Απεργία πείνας 300 μεταναστών
από την Αυγή
Η απεργία πείνας που ξεκινά σήμερα από 300 απελπισμένους μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας και τις αντοχές όλων μας.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση των εσωτερικών ευρωπαϊκών τειχών, την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και τη μαζική μετανάστευση που αυτή προκάλεσε, τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες του Τρίτου Kόσμου αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ευρώπης και γενικότερα της δημοκρατικής και «πολιτισμένης» Δύσης. Η ευημερία των κοινωνιών μας στηρίζεται απλά στη διαχείριση της εξουσίας μας απέναντι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αλλά αυτή την ευημερία την αρνούμαστε σε όποιον την αναζητήσει διαφεύγοντας από τη φτώχεια, την αδικία και την εκμετάλλευση της χώρας του.
Η απεργία πείνας που ξεκινά σήμερα από 300 απελπισμένους μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας και τις αντοχές όλων μας.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση των εσωτερικών ευρωπαϊκών τειχών, την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και τη μαζική μετανάστευση που αυτή προκάλεσε, τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες του Τρίτου Kόσμου αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ευρώπης και γενικότερα της δημοκρατικής και «πολιτισμένης» Δύσης. Η ευημερία των κοινωνιών μας στηρίζεται απλά στη διαχείριση της εξουσίας μας απέναντι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αλλά αυτή την ευημερία την αρνούμαστε σε όποιον την αναζητήσει διαφεύγοντας από τη φτώχεια, την αδικία και την εκμετάλλευση της χώρας του.
Οι κοινωνίες μας, που έχουν δομηθεί στις αρχές του ουμανισμού, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, δοκιμάζονται έντονα όταν έρχονται αντιμέτωπες με τον άλλο, τον ξένο. Τώρα αυτός ο άλλος, ο χωρίς δικαιώματα, εξεγείρεται και διεκδικεί την ίση μεταχείρισή του. Οι 300 μετανάστες Άραβες, προηγούμενα οι Ιρανοί πρόσφυγες, οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που συνεχίζουν τη δική τους απεργία πείνας στα Προπύλαια και στο Πολυτεχνείο επιλέγουν τον πλέον αυτοκαταστροφικό τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Κι εμείς, η δική μας κοινωνία τι κάνει: Ανέχεται τους Αλβανούς, ξεχνώντας τη μεταχείριση που τους επιφύλαξε 20 χρόνια πριν, ενίοτε τους στρέφει εναντίον των νέων απόκληρων, εκτρέφοντας ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, δημιουργεί θυλάκους εθνοτικούς, αφήνοντας το κέντρο της πόλης στις απαρχές δημιουργίας γκέτο. Κλείνει δε τα μάτια της στη φτώχεια. Και αν αυτό είναι μία λογική αντίδραση από έναν χτυπημένο από την οικονομική κρίση, την ανεργία και την επαπειλούμενη πτώχευση συμπολίτη μας, δεν είναι μία λογική αντίδραση από την οργανωμένη κοινωνία, το κράτος, την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ελπίζει να βρει τη δημοκρατία που δεν έχει στη χώρα του. Κι εμείς, ως απάντηση, τι συζητάμε να προσφέρουμε; Κλείνουμε την πόρτα μας. Φτιάχνουμε τείχος.
Η μεταναστευτική μας πολιτική έχει έως σήμερα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Άρνηση του προβλήματος (νομοθετικά θεσπισμένη υποχρέωση άρνησης των δημοσίων υπηρεσιών να συναλλάσσονται με παράνομα διαμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς). Κι όταν το πρόβλημα διογκώνεται, προσωρινή λύση (νομιμοποίηση με μεταβατικές διατάξεις - πρώτη, δεύτερη, τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης, πάντα για τελευταία φορά). Στη συνέχεια θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων (εξάρτηση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα, θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος για την ανανέωση αδειών των μελών οικογενειών κ.λπ.).
Και σε όλα αυτά καμία διέξοδος, κανένα παράθυρο (για να μην λειτουργήσουν κυκλώματα επιτηδείων). Ακόμη και η άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους έχει προϋποθέσεις (πέρα από τη διοικητική ανεπάρκεια, που είναι επίσης πηγή προβλημάτων -καθυστέρηση εξέτασης επί μακρόν). Καμία ανοχή, καμία διακριτική ευχέρεια της διοίκησης.
Τώρα είμαστε στο σημείο να δρέπουμε τους καρπούς μιας αδιέξοδης πολιτικής. Οι 300 απεργοί πείνας δεν έχουν πάρει κάποια άδεια για να τους κάνουμε τη χάρη να τους επαναφέρουμε στη νομιμότητα (να εξαγοράσουν τα αναγκαία ένσημα, να τους χαρίσουμε για «τελευταία» φορά την έλλειψη του αναγκαίου εισοδήματος για τις οικογένειές τους). Μπορεί να μένουν στην Ελλάδα για 4-5 χρόνια, όμως για εμάς δεν υπάρχουν.
Οι 300 απεργοί ζητούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εργάζονται ελεύθερα. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.
- Ο Βασίλειος Στ. Παπαδόπουλος είναι μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Κείμενο Απεργών Μεταναστών, Ιανουάριος 2011Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.
Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.
Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας. Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.
Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.
Ιανουάριος 2011Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας
.-.-.-.-.-.-.-.-..-..-.-.
Σε απεργία πείνας 300 μετανάστες εργαζόμενοι. Ζητούν τη νομιμοποίησή τους
από την Αυγή
Απεργία πείνας ξεκινούν σήμερα 300 μετανάστες εργαζόμενοι διεκδικώντας τη νομιμοποίησή τους. Προχωρούν στην απεργία πείνας καθώς, όπως τονίζουν, δεν έχουν άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή τους: Στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται από τις χώρες του Μαγκρέμπ, ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, βρίσκονται ωστόσο, όπως λένε, “στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας” βιώνοντας την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας τους.
Οι περισσότεροι, 220 περίπου, έφτασαν την Κυριακή τα ξημερώματα από την Κρήτη και έχουν εγκατασταθεί στον πεζόδρομο της Μασσαλίας χρησιμοποιώντας για τις ανάγκες τους το παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής επί της Σόλωνος. Εκατοντάδες πολίτες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης τούς υποδέχτηκαν την Κυριακή το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.
Παράλληλα ομάδα εθελοντών γιατρών από τους Γιατρούς του Κόσμου και την ΕΙΝΑΠ θα τους παρακολουθεί σε καθημερινή βάση για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάσουν, καθώς οι μετανάστες -που παραχωρούν σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Νομική- επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος: “Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς”.
ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συμφώνησαν στην εγκατάσταση και μετά τα έριξαν στην ΑΡΕΝ!
Η απόφαση να παραχωρηθεί το κτήριο της Νομικής, το οποίο παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Σχολής, ανήκει σε προ ημερών συνέλευση φοιτητών της Νομικής, ενώ χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου επανήλθε και ομόφωνα στήριξε το σχετικό ψήφισμα καταγγέλλοντας την απόφαση της Κοσμητείας να κηρύξει, με αφορμή την απεργία πείνας, lock out στη Σχολή για την τρέχουσα εβδομάδα.
“Οι πρακτικές του lock out είναι προσχηματικές και έχουν στόχο την κατασυκοφάντηση του ασύλου” αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. λέγοντας ότι ο σύλλογος αποφασίζει την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων και προσθέτει: “Ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών”.
Ενώ όλες οι φοιτητικές παρατάξεις συνυπέγραψαν την απόφαση του Δ.Σ., η ΔΑΠ και ΠΑΣΠ κατηγόρησαν την Αριστερή Ενότητα, στην οποία συμμετέχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “ευθύνεται” για τη διαμονή των απεργών πείνας στη Νομική!
“Δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής φύσης”
Με διαρροές του στον Τύπο ο πρόεδρος της Νομικής κ. Φορτσάκης έθεσε θέμα υγειονομικού προβλήματος, αλλά και καταστροφών στο κτίριο. Ωστόσο οι καταγγελίες για φθορές στο κτίριο δεν ευσταθούν “Ουδεμία φθορά έχει ούτε πρόκειται να υπάρξει στον χώρο, διότι εμείς πρώτοι τιμούμε την ιστορικότητα αγώνων που φέρει το κτήριο” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι μετανάστες βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Άλλωστε, σε συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των μεταναστών, των φοιτητών Νομικής και της Πρωτοβουλίας με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη, ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος για lock out αφού οι μετανάστες βρίσκονται σε άλλο κτήριο και δεν εμποδίζουν τη διεξαγωγή μαθημάτων, λέγοντας επίσης ότι γιατροί και υγειονομικοί που τους εξέτασαν έκριναν ότι δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής φύσης. Ζήτημα ασύλου έσπευσε να εγείρει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Με διαρροές του στον Τύπο ο πρόεδρος της Νομικής κ. Φορτσάκης έθεσε θέμα υγειονομικού προβλήματος, αλλά και καταστροφών στο κτίριο. Ωστόσο οι καταγγελίες για φθορές στο κτίριο δεν ευσταθούν “Ουδεμία φθορά έχει ούτε πρόκειται να υπάρξει στον χώρο, διότι εμείς πρώτοι τιμούμε την ιστορικότητα αγώνων που φέρει το κτήριο” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι μετανάστες βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Άλλωστε, σε συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των μεταναστών, των φοιτητών Νομικής και της Πρωτοβουλίας με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη, ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος για lock out αφού οι μετανάστες βρίσκονται σε άλλο κτήριο και δεν εμποδίζουν τη διεξαγωγή μαθημάτων, λέγοντας επίσης ότι γιατροί και υγειονομικοί που τους εξέτασαν έκριναν ότι δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής φύσης. Ζήτημα ασύλου έσπευσε να εγείρει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου