Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Σιγή για την λίμνη Μαραθώνα!

(Πηγή: NASA/MODIS Για μεγάλη ανάλυση της εικόνας δείτε εδώ:

Σήμερα, μετά την μάταιη διήμερη προσπάθειά μου να ασχοληθεί ο τύπος με το θέμα της ρύπανσης της λίμνης του Μαραθώνα με σωματίδια και τοξικούς ρύπους από τις πυρκαγιές, επικοινώνησα με όλες τις πρωινές τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές. Σε όλες μετέφερα τις ίδιες ανησυχίες, σε όλες πήρα την υπόσχεση πως θα μεταφερθεί το "σοβαρό", "πολύ σοβαρό", "μεγάλο" θέμα στους δημοσιογράφους. Τελικά όμως μόνο στο ΜΕGA έγινε σχετική κουβέντα ενώ στη ΝΕΤ, η δημοσιογράφος (;) που μίλησα, μου είπε: "είναι άλλο το θέμα της συζήτησης, αν βλέπετε την εκπομπή!". Εκείνη την ώρα οι Λυριτζής και Οικονόμου συζήταγαν με περιβαλλοντολόγο για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον... και όπως μου είπε ενοχλημένη η δημοσιογράφος "μιλάμε για το περιβάλλον κύριε, όχι για την λίμνη"!!! Χαίρε βάθος αμέτρητο...
Δεν ήταν βέβαια το χειρότερο που άκουσα... Από δημοσιογράφο (σε εφημερίδα) που ασχολείται αποκλειστικά με την οικολογία, πήρα την απάντηση "έλα μωρέ ποιός θα ασχοληθεί τώρα με τις διοξίνες" ενώ μετά την επιμονή μου (ας πρόσεχα!) πήρα την αποστομωτική απάντηση "μα ρίχνουνε χλώριο στη λίμνη και καθαρίζει" Σοκ και δέος!!!

Αλλά ας δούμε τι ειπώθηκε σήμερα στην εκπομπή του Δημήτρη Τάκη στο MEGA (που έγινε η μόνη αναφορά), και παρά την προσπάθεια χαμηλών τόνων του κ. Πετράκη (Διευθυντή Περιβάλλοντος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών), ο κίνδυνος περιγράφεται αδρά:


Δ. Τάκης:
Nα σας ρωτήσω κ. Πετράκη... Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς δέντρα.
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μια μεγάλη περιοχή όπως είναι η Αττική έχει χάσει το θερμοστάτη και το φίλτρο. Είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σ’ ένα σπίτι που ο θερμοστάτης δε δουλεύει σωστά και το φίλτρο δε δουλεύει σωστά. Ο μεν θερμοστάτης είναι αυτός ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία και το φίλτρο είναι αυτό το οποίο βοηθά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.


Δ. Τάκης:
Να ρωτήσω κάτι: Επειδή πολλές φορές έχουμε φωτιές από το ’81 μέχρι σήμερα, δεκάδες φωτιές, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πεύκου και κάθε φορά λέμε ότι καταστράφηκε και ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας και μετά ξανακαίγεται κάτι άλλο και λέμε πάλι ότι καταστράφηκε κι ο τελευταίος, αυτός ήταν ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας ή υπάρχουν ελπίδες ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει μείνει;
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι το οποίο έχει μείνει, υπάρχουν ακόμα περιοχές οι οποίες είναι καλυμμένες με δάσος, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχουμε πλέον περιθώρια. Η Αθήνα έχει τη μικρότερη κάλυψη από πράσινο από κάθε ευρωπαϊκή πόλη και το αποτέλεσμα είναι ότι οτιδήποτε χάνουμε, όσο μικρό και να είναι, είναι εις βάρος μας. Είχαν κυκλοφορήσει τελευταίες μέρες κάτι μελέτες οι οποίες έλεγαν για αύξηση της θερμοκρασίας στην πόλη των Αθηνών. Αυτό έχει να κάνει με το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Δηλαδή η διαφορά στο κέντρο της πόλης από τα προάστια. Μέχρι πρότινος προάστια, γιατί μπορεί ν’ αστικοποιηθούν. Κι έλεγαν ακόμη και για 6 βαθμούς.
Σε περίπτωση κατά την οποία αυτές οι περιοχές αστικοποιηθούν, δεχθούν επίθεση οικιστική, τότε τα υλικά τα οποία είναι κυρίως εχθρικά προς το περιβάλλον, θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα με αποτέλεσμα πραγματικά να έχουμε ανύψωση της θερμοκρασίας μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή.

Δ. Τάκης:
Το κλίμα αυτό που λέτε, είτε το μικροκλίμα είτε το συνολικό κλίμα της Αττικής, αυτή η καταστροφή πόσο θα το επηρεάσει κ. Καθηγητά; Εννοώ να μου το πείτε με χειροπιαστά στοιχεία..
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει μια επιδείνωση των δεικτών οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με αυτό το οποίο λέμε «δείκτη ευφορίας» ή «δείκτη δυσφορίας».

Δ. Τάκης: Υγρασία δηλαδή και τέτοια πράγματα..
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Σε επίπεδο νομού ή σε επίπεδο χώρας είναι πολύ μικρή η συμβολή της καταστροφής.


Δ. Τάκης:
Άρα μου λέτε ότι το κέντρο της Αθήνας θα εξακολουθήσει να είναι ταλαιπωρημένο όσο είναι σήμερα και η συμβολή η αρνητική αυτής της καταστροφής θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις περιοχές εκείνες που κάηκαν.
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Δηλαδή κυρίως εγώ πιστεύω ότι θα έχει να κάνει με το λεγόμενο δείκτη ευφορίας που σας είπα των κατοίκων της περιοχής.


Δ. Τάκης: Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις και ακούγονται πάρα πολλά και για την ποιότητα του νερού με αφορμή αυτή την καταστροφή, θα έχει επιβάρυνση η ποιότητα του νερού στην Αττική;
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα αιωρούμενα σωματίδια και τις διοξίνες. Αιωρούμενα σωματίδια είναι οι στάχτες, είναι ο καπνός τον οποίο βλέπετε που βγαίνει από τις εστίες φωτιάς, αυτές μεταφέρονται, κάθονται πάνω στο έδαφος και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν βροχοπτώσεις μεταφέρουν διάφορα συστατικά τα οποία υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι διοξίνες είναι ένα άλλο θέμα το οποίο οφείλεται στην καύση πλαστικών, δηλαδή αυτοκίνητα τα οποία έχουν καεί ή διάφορα απορριμματοφόρα τα οποία επίσης έχουν καεί στην περιοχή ή άλλα πλαστικά. Αυτά δημιουργούν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξινών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία.

Δ. Τάκης:
Στις συγκεκριμένες περιοχές που υπήρξε η φωτιά, εκεί η επιβάρυνση του νερού θα είναι μεγαλύτερη; Και βεβαίως ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται και με τη λίμνη του Μαραθώνα από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα.
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με τη μεταφορά αυτών των υλικών από τον αέρα, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή λόγω του ότι έχει χάσει τη βλάστηση θα δοκιμάσει περιπέτειες σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.


Δ. Τάκης:
Θα πρέπει να έχουμε μια γενική, μια συνολική ανησυχία για τη λίμνη του Μαραθώνα και την υδροδότηση; Εννοώ για την ποιότητα του νερού.
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Μέχρι ενός σημείου. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί..


Δ. Τάκης:
Δηλαδή; «Μέχρι ενός σημείου» τι εννοείτε;
Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Πρέπει να δούμε πού είναι οι λεκάνες απορροής και να δούμε τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις συγκεντρώσεις αυτών των σωματιδίων στη συγκεκριμένη περιοχή και την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
(πηγή απομαγνητοφωνημένου κειμένου απο ΑΠΕ )

Ξαναβάζω τις καμμένες εκτάσεις (αεροφωτογραφία του 2006 από το google earth και πάλι), καθώς η φωτογραφία που είχα βάλει το πρωί της Κυριακής, δυστυχώς, δείχνει ένα μικρό μέρος της καμμένης περιοχής
Μια απέραντη καμμένη έκταση. Και μια λίμνη τροφοδότης νερού για 5000000 ανθρώπους. Χωρίς σχόλιο από εμένα, ας ξαναδιαβάσει όποιος θέλει τις -συγκρατημένες- δηλώσεις του κ. Πετράκη αφού δει την παραπάνω φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου