Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πτωχοί πλην απτώχευτοι!

1893: Ο Τρικούπης παλεύει στα κύματα της οργής του λαού
του Θανάση Καρτερού 
από την ΑΥΓΗ

Ευτυχώς δεν ήρθε στη δεινή θέση να επαναλάβει τη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη δυστυχώς επτωχεύσαμε, ο Γιώργος Παπανδρέου. Το δηλώνει περιχαρής στην ιταλική RAI, προβλέπει μάλιστα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε στο μέλλον, αφού σήμερα η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να αναζωογονήσει την οικονομία, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη.

Ωραιότατα! Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το προφανές. Πολλά έχει πει ο πρωθυπουργός, αλλά όχι τη μοιραία φράση του Τρικούπη. Μισή αλήθεια όμως λέει τόσο στη RAI όσο και στις άλλες δηλώσεις του. Ευτυχώς δεν επτωχεύσαμε, δυστυχώς όμως φτωχύναμε - αυτή είναι ολόκληρη η φράση που θα έπρεπε να πει, αν ήθελε να περιγράψει με λίγες λέξεις την πολιτική του και τα αποτελέσματά της.

Γνωστά πράγματα, θα πείτε. Μα και ότι δεν επτωχεύσαμε γνωστό είναι, αλλά δεν κουράζονται να το επαναλαμβάνουν. Ενώ το ότι φτωχύναμε δραματικά, βίαια, χωρίς κανένα φως στο τούνελ της πενίας, ακόμα και της πείνας, το περνάνε με μερικά δάκρυα - παρεμπιπτόντως, συμπάσχουμε με την Αθηνά Δρέττα, που επιδίδεται στο παιγνίδι των λυγμών στο "Βήμα της Κυριακής". Και ύστερα ξανά προς τη δόξα τραβούν, προς την ανταγωνιστική και έγκυρη οικονομία.

Ναι, αλλά φτωχύναμε. Φτωχύναμε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (η Κομισιόν προβλέπει ότι θα χάσουν το 20% του εισοδήματός τους μέσα στο 2010), οι μικρομεσαίοι του λουκέτου και της αναδουλειάς, οι συνταξιούχοι πάσης φύσεως και κλίμακας, οι άνεργοι - αυτοί κι αν φτώχυναν. Κι αυτή την πρωτοφανή, εκτεταμένη, απελπιστική φτώχεια, που θα αρπάξει κόσμο και κοσμάκη από τον λαιμό με τα πρωτοβρόχια, δεν την ξορκίζεις με τη σιωπή.

Και θα φτωχύνουμε δυστυχώς ακόμα περισσότερο, γιατί μόνο σαν απειλή μπορεί να εκληφθεί η περί ανταγωνιστικής οικονομίας επαναλαμβανόμενη υπόσχεση. Θα φτωχύνουμε από άποψη εισοδήματος με την αύξηση του ΦΠΑ και τον καβαλάρη πληθωρισμό και τα Κύριος-οίδε-ποια-νέα-μέτρα, αλλά θα φτωχύνουν και η Παιδεία, η Υγεία, η κοινωνική αλληλεγγύη - δραματικά και χωρίς έλεος. Αρκεί να δει κανείς τις δεδηλωμένες προθέσεις της τρόικας, που βρίσκεται πάλι στην Αθήνα, για να καταλάβει πού πάμε.

Δεν είπε λοιπόν, ακόμα τουλάχιστον, ότι δυστυχώς επτωχεύσαμε, ο Παπανδρέου. Την πιθανότητα να φτάσει κάποτε να πει δυστυχώς δεν επτωχεύσαμε, την υπολογίζει όμως;

-πηγή εικόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου