Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χίλια ωχ κι ένα αχ...

σκίτσο του Πέτρου Τ. Τσιολάκη
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή 

Η διυπουργική υπό τον Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το νέο πακέτο για την οικονομία -σε συσκευασία ειδικού νομοσχεδίου- στις 15 Απριλίου. Ανακοίνωσε επίσης και τι θα περιέχει αυτό το νέο πακέτο: το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο μέχρι το 2015 (ωχ!), το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (πάλι ωχ) και τις δημοσιονομικές «διορθώσεις» ύψους 1,7 δισ. ευρώ (τρίτο ωχ), για το τρέχον έτος.

Τίποτε ευχάριστο εν ολίγοις και τίποτε άλλο από ωχ για άλλη μια φορά, από άλλο ένα πακέτο. Και κάπως έτσι, με τούτα και με κείνα, έφτασε η λέξη "πακέτο" να υποδηλώνει στα νεότερα νέα ελληνικά κάτι δυσάρεστο, βαρύ και επαχθές. Και να βλέπουν οι περισσότεροι Έλληνες μια ατέλειωτη σειρά από πρώην, νυν και επόμενα πακέτα, εκεί που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του επί των πακέτων βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ και άλλα παρόμοια και διασκεδαστικά -όπως ότι στο τέλος του 2011 θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές!

Διότι θα αρκούσε και μόνο το τρίτο από τα περιεχόμενα του νέου κυβερνητικού πακέτου για να καταλάβει για άλλη μια φορά κανείς πού μας πάει η κυβερνητική πολιτική η οποία χαράσσεται και ασκείται υπό την υψηλή εποπτεία της τρόικας και με τον οδικό χάρτη του Μνημονίου. «Διορθώσεις» 1,7 δισ. -δηλαδή νέα μέτρα και μάλιστα επείγοντα, γιατί οι προβλέψεις των επιτελείων για τα δημόσια έσοδα έπεσαν έξω. Όπως έξω έπεσαν οι προβλέψει τους για την ύφεση, για τον πληθωρισμό, για όλα όσα προέβλεψαν μέχρι τώρα. Και το μόνο στο οποίο έπεσαν μέσα ήταν η απλή αριθμητική περικοπής μισθών και συντάξεων, όπως και η ακόμα απλούστερη επιβολής φόρων.

Και τι είδους «διορθώσεις» θα είναι αυτές το ξέρουν όλοι, αφού η φαντασία του οικονομικού επιτελείου έχει ταξικές εμμονές. Νέοι έμμεσοι φόροι, αύξηση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, μεγαλύτερα καπέλα σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, αναψυκτικά, και φυσικά νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Με πρώτη την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας σε μια στιγμή που οι άνεργοι πλησιάζουν το 20%! Ευτυχώς που το πακέτο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το νομοσχέδιο για την προστασία αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων. Ένα αχ μετά από χίλια ωχ δηλαδή -τουλάχιστον έχουμε κυβέρνηση ζωόφιλων ανθρωποφάγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου