Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο Εβο Μοράλες για τον Ομπάμα και τη Λιβύη

σκίτσο του Nate Beeler, The Washington Examiner (πηγή)
από την Αυγή

O Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες ζήτησε τη Δευτέρα να αφαιρεθεί το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης που δόθηκε το 2010 στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα με το αιτιολογικό πως "προώθησε την εισβολή στη Λιβύη". Ο ίδιος έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν τη στρατιωτική επίθεση ενάντια σε αυτή τη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Λα Παθ, στα βορειοανατολικά της χώρας, ο Μοράλες υπογράμμισε: "Πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά, για επίθεση, και δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει κερδίσει Νόμπελ Ειρήνης να ηγείται μιας συμμορίας που επιτίθεται και εισβάλλει". Ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι ο Ομπάμα "προετοιμάζει πολέμους και σφαγές" αντί να προασπίζει την ειρήνη και δήλωσε πως "αν η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θέλει να σέβεται αυτό το βραβείο, θα πρέπει να το αφαιρέσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Ο Μοράλες, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος του Νόμπελ Ειρήνης για τους συνδικαλιστικούς αγώνες του, υποστήριξε πως "αν κάποιες αρχές διέπραξαν σφαγές και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να κριθούν στη βάση έρευνας και, φυσικά, να τιμωρηθούν διεθνώς, αλλά δεν μπορεί να βομβαρδίζεται και να καταστρέφεται η Λιβύη". "Οι δυνάμεις και ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύονται οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται σε κάποια χώρα για να οικειοποιηθούν το πετρέλαιο και τις φυσικές πηγές της", συνέχισε ο ίδιος.

Ο Βολιβιανός πρόεδρος κατέθεσε τη Δευτέρα την πρότασή του για δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής υψηλού επιπέδου, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπου θα συμμετέχουν ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, προκειμένου “να μεσολαβήσει και να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές και τα προβλήματα που έχει η Λιβύη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου