Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Για την απεργία πείνας των 300 εργατών

Οι ανακοινώσεις ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και μια κριτική για την ανακοίνωση του ΚΚΕ. (Για την θλιβερή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τα είπα χθες το βράδυ που την είδα και ένοιωσα ντροπή!)


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την απεργία πείνας των μεταναστών

Με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών σε πανεπιστημιακό χώρο για τη διεκδίκηση νομιμοποίησής τους, έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχτεί αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματά τους, με προφανή στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της.

Η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, έγινε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς μεσολάβησε ώστε λίγες ώρες αργότερα οι εν λόγω παρατάξεις, να αλλάξουν στάση.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη χώρα μας επί πολλά χρόνια, χωρίς χαρτιά.

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, η υπουργός παιδείας, καθώς και όσοι έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους σε κυνήγι μαγισσών, για υποκινητές.

Η ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, οι πιέσεις για αστυνομική παρέμβαση και καταστολή, δεν δίνουν διέξοδο σε ένα γενικευμένο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.

To Γραφείο Τύπου

  
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους 300 μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα που θα ξεκινήσουν απεργία πείνας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.

Η κίνηση αυτή των μεταναστών είναι το ύστατο όπλο που έχουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και με στοιχειώδη δικαιώματα. Διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες στις χώρες τους, συναντούν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τους «υποδέχεται» με τα σχέδιά της για τον φράχτη στον Έβρο και τον νέο «αντιμεταναστευτικό» νόμο Παπουτσή. Ένα νόμο που όχι μόνο δεν προσφέρει άσυλο ή νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες, αλλά αναγκάζει ακόμη και τους για πολλά χρόνια εργαζόμενους μετανάστες στη χώρα μας να… αναμένουν την «φιλεσυπλαχνία» του Υπουργού Προ.Πο. μήπως και τους παραχωρήσει παράταση της άδειας παραμονής για ένα μόλις χρόνο!

Η συνεργασία της κυβέρνησης με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, που ξεκίνησε με την υπερψήφιση του Μνημονίου, συνεχίζεται τώρα και στο πεδίο της «κοινωνικής πολιτικής». Για να δικαιολογήσουν την κρίση ενός γερασμένου συστήματος και τις τραγικές συνέπειες μιας αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και να αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε «αποδιοπομπαίους τράγους».



.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.



ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 2ΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα απαραίτητη αφετηρία κάθε μεταναστευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα τους, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων.

Η πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών από διάφορες περιοχές της χώρας που ξεκινά σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά πολλούς συμπολίτες μας στην εξαθλίωση. Ιδίως οι μετανάστριες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν καθημερινά τραγικές συνθήκες, στερούμενοι βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στοιχειώδη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα μας.

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι μετανάστριες και οι μετανάστες .ότι ευθύνονται για τις συνέπειες της κρίσης, τη στιγμή που αυτοί και αυτές πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας!


Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Μια κριτική για την ανακοίνωση του ΚΚΕ

το ΚΚΕ εκτός μάχης για τους 300 μετανάστες.

Σκληρή ανακοίνωση κατά όσων συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την οργάνωση της μεταφοράς εκατοντάδων λαθρομεταναστών από την Κρήτη, προκειμένου τελικά να καταλάβουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών, εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Περισσός.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις», όπως τονίζει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ στρέφεται και κατά της απόφασης της πρυτανείας να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, καθώς «δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος και στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου».
Η ανακοίνωση καλεί τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργηση του.

Είναι επικίνδυνο.. 

Το να κάθεται παρατηρητής το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς και να κάνει κριτικές απο εδώ και απο εκεί χωρίς να ρίχνεται στην μάχη για να διεκδικήσουν τα χαρτιά τους αυτοί οι άνθρωποι, είναι αυτό που "εκθέτει περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών"

Η αριστερά, βλέπει μια κατάσταση, έναν αγώνα, και ρίχνεται στην μάχη ώστε ο αγώνας αυτός να νικήσει, ακόμα κι αμα δεν όργανώνεται όπως θέλει το κόμμα.
 
Είναι δικαίωμα της κάθε συλλογικότητας που διεκδικεί, να διαλέγει και τον τρόπο της (απεργία πείνας κλπ).
 
ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ τα επαναστατικά/κομμουνιστικά (κλπ κλπ) κόμματα παρεμβαίνουν...
 
Αλλιώς περνάμε στην αντίληψη οτι πρώτα πρέπει κάποιος να μπεί στο κόμμα και μετά να ανοίξει μια μάχη.. Ε, αυτό δεν γίνεται ποτέ. Δεν έγινε τον δεκέμβρη, δεν έγινε με τις μεγάλες απεργίες, δεν έγινε στο κίνημα του αρ.16, δεν γίνεται με τους μετανάστες.
 
Το ΚΚΕ θέλει να μείνει εκτός, να μείνει εκτός! Να κάνει πολιτικό πέσιμο σε "αυτούς που οδήγησαν τους μετανάστες απο την Κρήτη στη νομική" σημαίνει 
1) Οτι θεωρεί 300 μετανάστες που κάνουν απεργία πείνας άβουλα όντα που τους καθοδηγούν με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιοι αριστεριστές.
2) Οτι βλέπει προτιμότερο να κριτικάρει την αριστερά παρά να κριτικάρει την κυβέρνηση η οποία "ΦΤΑΕΙ" για την διαμονή τους στη νομική απο τη στιγμή που τους κρατάει παράνομους .
Οι ίδιοι οι μετανάστες διαλέξαν εναν δρόμο. Μπαίνουμε για στήριξη, ή αφου΄δεν είναι όπως θέλει το κόμμα τους αφήνουμε στην μοίρα τους (στη μοίρα της ΕΛ.ΑΣ δηλαδή)?
 
Μην ξεχνάμε οτι όλα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ θα τρέξουν να καταγγείλουν την κινητοποίηση.. ας μην το κάνει η αριστερά πρώτη..
 
Για να φτάνουν 300 άνθρωποι να δηλώνουν "η θα πάρουμε χαρτιά ή θα πεθάνουμε" θα έπρεπε να είχε χτυπήσει καμπανάκι για όλη την αριστερά, να οργανώσει τη στήριξη..

Στήριξη στον αγώνα των 300 μεταναστών ΕΔΩ + ΤΩΡΑ!
 
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου