Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οι εξελίξεις τρέχουν

του Σατιρικού από το Ποντίκι
από την Αυγή

Οι πανηγυρισμοί αυτή τη φορά δεν κράτησαν ούτε 48 ώρες. Η διπλωματική επιτυχία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, η αναγνώριση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η "ανάσα ζωής" που μας έδωσαν οι εταίροι, κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τη Δευτέρα. Το μόνο που έμεινε ήταν η επίσημη δήλωση Μέρκελ ότι "η Ελλάδα ανέλαβε ισχυρή δέσμευση να ιδιωτικοποιήσει 50 δισ. δημόσιας περιουσίας". Προχθές άρχισαν τα όργανα: Το μισό ΠΑΣΟΚ και ένα μικρό μέρος της κυβέρνησης άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν είναι και τόσο αυτονόητο το να πουλήσεις τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Το άλλο μισό είναι ήδη σε επαφή με τους αγοραστές. Πλην όμως η κατάσταση ευτυχώς δεν τσουλάει με τη γραμμικότητα που θα επιθυμούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές και οι εδώ εντολοδόχοι τους.

Αμέσως λοιπόν άρχισε και πάλι η συζήτηση για το μέλλον, με τους υποψήφιους Παπακωνσταντίνου να παρελαύνουν στα κανάλια, τους πρόθυμους να τονίζουν την ανάγκη οικουμενικών λύσεων, τους εξωκοινοβουλευτικούς να κάνουν σουλάτσο, τον πρωθυπουργό να βρίζει τον Σαμαρά, το BBC να προβλέπει πτώχευση και την Standard and Poors υποβαθμίζει και πάλι την Ελλάδα. Η απάντηση της κυβέρνησης διά του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ενδεικτική του βολονταρισμού του: "Τα νούμερα θα βγουν διότι πρέπει να βγουν και δεν γίνεται να μη βγουν".

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τριβή με τα πολιτικά για να καταλάβει κανείς ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και επείγοντα, με επίκεντρο την ανάληψη της ευθύνης για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πορεία ώς το 2013. Είναι λογικό ο Σαμαράς να μη θέλει να καεί και είναι εξίσου λογικό ο Παπανδρέου να μη θέλει, και να μην μπορεί, να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη. Συνεπώς η λύση την οποία αναζητεί το αστικό στρατόπεδο είναι ή η απευθείας συνεργασία, ή η ανάθεση σε εξωκοινοβουλευτική κυβέρνηση με στήριξη εκ των προθύμων. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν εκλογές. Σε όλες τις χώρες απ' όπου πέρασε το ΔΝΤ η τρέχουσα φουρνιά πολιτικού προσωπικού κάηκε. Δικαίως, στις πλείστες των περιπτώσεων. Το ζήτημα είναι να μην τους αφήσουμε να κάψουν και τη χώρα πριν καούν.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου