Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Οχτώ δημοσκοπήσεις μετά τον ανασχηματισμό: Συμπεράσματα, τάσεις, εκτιμήσεις

(πηγή)
Μετά τις τέσσερις πρώτες δημοσκοπήσεις, της ALCO(20/06/2011),της G.P.O.(21/06/2011), της MRB(24/06/2011) και της MARC(26/06/2011), ακολούθησαν της RASS(3/07/2011) και της Kappa Research(10/07/2011) .Τέλος είχαμε την έρευνα της VPRC(14/07/2011) και της Public Issue(15/07/2011). Οι δυο τελευταίες, που δίδουν εκτίμηση ψήφου διαφέρουν σημαντικά από όλες τις προηγούμενες, που λίγο πολύ συμφωνούν μεταξύ τους.

Έτσι η VPRC και η Public Issue εκτιμούν ότι η αποχή μαζί με το άκυρο-λευκό θα είναι 38,6% και 38% αντίστοιχα επί των εγγεγραμμένων προφανώς, που είναι 10.000.000. Δηλαδή ότι στις επόμενες εκλογές τα έγκυρα θα είναι 6.140.000 έως 6.200.000, ενώ από τον μέσο όρο των προηγούμενων 6 ερευνών εκτιμάται ότι τα έγκυρα θα ήταν το 83% των έγκυρων των βουλευτικών εκλογών του 2009, ήτοι 0,83 Χ 6.858.000 = 5.700.000. Ο μέσος όρος και των 8 πλέον εταιρειών δίδει ότι τα έγκυρα θα είναι περίπου 5.850.000, οι δε δηλώνοντες αναποφάσιστοι μαζί με τους δεν ξέρω, δεν απαντώ φτάνουν περίπου το 11%.

Οι υπόλοιπες διαφορές των δύο τελευταίων σε σχέση με τις 6 πρώτες φαίνονται στον πίνακα I, όπου εμφανίζεται και ο μέσος όρος των 8 Δημοσκοπήσεων.

Συμπεράσματα - τάσεις – εκτιμήσεις :

  1. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου και των νέων φορολογικών μέτρων, οδεύει για ποσοστό και κάτω του 25%. Εάν όμως οι εκλογές αργήσουν και γίνουν τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2011, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των συνδικαλιστών του και τις εσωκομματικής του αριστερής αντιπολίτευσης για δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να πέσει και στο 20%, οπότε θα υπάρξει εντονότατο πρόβλημα συνοχής στους κόλπους του και μελλοντικής του αυτοτελούς ύπαρξης. Στις προσεχείς εκλογές θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία, λόγω της αποδοκιμασίας του από μεγάλο μέρος των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ψηφοφόρων του το 2009. Η συσπείρωση του είναι κάτω του 50%(43%) και έχει διαρροές κυρίως προς την ΝΔ 7%, ΚΚΕ 3%, ΣΥΡΙΖΑ 2,7%, ΔΗΜ.ΑΡΙΣΤ 4,4%, ΛΑΟΣ 2%, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 3,9%, ενώ πάνω από 20% των ψηφοφόρων του το 2009 κατευθύνεται στην αποχή – άκυρο – λευκό. Οι αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι του αγγίζουν το 15%, αλλά φαίνεται αδύνατο να τους επαναπροσεγγίσει στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Εκτίμηση για εκλογές το Σεπτέμβρη του 2011, ποσοστό 26,5% και 70 έδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που διαθέτει τώρα δεν θα επανεκλεγούν.
  2. Η ΝΔ έχει περάσει καθαρά μπροστά σαν πρώτο κόμμα και υπερισχύει πλέον στην παράσταση νίκης, ενώ ο Α. Σαμαράς προηγείται πλέον στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Μπορεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ και την ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ και να αυξήσει τη συσπείρωση της μέχρι το 70%, ενώ μπορεί να ελπίζει και σε ένα μέρος της αποχής των παλαιών ψηφοφόρων της που το 2009 απείχαν. Φαίνεται όμως ότι και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της, που είναι περίπου 20% και κατευθύνονται στην αποχή – άκυρο – λευκό. Οι αναποφάσιστοι της είναι λίγο κάτω του 10%. Εάν από το Σεπτέμβρη ακολουθήσει πιο δυναμική γραμμή, κινητοποιώντας τους οπαδούς της να διαμαρτυρηθούν ζητώντας πρόωρες εκλογές μπορεί να φτάσει το 32,5% και 137 έδρες. Πάντως αυτοδυναμία δεν φαίνεται ότι μπορεί να κατακτήσει, γιατί και με 34% και εξωκομματική βουλή, με εκτός την ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ και το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, δηλαδή με σύνολο κομμάτων εκτός βουλής 13% κατακτά 147 έδρες. Τα δύσκολα για αυτήν θα αρχίσουν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
  3. Το ΚΚΕ έχει επανασυσπειρώσει σε σημαντικό βαθμό τους πρώην ψηφοφόρους του, που το 2009 είχαν απόσχει. Εμφανίζει συσπείρωση κοντά στο 90% ενώ οι εισροές του από το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τους 90.000 ψήφους. Μη εμφανίζοντας όμως πρόθεση συμβολής στην δημιουργία λαϊκού μετώπου των παραγωγικών δυνάμεων, που καταστρέφονται, με συγκεκριμένους ριζοσπαστικούς στόχους όπως: η άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους, η εθνικοποίηση τραπεζών με νέα φιλολαϊκή πιστωτική πολιτική για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, η επαναφορά στη δραχμή, ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων που συνεπάγεται και έξοδο από την Ε.Ε., η επανεθνικοποίηση ΔΕΚΟ, η καταγγελία των ληστρικών συμβάσεων που έχει συνάψει το Δημόσιο με ξένα και ντόπια μονοπώλια, δεν μπορεί για τους λόγους αυτούς να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να συμβάλει αποφασιστικά στη λαϊκή διέξοδο από την κρίση. Επιμένοντας στην πάλη για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δεν δέχεται κανένα άλλο ενδιάμεσο στάδιο ή άμεσο στόχο. Το τελευταίο θα πρέπει να το προβληματίσει γιατί με εκχωρημένη τη δημόσια κατ΄ αρχάς περιουσία και τις εκμεταλλεύσεις και αργότερα και την ιδιωτική στα μονοπώλια, θα είναι σαν να προσπαθήσει στο μέλλον να χτίσει πάνω σε ερείπια. Παρόλα ταύτα συνεχίζει να εκπροσωπεί κυρίαρχα τους κομμουνιστές, έχοντας σημαντικές προσβάσεις στην εργατική τάξη και βέβαια το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να δημιουργηθεί λαϊκό μέτωπο. Εκτιμάται ότι θα πάρει 11% και 29 έδρες.
  4. Ο ΛΑΟΣ παρόλο ότι έχει υποστεί μια σχετική μείωση από τις πιέσεις της ΝΔ και έχει τελευταία και διαρροές προς την Χρυσή Αυγή, εκτιμάται ότι θα πάρει 7% και 18 έδρες, αν οι εκλογές γίνουν το Σεπτέμβρη. Δεν φαίνεται όμως ότι η ΝΔ θα απευθυνθεί σε αυτόν για να σχηματίσει κυβέρνηση, καθόσον μάλλον ένα κομμάτι του απομείναντος ΠΑΣΟΚ θα είναι πρόθυμο μετά τις εκλογές να την στηρίξει.
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 60%, φαίνεται ότι αντιμετώπισε την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας, που ίδρυσε την Δημοκρατική Αριστερά. Έχοντας όμως εισροές από το ΠΑΣΟΚ του 2009 κάτω του 3% η 90.000 ψήφους, δεν φαίνεται πώς θα φτάσει τα ποσοστά που του δίνει η Public Issue με 9% επί 6.200.000 εγκύρων δηλαδή 558.000 ψήφους, ή η VPRC με 7% επί 6.140.000 εγκύρων δηλαδή 429.800 ψήφους. Τέτοιο ρεύμα στην κοινωνία δεν έχει γίνει αισθητό και αντιληπτό ευρέως μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι εάν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα από τον Α. Αλαβάνο, που συζητά και με συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα πάρει 5,60% και 15 έδρες. Η μη διατύπωση από την ηγεσία του συγκεκριμένων ριζοσπαστικών άμεσων στόχων δεν το βοηθά να παίξει καταλυτικό ρόλο και έτσι ούτε το ΚΚΕ πιέζει, αλλά και ούτε αποκτά πρόσβαση στους αγανακτισμένους που υιοθετούν το σύνθημα << δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε>> .
  6. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εμφανίζονται σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων να επιτυγχάνουν την είσοδο τους στη νέα βουλή. Εκτιμάται ότι θα πάρουν 3,5% και 9 έδρες. Τους βοήθησε η αντιμνημονιακή στάση τους.
  7. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν παίρνει σημαντική μερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2009, αλλά φαίνεται ότι προσελκύει σημαντική μερίδα 4,4% η 130.000 των μετριοπαθών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, που θέλουν επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και της Ε.Ε. Οι 6 εταιρείες την δίνουν με τις αναγωγές να ξεπερνά το 3% και μόνον η VPRC και η Public Issue την δείχνουν κάτω του 3%. Αν συμμαχήσει με το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Γ. Δημαρά εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει 5,4% και 14 έδρες.
  8. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για να πάρει το 3%. Αν τα καταφέρει οριακά μπορεί να πάρει 8 έδρες.
  9. Το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν φαίνεται από μόνο του να ξεπερνά το 3%. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλους διαφωνούντες από αριστερά του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει προσβάσεις στους διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ. Παρόλα ταύτα φαίνεται ότι εισπράττει το 3,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, δηλαδή 117.000 ψήφους και εάν συμμαχήσει με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με την οποία έχει ήδη προωθημένες συνομιλίες, θα εκπροσωπηθεί στη νέα βουλή
  10. Τα ΛΟΙΠΑ κόμματα φαίνεται ότι θα φτάσουν συνολικά το 5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταγράφονται με ποσοστά 1% – 1,5% η καθεμία.

Συμπερασματικά η ελληνική κοινωνία αλλά και η πολιτική της χώρας, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση προς μια ριζική αλλαγή. Προς τα πού θα οδηγηθεί αυτή η αλλαγή θα κριθεί από την αποφασιστική η μη στάση των μαζών. Η λειτουργία της Δημοκρατίας έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, γιατί δεν είναι συμβατό ένα κόμμα με ψευδές πρόγραμμα να εξαπατά τον λαό και να του υποκλέπτει την ψήφο του και στη συνέχεια να κάνει ακριβώς τα αντίθετα, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, την παραγωγική βάση καταδικάζοντας τους περισσότερους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Και όλα αυτά γιατί; Για την εξυπηρέτηση των διεθνών τοκογλύφων. Στο σημείο αυτό αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια του J.M. Κέυνς. Καλύτερα να πτωχεύσουν 100 τραπεζίτες παρά 100 εκ λαού. Το μεσοπρόθεσμο όπως και το μνημόνιο θα αποτύχει. Αλλά εν τω μεταξύ δεν πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα, μιας και αυτό επιδιώκουν οι ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι. Να αποκτήσουν δηλαδή εμπράγματη εξασφάλιση και να ολοκληρώσουν την κατοχή τους στη χώρα. Για να σταματήσει κατ’ αρχή το κακό πρέπει ο Ελληνικός λαός να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές το ταχύτερο. Υπάρχει πλέον μεγάλη και διαπιστωμένη δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκού αισθήματος. Επειδή δε, έχουν καταργηθεί οι συνταγματικές ρυθμίσεις, που παλαιοτέρα έδιναν το προνόμιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διαπιστώσει την δυσαρμονία και να διαλύσει την βουλή οδηγώντας την χώρα σε εθνικές εκλογές, την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο λαός. Άλλωστε η συνταγματική δέσμευση ότι η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων δεν καταργήθηκε ποτέ.

Εκλογές λοιπόν και όχι παιχνίδια με πλαστά διλλήματα με δημοψηφίσματα κατά τις συνταγές των ξένων.

19/7/2011
Σούμπλης Νικήτας-Αθανάσιος
Μετααναλυτής Δημοσκοπήσεων
Αριστερός Ριζοσπάστης

30/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου