Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Οι πρόσκοποι του μνημονίου...

της Νατάσας Κεφαλληνού
από το ΠΡΙΝ

Παλιότερα οι αστοί διοργάνωναν φιλανθρωπικούς χορούς μαζεύοντας μερικά ψίχουλα για τους φτωχούς. Σήμερα αυτός ο τρόπος είναι πλέον ντεμοντέ και η φιλανθρωπία έχει πάρει άλλες μορφές και διαστάσεις, μια από αυτές είναι και η εταιρική φιλανθρωπία. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθούν κάλλιστα και οι πολύ συχνές πλέον επικοινωνιακές καμπάνιες του ΣΚΑΪ. Θυμηθείτε: διοργάνωση αναδασώσεων στα καμένα, καμπάνια για την προστασία των ζώων, και πρόσφατα καμπάνια υπό τον τίτλο «Όλοι μαζί. Η Ελλάδα μπορεί».

Η νέα εκστρατεία του ΣΚΑΪ συντελείται υπό τη σκιά της κρίσης, του μνημονίου και του ΔΝΤ, και έχει τη σφραγίδα τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στις διακηρυκτικές της αρχές: 
«Η εκστρατεία έχει ως στόχο να αντιμετωπίσουμε μαζί, αλληλέγγυοι, τη σημερινή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε διάλογο, φέρνοντας κοντά τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες δέχονται άμεσα τις επιπτώσεις της. Δεν πρέπει να σπάσει ο ιστός της κοινωνικής συνοχής». 
Η συλλογιστική έχει ενδιαφέρον, καθώς ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, μέσω της καμπάνιας, αναλαμβάνει εργολαβικά: Να τονώσει την εθνική μας ομοψυχία, υπερηφάνεια, με συνθήματα του τύπου «Ελλάδα μπορείς». Να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, αφού «η οικονομική κρίση έχει διαπεράσει όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας», και μόνο «όλοι μαζί» μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Αλήθεια γιατί δεν μας λένε, τις ίδιες θυσίες θα πρέπει να καταβάλουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση με τους εργαζομένους, που καμία ευθύνη δεν έχουν αλλά υφίστανται τις δυσβάσταχτες συνέπειες;
 
Επιπλέον στόχος της καμπάνιας είναι να εμπεδώσει την κοινωνική συναίνεση στους πολίτες, να δεχθούν αδιαμαρτύρητα όλο το αντεργατικό τσουνάμι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της τρόικας EE - ΔNT - EKT, και να διαμορφώσει «από τα πάνω» δεσμούς αλληλεγγύης. Λες και μπορούν να είναι αλληλέγγυοι οι εφοπλιστές που προσφέρουν στους αναξιοπαθούντες λίγα φτηνά εισιτήρια με τους ναυτεργάτες, ή με τους χιλιάδες εργαζομένους που χρυσοπληρώνουν τις υπηρεσίες τους για να πάνε διακοπές – ή οι μεγαλοϊδιοκτήτες ξενοδοχείων που προσφέρουν λίγα χαμηλού κόστους διακοπικά πακέτα με τους εργαζόμενους τους στις τουριστικές επιχειρήσεις.   
«Ο ΣΚΑΪ θα εξασφαλίσει προσφορές και δώρα (από ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και όσους παρέχουν υπηρεσίες) σε όσους χρειάζονται πραγματικά στήριξη. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη» υποστηρίζεται. 
Μάλιστα 
«φορείς και ιδιώτες, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή –προσφέροντας από ταξίδια και πακέτα διακοπών μέχρι υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης– θα προβάλλονται από τον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ τα στοιχεία τους θα αναρτώνται στο oloimazi.skai.gr». 
Εδώ λοιπόν είναι το κλειδί: να προσφερθούν μερικά ψίχουλα με αντίτιμο την έμμεση διαφήμιση των επαγγελματιών, να φανεί και το αγαθοεργές έργο του ΣΚΑΪ. Όσο το κοινωνικό κράτος αποσαρθρώνεται τόσο θα αναφύονται αντίστοιχες εταιρικές προσπάθειες «φιλανθρωπίας», που κανένα πρόβλημα δεν θα λύνουν. Το μόνο που θα κάνουν είναι να παρουσιάζουν τους θύτες ως ευεργέτες


6 σχόλια:

  1. Σιγα μη τον αφηνα, στο ταψι θα τον χορεψω
    http://celinathens.blogspot.com/2010/07/httprigasili.html
    ενταξει,υπερβαλλω,σιγα τους πολλους που θα το διαβασουν..αλλα για οσους το διαβασουν,νομιζω οτι θα αποτελεσει μια καλη απαντηση κ μαλιστα περισσοτερο αποδομητικη απο το ν α ελεγα απλα το ποσο φασιστομουτρο ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος, κάτσε να βάλω λινκ. (και ένα tweet)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Στη μάνα σου το 'πες;" :)
    Για πες τι είναι αυτό το tweet γιατί είμαι άσχετος! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χο. "tweet" είναι η κάθε φράση που γράφεις στο twitter. To twitter είναι μια πλατφόρμα-ένα σάιτ- όπου γράφεις προτάσεις ως 140 χαρακτήρες και χρησιμεύει και πολύ για να μοιράζεσαι λινκς με άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ok, ευχαριστώ... Όποτε πάω στο twitter δεν βλέπω τίποτα! Όπως τότε με την ημέρα Παγ-Κάλου... Προφανώς πρέπει να κάνεις λογαριασμό, αλλά έχω χάσει το λογαριασμό με τους λογαριασμούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://red-pep.blogspot.gr/2012/06/blog-post_01.html
    Η Δημαρ εχει τους καλυτερους προσκοπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή