Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μια χώρα χωρίς ταυτότητα...

Παλιά διαφημιστική αφίσα του ΕΟΤ
έργο του Φρέντυ Kάραμποτ

του Δημήτρη Χρήστου
από την ΑΥΓΗ

Ποιου είδους ανάπτυξη ταιριάζει στη χώρα μας; Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει και τι κάνει για να τα αξιοποιήσει; Ποιοι έχουν δουλέψει, έχουν μελετήσει, έχουν σχεδιάσει και αξιολογήσει τις νέες κατευθύνσεις που έχουμε άμεση ανάγκη ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό του Μνημονίου που σκοτώνει ανθρώπους; Απάντηση; Κανείς! Λόγια, ατάκες, σλόγκαν, πολιτική για το φαίνεσθαι, για να παραπλανάται ο ελληνικός λαός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία πως ο Τουρισμός είναι και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη βιομηχανία εσόδων, όπως αρέσει να χαρακτηρίζουν αυτόν τον τομέα υπηρεσιών. Ποιος Τουρισμός όμως; Μια ομπρέλα, μια ξαπλώστρα και μια μπύρα; Αυτό πρέπει να αναζητεί κάποιος που επιλέγει για προορισμό αναψυχής και χαλάρωσης την Ελλάδα; Ο τόπος με έναν από τους σημαντικότερους, αν όχι τον σημαντικότερο πολιτισμό στον κόσμο, με εξαίσια ιστορικά δείγματα που σώζονται ακόμα, αυτά έχει να προσφέρει; Μας άφησαν, εκείνοι που πατούσαν στα ίδια με μας χώματα αμύθητη προίκα. Μας έχει προικίσει η φύση με καταπληκτικά μέρη και τοπία. Και εμείς τι επιλέγουμε και πώς αξιοποιούμε όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε;


ΡΙΞΑΜΕ τα δάνεια στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, ξοδεύοντας ασύστολα χρήματα για θηριώδεις, πανάκριβες κατασκευές μιας χρήσης! Στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα, το Ολυμπιακό κολυμβητήριο ήταν λυόμενο, χορηγία της Mac Donalds. Οι άνθρωποι εκεί, στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, έκριναν πως, αφού μετά τους αγώνες δεν υπάρχει ανάγκη για κολυμβητήριο 10.000 θεατών, ποιος ο λόγος να πετάξουν τα δολάριά τους; Αντί να κατασκευάσουν Ολυμπιακά χωριά, εκσυγχρόνισαν τις φοιτητικές εστίες των δύο μεγάλων πανεπιστημίων της πόλης, τις επέκτειναν ακόμα περισσότερο, ώστε μετά τους αγώνες να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές στην πρωτεύουσα της Τζόρτζια. Εμείς τι κάναμε; Σε πόσα περιφερειακά πανεπιστήμια που είναι κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ιδρύσαμε ξενόγλωσσα τμήματα κλασικών σπουδών; Σκέφτομαι πόσο τόπο θα έπιαναν τα ίδια χρήματα, αν πήγαιναν όλα στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μελαγχολώ.

Έργο της Charlene Audrey (πηγή)
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ αντιγράφων, σειρά ελκυστικών εκδόσεων για την ιστορία του κάθε τόπου, ανάπτυξη καλλιτεχνικών μουσικών, θεατρικών και φιλοσοφικών εκδηλώσεων. Χώρους για μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Εκατοντάδες γοητευτικές και χρήσιμες ιδέες που θα μπορούσαν εύκολα να διπλασιάσουν τις επισκέψεις των ξένων στη χώρα μας. Αναβαθμισμένος Τουρισμός, επιμήκυνση της σεζόν, προγράμματα για 12 μήνες. Υλοποιήθηκαν στοχεύσεις σε τουρίστες χωρών που νοιάζονται για πολιτιστική επικοινωνία, όπως είναι ο Κινέζοι και οι Ιάπωνες και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι; Από ποιον; Ανέλαβε ποτέ υπουργός Τουρισμού κάποιος με αντίστοιχη κουλτούρα και γνώσεις; Με όραμα και μεράκι;

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της φύσης, καλύτερα να μην επεκταθούμε, γιατί όπου και να κοιτάξεις στην Ελλάδα, είναι πόνος ψυχής. Το πιο βρόμικο, αφρόντιστο και κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον με σωζόμενα -ακόμη- φυσικά τοπία μόνο σε μέρη που δεν εισέβαλαν φουριόζοι οι Νεοέλληνες που έχουν μέσα στο γκουβέρνο. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά, αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί την Αυστρία και την Ελβετία για να δει τι σημαίνει προστασία του φυσικού κεφαλαίου.

ΕΜΕΙΣ, δηλαδή η πράσινη καινοτομική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, τι επιλογές κάνει; Προσκαλεί τους εμίρηδες να φέρουν εδώ τα κεφάλαιά τους και να στήσουν άνευ όρων και ορίων μικρά και μεγάλα Λας Βέγκας. Να στήσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με το επικίνδυνο υγραέριό τους και όλα τα βρόμικα παράγωγα των πετρελαίων τους. Αυτά, κατά τη γνώμη τους, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και θέλουν εμείς να πιστέψουμε πως την αγαπάνε κι όλας! Αν δεν αντισταθούμε όλοι τώρα, η Ελλάδα που ξέραμε δεν θα υπάρχει, και μάλιστα πολύ σύντομα.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου