Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δεκάδες επιθέσεις εναντίον μεταναστών

σκίτσο του Carlos Latuff
της Έλλης Ζώτου
από την Αυγή

Σπασμένα χέρια και δόντια, ράμματα σε όλο τους το σώμα, τραύματα από μαχαίρια ή σιδηρογροθιές και ο φόβος ότι έφτασε το τέλος τους. Το αυγό του φιδιού έσκασε και μετά το κέντρο της Αθήνας επεκτείνει τις "επιχειρήσεις" του και στις πλατείες και γειτονιές του Ρέντη, της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, όπως καταγγέλλουν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών - Εργατών.

"Είχαμε 60 τραυματίες από την αρχή του χρόνου, αλλά ειδικά από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά, οι επιθέσεις εναντίον Πακιστανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται σε Ρέντη, Νίκαια και Κορυδαλλό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο" δηλώνει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. "Δύο μάλιστα από αυτούς, νοσηλεύονται ακόμα στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό τους από μαχαίρι στις 18 Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας από τις πρόσφατες επιθέσεις". Πολλές φορές δε, η επίθεση συνοδεύεται και από ληστεία.

Όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα θύματα, οι δράστες των επιθέσεων είναι νεαροί και γυμνασμένοι άνδρες με ακάλυπτα πάντα τα πρόσωπά τους, που κατά τη διάρκεια των επιθέσεων βρίζουν και φωνάζουν μεταξύ άλλων "έξω οι ξένοι". Συνήθως πρόκειται για ομάδες 15-30 ατόμων με μηχανές, που έχουν ως στέκια τις πλατείες Αγ. Νικολάου στη Νίκαια, την πλατεία Ρέντη και μπροστά από το Γενικό Κρατικό Νικαίας και που μετά τις 8 το βράδυ κάνουν είτε "περιπολίες" για να εντοπίσουν τα επόμενα θύματα είτε με ξυλοδαρμούς απομακρύνουν τους Πακιστανούς μετανάστες από την πλατεία. Δεν λείπουν όμως και ομάδες πεζών που περιμένουν στις δύο στάσεις λεωφορείων στο Village Cinemas στο Ρέντη και αφού ακολουθούν τον μετανάστη τού επιτίθενται.

Η αστυνομία, όπως υπογραμμίζουν, έχει ενημερωθεί, αλλά συνήθως δηλώνει αδυναμία να δράσει.

Για κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας ειδικά μετά τα γεγονότα της Υπατίας κάνει λόγο με τη σειρά της η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Βία με πρόγραμμα καταγγέλλουν, που κινείται σε δύο άξονες: έλεγχο όπως αυτοί το εννοούν στις πλατείες και επιθέσεις σε χώρους που λειτουργούν ως τζαμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου