστον.

Για την «αισθητική επέμβαση» στην πλατεία Συντάγματος


του Νικόλα Σεβαστάκη  
πηγή: REDNotebook

Εδώ και λίγες εβδομάδες έκανε την επανεμφάνισή του το κόμμα της θιγμένης μας αισθητικής. Ίσως η πιο σκληρή αντισυντεχνιακή συντεχνία αυτού του τόπου. Αυτή τη φορά στόχος της λοιδορίας και του πικρόχολου σχολιασμού ήταν το απαράδεκτο «camping» στο Σύνταγμα. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η εικόνα της χώρας απειλήθηκε σοβαρά από την πολιτική ασχήμια της πλατείας. Αισθητικά αποδεκτό είναι μόνο το (α)πολιτικά κόσμιο, δηλαδή η έξωση κάθε ορατής διαμαρτυρίας από τον δημόσιο χώρο. Στο εξής ο καθένας καλείται να πνιγεί ελεύθερα στο ιδιωτικό του άγος, να βιώσει την περιρρέουσα οικονομική και κοινωνική βία ως μοναχική περίπτωση ή ως κακότυχο και κατά βάθος ένοχο νοικοκυριό, μακριά από τα βλέμματα των happy few. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να είναι μόνο τουριστικός, εμπορικός, καταναλωτικός. Έστω με κάποιες εμβόλιμες πολιτισμικές δράσεις, φεστιβάλ γαστρονομίας, έξυπνες και προπαντός δροσερές festivities για το πλήθος.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δημοσυμβουλή

του dr SeenG
πηγή: Old Boy

Υπάρχει που λες το Σύνταγμα που μιλάει στο άρθρο 44 για τα δημοψηφίσματα. Υπάρχει μέχρι τώρα και ένας νόμος του 1976, ο 350/76, που ορίζει τα της διεξαγωγής τους. Τα παλιά εκείνα χρόνια, που οι πολιτικοί μας δεν είχαν αυτή την παθολογική αγάπη για τα δημοψηφίσματα που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, τα δημοψηφίσματα ήταν βάσει και του νόμου -τι άλλο;- δεσμευτικά (Άρθρο 1 παρ. 4: «Η απόφασις επί του τιθεμένου υπό την κρίσιν του Λαού κρισίμου εθνικού θεματος, λαμβάνεται διά της πλειοψηφίας του ημίσεως πλεόν του ενός του συνόλου των εγκύρως ψηφοφορησάντων εκλογέων»).

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν (συνταγματικά - αντισυνταγματικά, τί σημασία έχει άραγε;). Πλέον με το σχέδιο νόμου που προωθείται για να αντικαταστήσει την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση (με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους).

Είναι εξαιρετικά τιμητικό για τον λαό ότι καθίσταται έτσι, δια της εκδηλώσεως της βουλήσεώς του, σε έναν ακόμη σύμβουλο του Πρωθυπουργού. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν στις κάλπες, ώστε αυτό που θα αποφασίσουν να έχει την ισχύ μιας συμβουλής. Θα μπορεί έτσι ο λαός να σταθεί επάξια δίπλα στον Κέβιν Φέδερστοουν, στον Λέιφ Παγκρότσκι και -ακόμη τιμητικότερα- στο Νίκο, τον Αντρίκο και την Μητέρα Παπανδρέου.

Έχουμε έναν Μονάρχη που δεν θα διστάσει να δώσει το λόγο στον λαό, έναν Μονάρχη που δεν θα φεισθεί εξόδων και νταβαντουριού για να ακούσει και τη δική σου πολύτιμη γνώμη, ελληνικέ λαέ.

ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣ.

Πωλείται η Πελοπόννησος;

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή 

Υπάρχουν ρεπορτάζ που ο ρόλος τους υπερβαίνει την απλή δημοσιογραφική απόδοση της πραγματικότητας. Και αγγίζει τα όρια της ιστορίας -υπό την έννοια ότι επηρεάζουν τις εξελίξεις με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά αναφέρονται σε δραματικές στιγμές για την πατρίδα, για την Ευρώπη, ακόμα και για τον κόσμο ολόκληρο θα μπορούσαμε να πούμε.

Ένα τέτοιο ρεπορτάζ, που μας έκανε υπερήφανους ως Έλληνες για τον τσαγανό του πρωθυπουργού μας, είχαμε την ευτυχία να διαβάσουμε στο Βήμα της Κυριακής. Το οποίο υπό τον τίτλο «Γ. Παπανδρέου: τι θέλετε, να πουλήσω την Πελοπόννησο;» και με υπότιτλο «το δράμα του πρωθυπουργού και οι εκκλήσεις του στους εταίρους για διάσωση» δίνει επιτέλους την πραγματική εικόνα της μάχης του Δαυίδ Παπανδρέου εναντίον των Γολιάθ Ευρωπαίων.

Δεν ντρέπεσαι ρε Λοβέρδε;

Με τη συμμετοχή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνίας μας σκοπεύει το κράτος να γεμίσει τα άδεια ταμεία του. Ετσι, με την πενιχρή σύνταξή τους θα καλύπτουν στο εξής τις δαπάνες για τη νοσηλεία τους οι χρονίως ψυχικά πάσχοντες που νοσηλεύονται σε δημόσια ψυχιατρεία και άλλες μονάδες κοινωνικής φροντίδας.  

Την πρωτοφανή αυτή απόφαση πήρε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με την απόφαση, άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας και νοσηλεύονται σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, θα υποστούν παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη την οποία λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, με ταυτόχρονη απόδοση αυτού στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που τους φιλοξενεί. Το ποσό της σύνταξης που παρακρατείται είτε θα αποδίδεται από τον ασφαλιστικό φορέα στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε θα παρακρατείται απ'ευθείας από το ΝΠΔΔ.

Σημαντικά είναι τα ποσά των συντάξεων που θα παρακρατούνται και θα καθορίζονται κλιμακωτά ως εξής:
α) Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%. β) Για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%. γ) Για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ ποσοστό 60%. δ) Για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ ποσοστό 70%. ε) Για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.
«Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία κατάσχεται αυθαίρετα το μισό και παραπάνω της σύνταξης των πιο αδύναμων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας, δείχνει ότι ο νεοφιλεύθερος απανθρωπισμός της πολιτικής του δεν έχει πάτο», κατήγγειλε στην «Ε» ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ Δαφνί, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου και διευκρίνισε:

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Δολοφονία μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα...

Δολοφονία μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα

από SKAI

Νεκρός βρέθηκε αλλοδαπός σε αυλή σπιτιού στην οδό Αγαθουπόλεως, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το θύμα, που είναι Πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκε σφαγμένο πριν από λίγη ώρα. Τα αίτια της δολοφονίας ερευνούνται, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί και φρουρείται από την Ασφάλεια.

Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία

του Θανάση Σκαμνάκη
από το ΠΡΙΝ

Ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας θεωρείται η σημερινή και στο Προεδρικό Μέγαρο «δίδεται δεξίωσις». Πρώτης τάξεως υπόμνηση. Θα δοκιμάσω την υπομονή και τη μνήμη σας, παραθέτοντας μόνο πληροφορίες.  

Σύνταγμα... ασύδοτης κυβέρνησης

(πηγή)
του Γιώργου Δελαστίκ 
από το Έθνος 

Ακόμη πιο ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, ακόμη πιο ελεγχόμενη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμπυκνωθεί επιγραμματικά η ουσία των προτάσεων της ΝΔ για ευρύτατη αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλές -31 τον αριθμό- και κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν ευρύτερα αποδεκτές, ενώ άλλες είναι διατυπωμένες τόσο γενικά που η συμφωνία ή διαφωνία με αυτές θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου τους. Υπάρχουν, όμως, κάποιες θεμελιώδεις προτάσεις που εγείρουν αμέσως σοβαρότατες αντιρρήσεις.

Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, προτείνει π.χ. η ΝΔ. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη πρόταση. Το δικαίωμα να ορίσει θεωρητικά όσους εξωκοινοβουλευτικούς φίλους του θέλει ως υπουργούς το έχει και τώρα ο πρωθυπουργός. Το ασκεί όμως με περίσκεψη - και συνήθως με μέτρια ή και κάκιστα αποτελέσματα. Αν καταστεί συνταγματική επιταγή ο διορισμός εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ.

Οχτώ δημοσκοπήσεις μετά τον ανασχηματισμό: Συμπεράσματα, τάσεις, εκτιμήσεις

(πηγή)
Μετά τις τέσσερις πρώτες δημοσκοπήσεις, της ALCO(20/06/2011),της G.P.O.(21/06/2011), της MRB(24/06/2011) και της MARC(26/06/2011), ακολούθησαν της RASS(3/07/2011) και της Kappa Research(10/07/2011) .Τέλος είχαμε την έρευνα της VPRC(14/07/2011) και της Public Issue(15/07/2011). Οι δυο τελευταίες, που δίδουν εκτίμηση ψήφου διαφέρουν σημαντικά από όλες τις προηγούμενες, που λίγο πολύ συμφωνούν μεταξύ τους.

Έτσι η VPRC και η Public Issue εκτιμούν ότι η αποχή μαζί με το άκυρο-λευκό θα είναι 38,6% και 38% αντίστοιχα επί των εγγεγραμμένων προφανώς, που είναι 10.000.000. Δηλαδή ότι στις επόμενες εκλογές τα έγκυρα θα είναι 6.140.000 έως 6.200.000, ενώ από τον μέσο όρο των προηγούμενων 6 ερευνών εκτιμάται ότι τα έγκυρα θα ήταν το 83% των έγκυρων των βουλευτικών εκλογών του 2009, ήτοι 0,83 Χ 6.858.000 = 5.700.000. Ο μέσος όρος και των 8 πλέον εταιρειών δίδει ότι τα έγκυρα θα είναι περίπου 5.850.000, οι δε δηλώνοντες αναποφάσιστοι μαζί με τους δεν ξέρω, δεν απαντώ φτάνουν περίπου το 11%.

Οι υπόλοιπες διαφορές των δύο τελευταίων σε σχέση με τις 6 πρώτες φαίνονται στον πίνακα I, όπου εμφανίζεται και ο μέσος όρος των 8 Δημοσκοπήσεων.

Συμπεράσματα - τάσεις – εκτιμήσεις :

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το ΑΕΠ

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Διαδίχτυ
"Κακοήθειες" 
των Άγγελου Τσέκερη, Γιώργου Κυρίτση
από την Αυγή της Κυριακής 

Το είδατε αυτό το μαγικό που έκανα στη Σύνοδο Κορυφής; Είπε ο Παπανδρέου ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Έπρεπε να βλέπατε τις φάτσες της Μέρκελ και του Σόιμπλε, όταν έριξα στο τραπέζι τις κόκκινες γραμμές.

Και όταν τους είπα ότι επιτέλους οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Εκεί αρχίσανε να πηδάνε από τα παράθυρα.

Καλό μήνα!

(πηγή)
Κόντρα στις αποφάσεις των ελληνικών ανώτατων δικαστηρίων που απαγορεύουν ρητά την προσωποκράτηση για χρέη πρός το δημόσιο (...) με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ενεργοποιούνται από την 1η Αυγούστου οι διατάξεις που προβλέπουν ότι το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης (πηγή: Stop Cartel)