Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η καθολική εκκλησία επιτίθεται σε φοιτήτριες

του Δημήτρη Γκιβίση
από την Εποχή

Αυξάνεται συνεχώς το κίνημα αλληλεγγύης για τις 70 φοιτήτριες που διώκονται από την καθολική εκκλησία στην Μαδρίτη. Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν οι φοιτήτριες έκαναν μια θεατρική διαμαρτυρία ενάντια στον σεξισμό και την ομοφοβία της καθολικής εκκλησίας και κατά των προνομίων που απολαμβάνει στο δημόσιο χώρο ενός κοσμικού κράτους.   

Το χάπενινγκ, που διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, έγινε συμβολικά μέσα στην εκκλησία του πανεπιστημίου Complutense, με τις συμμετέχουσες να μένουν ημίγυμνες από την μέση και πάνω, κρατώντας διάφορα πλακάτ που έγραφαν «επιθυμία», «ελευθερία», «αυτοδιάθεση». Στη συνέχεια, διάβασαν ένα μανιφέστο κατά της εκκλησίας, έβαλαν αφίσες στους πίνακες ανακοινώσεων και φωτογράφισαν το γεγονός, στέλνοντας τις φωτογραφίες στο δίκτυο αντιπληροφόρησης FotogrAccion, από όπου κατέβηκαν μετά από λίγες ώρες ύστερα από επέμβαση του εισαγγελέα. Ο αρχιεπίσκοπος Μαδρίτης, μίλησε για ενέργειες που συνιστούν επίθεση στην ελευθερία της λατρείας, αναφέρθηκε σε εγκληματίες που βεβήλωσαν τον ιερό χώρο, και ζήτησε την ποινική τους δίωξη σύμφωνα με τα άρθρα 524 και 525 του ποινικού κώδικα, που αναφέρει ότι «οι πράξεις βεβήλωσης τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα έτος».

Παράλληλα, διάφορα ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει μια σταυροφορία μιλώντας για «πρωτοφανές έγκλημα κατά της θρησκείας», ενώ ορισμένοι αρθρογράφοι περιγράφουν τις φοιτήτριες ως «λυσσασμένες σκύλες» και ζητούν από τον πρύτανη του πανεπιστημίου την διαγραφή τους. Το Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί την αριστερή φοιτητική οργάνωση Contrapode για υποκίνηση, ενώ η Alternativa Espanola (χριστιανοσυντηρητική δεξιά), επιτέθηκε στην κυβέρνηση που με τις πράξεις της προωθεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Αποτέλεσμα ήταν να επέμβει ο εισαγγελέας, που διέταξε άμεση έρευνα προκειμένου να ασκηθούν διώξεις, ενώ ακαδημαϊκοί, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της αριστεράς, κ.λπ συμπαραστέκονται στις φοιτήτριες που τόλμησαν να θέσουν επί τάπητος ένα θέμα ταμπού, που είναι ο πολιτικός ρόλος της καθολικής εκκλησίας στην ιστορία της Ισπανίας και τα προνόμια που απορρέουν από αυτόν.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η καθολική εκκλησία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για τις σκοταδιστικές της θέσεις σχετικά με την αναγνώριση δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων ή τη χρήση του προφυλακτικού, καθώς και για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Άλλωστε, σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να οργανώνει και να υπερασπίζεται τις ιδέες του, ακόμη και όταν αυτές είναι σαφώς αντιδημοκρατικές, όπως συμβαίνει με πολλές από τις προσεγγίσεις της εκκλησίας. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο, είναι ότι στο πλαίσιο ενός κοσμικού κράτους, η καθολική εκκλησία συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια που της χορήγησε το καθεστώς του Φράνκο, ακόμα και μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια. Έναν χώρο, που θα πρέπει να είναι κοσμικός και δημοκρατικός, μακριά από σκοταδισμούς και δοξασίες, ανοιχτός για την κριτική και την ποικιλομορφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου