Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, εναντίον των πολλών και υπέρ των ελαχίστων

από την ΑΥΓΗ (29/7/10)

Η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" προβάλλεται από την κυβέρνηση ως η λυδία λίθος της ανάπτυξης. Ποιος το λέει; Το ΙΟΒΕ επικαλούνται όλοι. Πιθανόν να ισχύει. Αν γινόταν μια αναλογιστική μελέτη -φόρος τιμής στον Γ. Αλογοσκούφη- για την επίδραση που θα είχε στην εθνική οικονομία η απελευθέρωση του τζόγου, της πορνείας και του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, θα διαπιστώναμε ότι το ΑΕΠ θα εκτοξευόταν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η δεύτερη φάση της κυβερνητικής επίθεσης στην κοινωνία. Βρισκόμαστε στη φάση των "απελευθερώσεων". "Απελευθέρωση" και στην αγορά ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση. Πώς απελευθερώνεται η αγορά; Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υποχρεωτική πώληση των μισών εργοστασίων της σε ιδιώτες. Εδώ έχουμε την απελευθέρωση από τις αλυσίδες της κοινής ωφέλειας και την προσχώρηση στην "ελεύθερη αγορά" των ιδιωτών.


Ο κλάδος των φορτηγών επελέγη να "απελευθερωθεί" πρώτος, επειδή απλούστατα είναι πιο εύκολο να περιγραφούν ως πλούσια συντεχνία και επειδή ως επαγγελματίες αυτοκινητιστές στην κόλαση των ελληνικών δρόμων συγκεντρώνουν αντιπάθειες, όπως και οι ταξιτζήδες. Ακολουθούν φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Για όλους μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα που να προάγουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να τους στριμώχνουν στη γωνία. Θα φροντίσουν γι' αυτό και τα παπαγαλάκια του Μνημονίου (Μ. Καψής, Μίχαλος).

Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η κυβέρνηση, δεν είναι ο ανταγωνισμός, που θα ρίξει, υποτίθεται, τις τιμές και θα δημιουργήσει ελαστικότητες κινητήριες για την οικονομία. Άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι όπου απελευθερώθηκαν κλάδοι της οικονομίας το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών ολιγοπωλίων. Αυτό που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη βίαιη διάλυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την υπαλληλοποίηση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με τους όρους των μεγάλων αλυσίδων. Κοντολογίς, "απελευθέρωση" είναι να πωλούνται τα φάρμακα και τα καύσιμα από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να του δείχνουν εχθρούς.

Γ. Κ.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.



Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Σήμερα στη Βουλή, στο πρώτο θερινό τμήμα, των "προθύμων", η κυβέρνηση νομοθετεί την απαγόρευση των αυξήσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας.

Η κυβέρνηση διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε πολιτικές συμπεριφορές που απάδουν προς τη δημοκρατία. Και το πράττει χειροκροτούμενη από τα κανάλια και τους Μίχαλους, τους εκπροσώπους δηλαδή του κεφαλαίου, όχι όμως από τους πολίτες που συντριπτικά απορρίπτουν την πολιτική της.

Οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων αντιμετωπίζονται με τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Δεν πέρασαν ούτε δυο ημέρες απο την προκήρυξη της απεργίας, δεν έγινε διάλογος ει μη μόνον στα κανάλια, στη λογική "τέσσερις εναντίον ενός". Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα και επείγεται να προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον. Ούτε καν το Μνημόνιο.

Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε χθες ότι η απόφαση για τα φορτηγά είναι πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και προχώρησε σε επιστράτευση. Δεν έδειξε όμως την ίδια ευαισθησία η κυβέρνηση όταν προ μηνός τα νοσοκομεία είχαν μείνει χωρίς γάζες και λευκοπλάστ. Δεν ετέθη τότε ζήτημα "δημόσιας υγείας" ώστε να επιστρατευθούν οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Προφανώς η "δημόσια υγεία" κινδυνεύει περισσότερο από τα φορτηγά.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποφασίσει να προωθήσει το σύνολο της αντικοινωνικής της ατζέντας μέσα στο καλοκαίρι, ελπίζοντας και θεωρώντας ότι το φθινόπωρο θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα και αυτά θα γίνουν καλώς ανεκτά μέσα στο γενικό κλίμα "έκτακτης ανάγκης". Θέλει επίσης να δείξει εν όψει ΔΕΘ ότι έχει ξεπεράσει τις δημοκρατικές αναστολές "του χθες" και πλέει πλησίστια στις αυταρχικές αναγκαιότητες "του σήμερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου