Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πετρελαιοκηλίδα και στην Κίνα!


από την Greenpeace


Μία μόλις ημέρα μετά το (ας ελπίσουμε όχι προσωρινό) κλείσιμο της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού, ένα νέο ατύχημα – στην Κίνα αυτή τη φορά – έρχεται να μας ξαναθυμίσει με το χειρότερο τρόπο ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το περιβάλλον!
Ισχυρές εκρήξεις σε δύο αγωγούς πετρελαίου στο λιμάνι Νταλιάν της βορειοανατολικής Κίνας είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαρροή τουλάχιστον 1.500 τόνων αργού πετρελαίου στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει ήδη απλωθεί σε θαλάσσια επιφάνεια μεγαλύτερη των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
 
Στο λιμάνι του Νταλιάν κατέφθασε ομάδα του Κινέζικου γραφείου της Greenpeace προκειμένου να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες στην τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και να καταγράψουν τις επιπτώσεις και τις συγκλονιστικές προσπάθειες των εργατών για τον περιορισμό της ρύπανσης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών μάλιστα κινδύνεψε η ζωή ενός εργάτη.
Η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στα παραθαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής, ενώ αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό και την αλιεία.
Από τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία που στοιχίζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο και τις πετρελαιοκηλίδες που καταστρέφουν οικοσυστήματα και τοπικές κοινωνίες μέχρι την καύση τους που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, τα ορυκτά καύσιμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Πόσες καταστροφές πρέπει να συμβούν για να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι πληρώνουμε σήμερα ένα τεράστιο τίμημα για τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου