Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο εφιάλτης της αλαζονείας

σκίτσο saulkabher από Cartoon Movement
του Παντελή Mπουκάλα
από την Καθημερινή


Ο,τι τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ήταν εικασία ή υποψία, ημέρα με την ημέρα, βδομάδα τη βδομάδα, γίνεται βεβαιότητα, την οποία αποδέχονται πλέον και πολλοί από τους αρχικούς σίγουρους πως όλα θα πάνε καλά και θα τελειώσουν γρήγορα: Ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμο είναι το πρόβλημα, λοιπόν, όπως επέμεναν οι πρώτες παραμυθητικές ανακοινώσεις ούτε όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπισή του (η διαχειρίστρια εταιρεία και η ιαπωνική κυβέρνηση) έχουν αποδείξει με την ώς τώρα δράση τους πως η μέθοδός τους είναι περισσότερο επεξεργασμένη και αποτελεσματική από τις μεθόδους που οι ανεπτυγμένοι και πεπολιτισμένοι αυτού του κόσμου αποκαλούν ονειδιστικά «τρικοκοσμικές» ή και «βαλκανικές», κι εμείς εδώ, πάντοτε σε αυτοκριτική εγρήγορση, τις χαρακτηρίζουμε «ελληνικές».

Δεν αρκεί, δυστυχώς, η αυτοθυσιαστική προσπάθεια των ολιγάριθμων «σαμουράι», όταν η κατεξοχήν υπεύθυνη, η εταιρεία Tepco, εκμεταλλευόμενη εξακολουθεί να αυτοσχεδιάζει πρόχειρα, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη που απειλεί ολόκληρη χώρα, αλλά και τον κόσμο όλον, σαν να πρόκειται για ασήμαντο και συνηθισμένο πρόβλημα τοπικού ενδιαφέροντος. Εξ ού και οι αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις (μέσα σε λίγες ώρες η επίσημη τρομακτική είδηση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό του αντιδραστήρα 2 ήταν 10.000.000 φορές πάνω από το όριο έδωσε τη θέση της στην ομοίως επίσημη και τάχα παρηγορητική διαβεβαίωση ότι το φυσιολογικό είχε ξεπεραστεί κατά... μόλις 100.000 φορές). Εξ ού και η σωρεία λαθών, όπως καταγγέλλει η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Εξ ού και η συνεχής και συστηματική παραπληροφόρηση, την οποία επικρίνει πλέον, μετά την αρχική ανοχή της, και η ίδια ιαπωνική κυβέρνηση.

Είχαν τους λόγους τους, λοιπόν, οι Ιάπωνες πολίτες που πολιόρκησαν προχθές, με την οργή τους μεγαλύτερη από τον φόβο τους, τα γραφεία της Tepco στο Τόκιο. Συνειδητοποιούν ότι το πολιτικοεπιχειρηματικό σενάριο που θέλει μοναδική υπεύθυνη την «εκδικητική φύση» είναι μυθοπλαστικό κι ας παριστάνει το ντοκιμαντέρ. Η ζημιά από τον σεισμό και το τσουνάμι θα ήταν έτσι κι αλλιώς τεράστια, όμως... Ομως, ήδη από το 2009, κορυφαίος Ιάπωνας σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει την Τepco για τον κίνδυνο που διέτρεχε το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα από ενδεχόμενο σεισμό και τσουνάμι – και η εταιρεία αδιαφόρησε, μολονότι, όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας, ο συγκεκριμένος σταθμός έχει κατασκευαστεί για να αντέξει τσουνάμι ύψους πεντέμισι μέτρων. Αλλοι ειδικοί, όπως έγραψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», είχαν προειδοποιήσει ενάμιση μήνα πριν από το σεισμό, αλλά οι ελεγκτές της κυβέρνησης και της εταιρείας αδιαφόρησαν...

Ναι, η Φύση μπορεί να πληγώσει με ορισμένες βίαιες εκδηλώσεις της. Αλλά τα τραύματά της τα βαθαίνει εφιαλτικά η ωφελιμοθηρική ανευθυνότητα του ανθρώπου, η κοντόφθαλμη απληστία του και οι ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας που του φυτεύει η αλαζονεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου